Project Description

Tumorile cerebrale

  • Despre tumora cerebrala

  • Tipuri de tumori cerebrale

  • Cauzele care determina aparitia tumorii cerebrale

  • Simptome

  • Masuri de preventie

1. Despre tumora cerebrala

Tumora cerebrala este o masa de tesut sau o aglomerare de celule, care se dezvolta anormal la nivelul creierului sau in vecinagtatea acestuia. Multi oameni confunda foarte des tumorile cerebrale cu tumorile la cap, principala diferenta dintre acestea fiind faptul ca o tumoare la cap se poate localiza in alte zone decat cea a creierului si vecinatatii sale, precum oasele fetei, mandibula sau maxilarul.

In mod normal, celulele se produc intr-o maniera controlata si disciplinata, iar cele noi mimeaza „comportamentul” acelora vechi. Celulele care nu reusesc sa se adapteze tiparului, crescand necontrolat si haotic, se transforma in tumori. Pe masura ce acest proces continua, tumora va creste, iar tesuturile adiacente pot fi afectate. Creierul este o componenta deosebit de importanta in functionarea sistemului nervos si coordoneaza majoritatea functiilor organismului, de la vorbire, mers, atentie, la generarea gandurilor, gestionarea starilor si emotiilor.

Cancer - Tumori cerebrale

2. Tipuri de tumori cerebrale

Exista mai multe tipuri de tumori cerebrale: benigne (necanceroase) si maligne (canceroase). Unele tumori cerebrale se dezvolta in tesutul creierului, formandu-se chiar din celulele creierului (primare), iar altele au ca punct de plecare un alt organ (secundare sau metastatice). Tumorile beningne sunt cele mai frecvente, cele maligne reprezentand doar 1% din totalul neoplaziilor nou aparute.

In timp ce tumorile benigne cerebrale se dezvolta mai lent, cele canceroase au o evolutie mai rapida si invadeaza agresiv tesuturile adiacente. Cu toate ca acest tip de cancer se extinde rar la alte organe, se poate raspandi la alte parti ale sistemului nervos central si periferic. Tumorile care se dezvolta intracranian implica fie creierul, fie alte structuri precum meningele sau nervii cranieni.

Tumorile cerebrale primare se formeaza din celule gliale, care au rol de sustinere, hranire si digestie a resturilor neuronale. Acestea provin din celulele tesutului cerebral si sistemului nervos central. O particularitate a celulelor gliale este faptul ca acestea transmit impulsul nervos si se pot divide, spre deosebire de cele neuronale, care nu se pot multiplica.

Cele mai frecvente tumori cerebrale primare sunt cele care apar in structurile extraneurale (tumorile meningeale, neurinoame acustice sau alte schwanoame). Tumorile meningeale se dezvolta in stratul subtire de tesut care acopera si protejeaza creierul si maduva spinarii (meninge) si pot cauza complicatii din cauza presiunii exercitate pe creier. Tumorile benigne care se dezvolta la nivelul altor organe nu pun viata in pericol, insa la nivelul creierului, orice formatiune tumorala cerebrala, fie ea canceroasa sau necanceroasa, poate deteriora ireversibil celulele nervoase din cauza presiunii create in interiorul craniului.

Tumoare Cerebrala - Cancer

S-au descoperit aproximativ 120 de tipuri de tumori cerebrale, insa cele mai frecvente sunt urmatoarele:

