Tratamentul cu radioterapie pentru cancerul laringian

Aveți tratamentul de radioterapie pentru cancerul laringian în secția de radioterapie a spitalului. Veți fi în aceeași poziție în care ați fost pentru întâlnirea dvs. de planificare și va trebui să stați foarte nemișcat în timp ce urmați tratamentul.

Ce este?

Radioterapia înseamnă utilizarea radiațiilor, de obicei cu raze X, pentru tratarea celulelor canceroase.

De obicei aveți un tip de radioterapie numită radioterapie cu intensitate modulată (IMRT) pentru cancerul laringian. IMRT direcționează o doză direcționată cu precizie de radiații către zona tumorii din afara corpului.

Când

S-ar putea să aveți radioterapie:

  • pe cont propriu
  • după operație
  • cu chimioterapie sau terapie biologică
  • pentru ameliorarea simptomelor

Sala de radioterapie

Mașinile de radioterapie sunt foarte mari. Se rotesc în jurul tău pentru a-ți oferi tratamentul. Mașina nu te atinge în niciun moment.

Înainte de a începe tratamentul, radiografii de terapie vă explică ce veți vedea și auzi. În unele departamente, camerele de tratament au docuri pentru a vă conecta playerul de muzică. Deci, puteți asculta propria muzică.

Este important să vă aflați în aceeași poziție de fiecare dată, astfel încât radiografii ar putea să dureze puțin timp pentru a vă poziționa pe canapea și pentru a vă atașa masca pe canapea. Se asigură că masca ta se simte confortabilă.

Odată ce vă aflați în poziția corectă, personalul vă lasă singur în cameră.

În timpul tratamentului

Trebuie să stai foarte nemișcat pe spate. Radiografii dvs. ar putea realiza imagini (raze X sau scanări) înainte de tratament pentru a vă asigura că sunteți în poziția corectă. Aparatul scoate sunete zgomotoase și sonore. Nu veți simți nimic atunci când urmați tratamentul.

Radiografii dvs. vă pot vedea și auzi pe un ecran CCTV în camera alăturată. Vă pot vorbi prin interfon și vă pot cere să vă țineți respirația sau să respirați puțin adânc uneori. De asemenea, puteți vorbi cu ei prin interfon sau puteți ridica mâna dacă trebuie să vă opriți sau dacă vă simțiți inconfortabil.

Tratamentul poate dura între 15 și 30 de minute.

Nu vei fi radioactiv

Acest tip de radioterapie nu te va face radioactiv. Este sigur să vă aflați în preajma altor persoane, inclusiv a femeilor însărcinate și a copiilor.

Călătorind la programări de radioterapie

Spuneți departamentului de radioterapie dacă preferați tratamentul la un anumit moment al zilei. Ei pot încerca să aranjeze acest lucru.

Parcarea poate fi dificilă la spitale. Merită să întrebați personalul unității de radioterapie:

  • dacă vă pot oferi un permis de parcare în spital
  • despre tarife reduse de parcare
  • de unde puteți obține ajutor cu tarifele de călătorie
  • pentru sfaturi despre locuri libere pentru a parca în apropiere

Dacă nu aveți altă cale de a ajunge la spital, personalul de radioterapie ar putea să vă aranjeze transportul în spital. Dar s-ar putea să nu fie întotdeauna la momente convenabile. Pentru a vedea dacă sunteți eligibil, de obicei, îl calculează pe baza câștigurilor sau veniturilor dvs.

Unele spitale au proprii șoferi sau pot aranja ambulanțe. Unele organizații caritabile oferă transport spitalicesc.

Efecte secundare

Radioterapia pentru cancerul laringian vă poate face să vă simțiți obosiți. S-ar putea să aveți și gură uscată și durere în gât.