Progresele recente în tratarea pacienților cu cancer au dus la dezvoltarea de terapii biologice care se pot dovedi a fi o alternativă promițătoare la terapiile convenționale împotriva cancerului. Imunoterapia valorifică sistemul imunitar al organismului pentru a identifica și lupta eficient împotriva celulelor canceroase.
Imunoterapia acționează atacând creșterea celulelor canceroase sau stimulând sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase. În contradicție cu regimurile standard de tratament al cancerului, cum ar fi chimioterapia, radioterapia, care acționează atât asupra celulelor normale, cât și asupra celulelor canceroase, tratamentele imuno-terapeutice sunt foarte specifice. Există o gamă largă de abordări imuno-terapeutice împotriva cancerului, cum ar fi blocante ale punctelor de control imune, vaccinuri împotriva cancerului, imunomodulatori, anticorpi monoclonali și imuno-terapii pe bază de celule, care s-au dovedit a fi eficiente împotriva pacienților cu cancer.
Cea mai frecvent vizată formă de chimioterapie împotriva cancerului este utilizarea anticorpilor monoclonali, deoarece aceștia pot fi personalizați în laborator. Au specificitate antigenică unică, permițându-se astfel să se atașeze de epitopii specifici pe celulele canceroase. Aceasta marchează celulele canceroase și o face mai vizibilă pentru sistemul imunitar, astfel încât să poată găsi și distruge acele celule. În prezent, majoritatea anticorpilor monoclonali sunt supuși studiilor clinice de fază 3 sau așteaptă procesul de revizuire FDA. Spre deosebire de anticorpii monoclonali, abordările nespecifice de imuno-terapie, cum ar fi administrarea de citokine imuno-modulatorii, sunt de asemenea utilizate pentru a trata melanomul. Citokinele sunt hormoni care sunt produși endogen de către organism pentru a spori sau a suprima răspunsul celulelor T împotriva celulelor canceroase. IFN-α și IL-2 sunt citokinele cel mai frecvent caracterizate utilizate în imuno-terapia cancerului.
Strategia primară de imuno-terapie pe bază de celule care are succes în aceste zile este utilizarea terapiei cu celule T, în care celulele T canceroase îndepărtate din sânge sunt modificate cu receptor antigenic himeric (CAR) și apoi sunt perfuzate înapoi pacienților pentru a trata metastazele. cancer. O altă formă de imuno-terapie pe bază de celule utilizată este terapia cu limfocite infiltrante tumorale (TIL), în care TIL este îndepărtat chirurgical din țesutul tumoral și este crescut considerabil în laborator prin adăugarea de citokine la acesta și apoi este reinfuzat înapoi la pacient .
Un tratament promițător care a apărut în ultima perioadă pentru tratamentul melanomului este utilizarea inhibitorilor de control imuni. Aceștia acționează prin inhibarea receptorilor punctului de control de pe celulele T care acționează ca frâne ale sistemului imunitar, mediază astfel răspunsurile antitumorale. Unii dintre inhibitorii de anticorpi utilizați în mod obișnuit care au fost comercializați sunt PD-1, PDL-1 și CTLA-4. O altă abordare mai concentrată a imuno-terapiei împotriva cancerului este utilizarea vaccinurilor pentru a încuraja sistemul imunitar să genereze anticorpi care pot viza antigeni specifici tumorii, eradicând astfel celulele canceroase. Vaccinurile împotriva cancerului includ pe bază de peptide, pe bază de celule dendritice, pe bază de celule tumorale și pe bază de celule ADN. Vaccinurile împotriva cancerului pot fi clasificate în general ca fiind preventive sau terapeutice. Vaccinurile preventive sunt disponibile comercial pentru combaterea cancerului de col uterin și a ficatului care provoacă viruși precum virusul papilomavului uman și respectiv virusul hepatitei B.
Cu toate acestea, în ciuda acestor progrese, există în continuare limitări precum heterogenitatea tumorii, eficacitatea imprevizibilă și identificarea markerilor potențiali în domeniul imuno-terapiei cancerului. Prin urmare, sunt dezvoltate și testate noi imuno-terapii împotriva cancerului și strategii preventive mai bine direcționate, care vor oferi noi terapii eficiente împotriva pacienților cu cancer recidivant sau refractar.