Glicomul – este un tip de tomoare care apare in creier si in maduva spinarii. Este format din celule gliale, care se dezvolta haotic. Glicomul este unul dintre cele mai frecvente tumori cerebrale primare, intotdeauna malign.
Ependimomul – este un tip de tumora maligna rara, insa foarte violenta; face parte din categoria glioamelor.
Astrocitomul – unul dintre cele mai frecvente tipuri de tumori cerebrale; poate fi atat malign, cat si benign si se poate localiza oriunde la nivelul creierului sau maduvei spinarii.
Neurinomul acustic – se dezvolta la nivelul aparatului vestibular.
Carcinomul plexului coroid – este un tip rar de tumora cerebrala, intalnita mai des in randul copiilor.
Craniofaringiom – este un tip rar de tumora cerebrala benigna, care apare in vecinatatea glandei pituitare.
Meningiomul – de cele mai multe ori este o tumora benigna, care se dezvolta din celulele arahnoidei (una dintre membranele care imbraca si protejeaza creierul); apare la adulti, mai ales in randul femeilor.
Tumori embrionare – sunt tumori maligne care apar la nivelul sistemului nervos central, avand originea la nivelul celulelor embrionare (fetale) din creier; pot aparea la orice varsta, dar cel mai adesea la copii mici.
Tumori hipofizare (pituitare) – sunt tumori ale glandei pituitare, glanda situata intre emisferele cerebrale, cu rol endocrin.
Dermoidul si epidermoidul – sunt tumori care apar de regula in fosa posterioara a creierului si sunt leziuni benigne formate din keratina; cel mai adesea se gasesc pe linia mediana si pot include elemente din piele, par, glande sudoripare si sebacee.
Metastazele cerebrale – sunt tumori secundare care se caracterizeaza prin migrarea unor celule canceroase de la alte organe afectate.

3. Cauzele aparitiei tumorilor cerebrale

Din pacate, cauzele aparitiei tumorilor cerebrale, mai ales ale celor de tip canceros, nu sunt inca foarte clare. S-a dovedit insa ca se intampla anumite modificari in structura celulelor cerebrale normale vinovate de o multiplicare haotica a acestora.

Cauzele genetice ale tumorilor cerebrale

Celulele noastre se dezvolta si functioneaza in functie de informatiile continute de ADN-ul fiecarei celule. Din acest motiv, tumorile cerebrale si ale maduvei spinarii sunt cauzate de modificarile din ADN-ul din interiorul celulelor.

Genele oncogene din ADN-ul nostru sunt responsabile de procesul prin care se formeaza celulele, cresc si se divizeaza. Genele supersoare tumorale, care tin sub control procesul de diviziune celulara, se asigura ca celulere mor la timpul potrivit. O tumora canceroasa poate fi cauzata de modificarile ADN-ului care controleaza genele oncogene si dezactiveaza genele supersoare tumorale.

De asemenea, foarte multe dintre tumorile cerebrale sunt provocate de afectiuni genetice precum: neurofibromatoza (care s-a dovedit a fi cel mai mare factor de risc de tumori cerebrale primare), scleroza tuberculoasa (cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea tumorilor cerebrale benigne), sindromul Li Fraumeni, sindromul Von Hippel-Lindau, sindromul Turner, sindromul Turcot, sindromul Gorlin-Goltz – toate fiind afectiuni de natura genetica. Acestea genereaza o predispozitie pentru aparitia tumorilor cerebrale atat maligne, cat si benigne.

Varsta

Tumorile cerebrale se pot dezvolta la orice varsta, insa pe masura ce imbatranim, riscul creste treptat. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca riscul aparitiei tumorilor cerebrale este cel mai mare la cei cu varste cuprinse intre 85 si 89 de ani.

Expunerea la radiatii

O alta cauza importanta care poate duce la aparitia tumorilor cerebrale este expunerea la radiatii, inclusiv cele care se folosesc in radiologie. Copiii care sunt verificati radiologic frecvent sunt mai predispusi sa dezvolte tumori cerebrale la varsta adulta.

Metastaza unor cancere

Orice tip de cancer se poate raspandi la creier, insa cele mai frecvente sunt urmatoarele: cancerul pulmonar, cancerul la san, colon, rinichi si melanomul (cancerul cutanat). Cercetatorii au ajuns la concluzia ca in randul adultilor bolnavi de cancer, metastazele cerebrale apar in proportie de 10-30%.

Excesul de greutate si obezitatea

Supraponderalitatea si obezitatea cresc riscul unor tipuri de cancer, printre care si tumorile cerebrale. Aproximativ 2 din 100 din tumorile cerebrale (2%) diagnosticate in Romania in fiecare an sunt cauzate de supraponderalitate sau obezitate. Este recomandabil sa avem grija la stilul de viata pe care il avem, pastrand o greutate sanatoasa.

