Tumori ovariene limită

Tumorile ovariene limită sunt celule anormale care se formează în țesutul care acoperă ovarul. Nu sunt cancer și sunt de obicei vindecați prin intervenții chirurgicale.

Ce sunt tumorile ovariene limită?

Aproximativ 15 din 100 de tumori ovariene (15%) sunt tumori limită. De asemenea, sunt descrise ca tumori proliferative atipice și obișnuite să fie numite tumori cu potențial malign scăzut.

Sunt diferiți de cancerul ovarian, deoarece nu cresc în țesutul de susținere al ovarului (stroma). Ei tind să crească încet și într-un mod mai controlat decât celulele canceroase.

Tumorile limită afectează de obicei femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. De obicei, acestea sunt diagnosticate într-un stadiu incipient, când celulele anormale sunt încă în ovar.

Ocazional, unele celule anormale se desprind de tumoare și se instalează în altă parte a corpului, de obicei în abdomen. Foarte rar, aceste celule încep să crească în țesutul subiacent.

Tratamentul principal pentru tumorile limită este intervenția chirurgicală. Majoritatea femeilor sunt vindecate și nu au alte probleme. Există un risc mic de reapariție a tumorii. Foarte rar, celulele tumorale limită se transformă în celule canceroase.

Simptome

Tumorile limită mici nu cauzează de obicei simptome. Este posibil ca medicii să găsească tumoarea în timp ce vi se fac teste pentru altceva.

Tumorile limită mai mari sau mai avansate pot provoca simptome.

Simptomele pot include:

 • durere sau senzație de presiune în zona abdomenului (bazin sau abdomen)
 • un abdomen umflat
 • durere în timpul sau după sex
 • sângerări vaginale care nu au legătură cu menstruația dumneavoastră

Teste

Dacă aveți simptome, medicul dumneavoastră vă va examina și vă poate îndruma la spital pentru o scanare.

Examinare pelvică

Este posibil ca medicul dumneavoastră să apese ușor pe exteriorul abdomenului (abdomenului) în timp ce stați culcat, să simțiți dacă există bucăți sau zone fragile.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate examina intern. Aceasta este pentru a vedea dacă uterul și ovarele se simt normale.

Medicul dumneavoastră vă va cere să vă întindeți pe spate cu picioarele ridicate și genunchii despărțiți. Apoi vor introduce unul sau două degete înmănușate în vagin în același timp cu apăsarea pe abdomen cu cealaltă mână. Dacă orice parte a sistemului reproductiv este umflată sau dacă există o bucată de orice fel, medicul dumneavoastră ar putea să o simtă.

Scanează

S-ar putea să aveți nevoie de o scanare cu ultrasunete. O ultrasunete folosește unde sonore pentru a construi o imagine a unei părți a corpului. Este posibil să aveți o ecografie abdominală sau o ultrasunete transvaginală sau ambele.

Dacă aveți o bucată (masă) pe ovar, veți avea nevoie de o operație pentru a afla ce este. Chirurgul dvs. vă poate îndepărta parțial sau tot ovarul. Un specialist se uită cu atenție la acest lucru la microscop.

Etape

Stadializarea arată dimensiunea tumorii și dacă s-a răspândit. Medicii folosesc același sistem de stadializare pentru tumorile limită ca și pentru cancerul ovarian. Există 4 etape, de la 1 la 4:

 • stadiul 1 este cel mai timpuriu stadiu în care tumora limită se află în ovar
 • stadiul 2  înseamnă, în general, că celulele anormale s-au răspândit în pelvis, de exemplu în uter, trompele uterine, vezica urinară sau pasajul din spate (rect)
 • etapa 3 înseamnă că celulele s-au răspândit în afara pelvisului în cavitatea abdominală
 • etapa 4 este cea mai avansată. Înseamnă că celulele s-au răspândit în altă parte a corpului, cum ar fi plămânii

Majoritatea femeilor au o tumoră ovariană la limita stadiului 1.

Tipuri

Există diferite tipuri de tumori ovariene limită. Aproximativ 50 din 100 de tumori limită (aproximativ 50%) sunt de tip seros, iar aproximativ 45 din 100 de tumori limită (aproximativ 45%) sunt de tip mucinos.

Alte tipuri rare includ tumorile brenner endometrioide, cu celule limpezi, seromucinoase și limită.

Tratament

Chirurgia este de obicei singurul tratament de care aveți nevoie pentru o tumoră ovariană la limită. Operația pe care o aveți depinde de:

 • unde este tumora și dacă s-a răspândit
 • dacă vrei să ai copii

Medicul dumneavoastră vă va discuta despre opțiunile operației cu dvs.

Pentru multe femei, intervenția chirurgicală implică îndepărtarea:

 • atât ovarele cât și trompele uterine
 • uterul, inclusiv colul uterin

Această operație se numește histerectomie abdominală totală (TAH) și ooforectomie salpingo bilaterală (BSO).

Dacă tumora se află numai în ovar și intenționați să aveți copii în viitor, medicul dumneavoastră (ginecolog sau oncolog ginecologic) poate îndepărta doar ovarul afectat și trompa uterină.

În timpul operației, medicul dumneavoastră se va uita atent la interiorul bazinului și abdomenului și va lua probe. Aceasta este pentru a verifica dacă există semne că tumora s-a răspândit.

De asemenea, ar putea îndepărta o parte a țesutului gras din apropierea ovarelor, numită omentum.

Dacă aveți un tip mucinos de tumoră ovariană la limită, medicul dumneavoastră vă poate elimina, de asemenea, apendicele. Acest lucru se datorează faptului că uneori tumorile mucinoase pot începe în apendice și apoi se pot răspândi în ovar.

Majoritatea femeilor sunt vindecate prin operație. Dacă o tumoare limită revine, aveți mai multă intervenție chirurgicală. Medicul dumneavoastră vă va vorbi despre tipul de intervenție chirurgicală de care aveți nevoie.

Avem informații despre efectuarea unei histerectomii și despre recuperarea dumneavoastră în secțiunea de cancer ovarian. Amintiți-vă că această secțiune este despre cancerul ovarian și, prin urmare, este posibil ca unele informații să nu fie relevante.

Urmare

Programările ulterioare sunt pentru a verifica modul în care vă aflați și dacă aveți probleme. S-ar putea să aveți scanări pentru a verifica dacă tumora a revenit (recurență). Majoritatea tumorilor ovariene limită nu revin.

Odată ce v-ați recuperat complet după operație, este posibil să nu mai aveți nevoie de alte întâlniri ulterioare. Acest lucru poate depinde dacă este posibil ca tumora să revină sau nu.

Acest lucru depinde de:

 • operația pe care ați avut-o
 • dacă tumora s-a răspândit departe de ovar când ați fost diagnosticat
 • tipul de tumoră ovariană limită pe care ați avut-o