4. Simptome

Simptomele cauzate de tumorile cerebrale pot fi generale sau specifice disfunctiei anumitor zone din creier. Un simptom general este cauzat de presiunea exercitata de tumora pe creier sau asupra maduvei spinarii – cresterea tensiunii intracraniene. Simptomele specifice se manifesta atunci cand o parte specifica a creierului este afectata de tumora.

Simptome generalizate

  • Cefaleea este unul dintre cele mai frecvente simptome ale aparitiei unei tumori cerebrale, insa nu toate persoanele care sufera de aceasta afectiune prezinta dureri de cap, si vice-versa. Cefaleea cauzata de tumora cerebrala se poate mari in intensitate, fiind mai puternica atunci cand persoana se intinde in pat sau se trezeste din somn. Durerea cedeaza in rare cazuri la analgezice si seamana cu o senzatie de presiune intracraniana.
  • Cresterea presiunii intracraniene poate determina degradarea functiilor mentale si modificari de dispozitie precum: deprezie, anxietate, stari de confuzie, ineficienta, schimbari vizibile de personalitate, comportamente neobisnuite.
  • Greata si varsaturile reprezinta alte simptome ale dezvoltarii tumorii cerebrale;
  • Convulsii si contractii musculare incontrolabile;
  • Somnolenta si pierderea cunostintei;
  • Pierderea controlului unor functii ale corpului, precum functia vezicii urinare;
  • Apnee (pauze lungi in respiratie);
  • Tulburari vizuale si senzoriale care se accentueaza treptat;
  • Tulburari de memorie;
  • Pierderea partiala, uneori totala, a capacitatii de orientare;

Simptome specifice

Tumorile cerebrale pot provoca diferite simptome in functie de locul in care se afla in creier. Principalele zone ale creierului includ cerebrul si cerebelul. Cerebrul este impartit in 4 zone numite lobi:

  • lob frontal
  • lobul temporal
  • lobul parietal
  • lobul occipital

De asemenea, exista si alte portiuni importante, precum:

  • trunchiul cerebral
  • maduva spinarii
  • glanda pituitara
  • glanda pineala

Simptome tumorale ale lobului frontal

Lobul frontal controleaza miscarea, cum ar fi mersul pe jos. O tumoare in lobul frontal poate provoca:

  • dificultate la mers
  • probleme cu vederea si vorbirea
  • slabiciune pe o parte a corpului
  • schimbari de personalitate sau comportament intr-un mod pe care nu l-ati face in mod normal
  • pierderea mirosului

Simptome tumorale ale lobului parietal

Lobul parietal ne permite sa recunoastem obiecte si sa stocam aceste cunostinte. O tumoare in aceasta zona poate provoca:

  • dificultati de vorbire si intelegere
  • probleme cu cititul sau scrierea
  • imposibilitatea recunoasterii obiectelor doar prin atingerea acestora
  • slabiciunea bratelor si picioarelor, amorteala
  • confuzia intre miscarile constiente ale partii drepte sau stangi

Simptome tumorale ale lobului temporal

Lobul temporal este locul in care se proceseaza sunetul si in care sunt stocate amintiri. O tumoare in aceasta zona poate provoca:

  • pierderea memoriei pe termen scurt
  • dificultate la auz si vorbire
  • tulburari ale starilor de spirit (depresie, anxietate, plans/ras incontrolabil)

Simptome tumorale ale lobului occipital

Lobul occipital are rolul de a procesa ceea ce vedem. O tumoare localizata in aceasta zona poate provoca probleme de vedere, cum ar fi:

  • modificari ale vederii
  • dificultate in identificarea culorii si marimii obiectelor

Simptome tumorale ale cerebelului

Cerebelul controleaza echilibrul si postura. Asadar, o tumoare in aceasta zona poate provoca:

  • probleme in coordonare si echilibru
  • ameteala
  • miscari necontrolate ale ochilor

Simptome tumorale ale tulpinii cerebrale

Tulpina creierului controleaza functii importante ale corpului, precum respiratia. O tumoare in aceasta zona poate provoca:

  • dificultate la inghitire si vorbire
  • instabilitate si dificultati la mers
  • viziune dubla

Simptome tumorale ale maduvei spinarii

Maduva spinarii este un pachet lung de nervi care se intinde de la creier pana la partea inferioara a spatelui. O tumoare in maduva spinarii poate provoca durere, amorteala sau slabiciune in diferite parti ale corpului. De asemenea, puteti pierde controlul vezicii urinare sau al intestinului.

Simptome tumorale ale glandei hipofizare

Glanda pituitara produce hormoni care sunt foarte importanti in buna functionare a organismului. O tumoare in aceasta zona a creierului poate provoca:

  • crestere in greutate
  • infertilitate
  • modificari ale dispozitiei
  • tensiune arteriala crescuta
  • niveluri ridicate de zahar din sange (diabet)
  • scurgeri de lapte din sani in afara perioadei de alaptare

Simptome tumorale ale glandei pineale

Glanda pineala produce un hormon numit melatonina. Tumorile din aceasta zona pot provoca:

  • dureri de cap
  • boala
  • oboseala
  • viziune dubla
  • instabilitate la mers

5. Masuri de preventie 

Monitorizarea persoanelor care sunt mai predispuse la aceasta afectiune datorita componentelor genetice este o buna metoda de preventie. De asemenea, se recomanda limitarea expunerii la radiatii inutile (chiar si radiografii). Sedentarismul, lipsa activitatii fizice si obezitatea sunt considerati factori suplimentari de risc pentru aparitia tumorilor in general. A se evita pe cat posibil factorii de risc cu potential cancerigen precum: poluarea, alimentele procesate, fumatul, pesticidele si insecticidele.

Scurt rezumat

Tot ce trebuie sa stii despre tumorile cerebrale

Ce sunt tumorile cerebrale?

O tumoare pe creier este o colectie de celule cerebrale care au crescut fara control.

Corpul nostru este format din miliarde de celule care nu pot fi vazute decat la microscop. In mod normal, celulele se impart doar pentru a inlocui celulele vechi si uzate. O tumoare pe creier se dezvolta atunci cand ceva din interiorul unei celule nu merge bine, ceea ce face ca celula sa se divizeze pana cand formeaza o bucata sau o tumora.

Tumorile care incep in creier sunt numite tumori cerebrale primare.
Acest lucru este diferit de cancerele care s-au raspandit in creier din alta parte a corpului. Acestea sunt numite cancere secundare ale creierului sau metastaze ale creierului. Informatiile de pe aceasta pagina se refera la tumorile cerebrale primare.

Creierul este format din diferite tesuturi si celule care se pot dezvolta in diferite tipuri de tumori. Exista peste 130 de tipuri diferite de tumori cerebrale.

Tumori cerebrale canceroase sau necanceroase

In general, tumorile cerebrale pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase).

Tumori benigne ale creierului

Tumorile benigne cresc de obicei incet. Este mai putin probabil sa revina dupa tratament sau sa se raspandeasca in alte parti ale creierului. Medicul dumneavoastra se poate referi la unele tumori benigne ale creierului ca fiind de grad scazut.

Tumori cerebrale maligne

Tumorile maligne ale creierului cresc mai repede decat tumorile benigne. Este mai probabil sa revina dupa tratament si sa se raspandeasca in alte parti ale creierului. Medicul dumneavoastra se poate referi la tumorile maligne ale creierului ca fiind de grad inalt.

Creierul si maduva spinarii

Creierul si maduva spinarii formeaza sistemul nervos central (SNC). SNC este alcatuit din diferite tipuri de celule si tesuturi. Tumorile cerebrale sunt denumite de obicei dupa celula sau tesutul in care au inceput.

AFECTIUNI

Un cancer depistat din timp poate fi vindecat!

Gasesti aici cele mai complexe informatii despre intreg spectrul bolilor canceroase, despre diete anti-cancer, tratamente naturisete, articole bazate pe studii clinice, atat despre cancer cat si despre ingrediente miraculoase cu efecte benefice asupra organismului.

Citeste De La Experti

Wave

Pentru a fi bine documentat verifica doar site-urile scrie de experti!

CITESTE MAI MULT