Diagnosticul precoce al cancerului sinusal nazal și paranazal înseamnă că va fi mai ușor de controlat. De asemenea, este posibil să o vindecați în această etapă. Doar chirurgia va vindeca unele tipuri, dar altele vor răspunde mai bine la o combinație de tratamente.

Planificarea tratamentului

Medicul dumneavoastră vă va planifica tratamentul în funcție de:

 • tipul de cancer pe care îl aveți
 • dacă s-a răspândit cancerul (stadiul)
 • cum arată celulele la microscop (gradul)
 • sănătatea dumneavoastră generală

Interventie chirurgicala

Chirurgia este un tratament obișnuit pentru tumorile cavității nazale și ale sinusurilor paranazale. Tipul de operație pe care îl aveți va depinde de poziția cancerului și de dimensiunea acestuia.

Pentru unele tipuri de cancer foarte incipiente, poate fi posibilă îndepărtarea tumorii. Acest lucru poate fi sub anestezie locală sau generală folosind chirurgia cu laser. Chirurgul folosește un fascicul de lumină îngust și intens pentru a elimina cancerul. Raza laser funcționează ca un cuțit chirurgical (bisturiu).

Pentru tumorile mai mari veți avea nevoie de o operație mai mare și de un anestezic general.

Chirurgul dumneavoastră va examina zona din jurul tumorii. S-ar putea să îndepărteze unii dintre ganglionii limfatici din jurul tumorii. Aceasta este pentru a încerca și a scăpa de celulele canceroase rămase. De asemenea, scade riscul ca cancerul să revină.

Uneori, cancerul se răspândește la ganglionii limfatici din gât. Este posibil să vi se elimine toate nodurile de pe una sau ambele părți ale gâtului atunci când se întâmplă acest lucru. Medicul dumneavoastră poate numi această operație un radical modificat sau disecție radicală a gâtului.

Radioterapie

Radioterapia poate trata singură anumite tipuri de cancer al cavității nazale și ale sinusurilor paranazale. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când cancerul nu sa răspândit. Va vindeca majoritatea persoanelor cu tumori mici ale nasului (cavitatea nazală).

Un avantaj este că nu aveți niciun țesut îndepărtat, deci cauzează o modificare mai mică a aspectului dumneavoastră.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să faceți radioterapie dacă aveți mai întâi o operație. Acest lucru va scăpa de celulele canceroase rămase și scade riscul ca cancerul să revină.

Radioterapia cu chimioterapie (chimioterapie) poate ajuta la micșorare cancere avansate Deschideți un articol glosar înainte de operație.

Chimioterapie

Este posibil să aveți chimioterapie din oricare dintre următoarele motive:

 • înainte sau după operație sau radioterapie
 • pentru a trata unele tipuri de cancer care s-au răspândit în alte părți ale corpului
 • dacă cancerul dumneavoastră a revenit după operație și radioterapie
 • în timpul unui curs de radioterapie (chimioterapie) pentru cancer local avansat

Deoarece cancerele de sinus nazal și paranazal sunt rare, nu există studii randomizate de control Deschideți un articol glosarprivind utilizarea chimioterapiei. Dar chimioterapia a arătat rezultate mai bune pentru alte tipuri de cancer de cap și gât cu celule scuamoase.

Dacă cancerul dumneavoastră s-a răspândit

Chirurgia nu vă va vindeca cancerul dacă s-a răspândit deja în altă parte a corpului. Ar putea ajuta la controlul cancerului pentru o perioadă de timp și la reducerea simptomelor.

Un cancer mare poate începe să vă blocheze căile respiratorii. În aceste situații, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru eliminarea totală sau parțială a cancerului. Acest lucru vă va ușura respirația.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera, de asemenea:

 • chirurgie și radioterapie împreună
 • radioterapie singură
 • chimioterapie singură sau cu radioterapie (chimioterapie)

Tratamentele care sunt încă în curs de dezvoltare ar putea fi o altă opțiune pentru dvs. Aceasta va însemna participarea la un studiu clinic.

Îngrijire paliativă

Este probabil ca medicul dumneavoastră să vă trimită la o echipă de îngrijiri paliative. Sunt profesioniști din domeniul sănătății care se specializează în persoanele al căror cancer nu este vindecabil.

Unii oameni presupun că vor muri foarte curând când medicul lor sugerează că cancerul nu este vindecabil. Acest lucru nu este adesea cazul. De asemenea, nu înseamnă că medicii care au avut grijă de tine până acum nu vor fi implicați în îngrijirea ta.

Îngrijirea paliativă înseamnă:

 • controlul oricăror simptome pe care le aveți, cum ar fi durere, boală sau probleme de respirație
 • administrarea unui tratament care poate micșora cancerul și poate controla simptomele
 • sprijinindu-vă atât cu îngrijire fizică, cât și cu îngrijire psihologică
 • asigurându-vă că aveți cea mai bună îngrijire posibilă înainte de a merge acasă de la spital

Decizia asupra tratamentului

Specialistul dumneavoastră vă poate recomanda operația ca cel mai bun tratament pentru dumneavoastră. Acest lucru se poate datora stadiului sau poziției cancerului dumneavoastră. Sau ar putea sugera că radioterapia este mai bună. Aceasta poate fi cu sau fără chimioterapie. Este posibil să aveți mai puține probleme după tratament.

În unele situații este posibil să aveți de ales între tipurile de tratament. Medicul dumneavoastră și asistenta medicală specializată în cancerul de cap și gât vă vor putea ajuta să decideți ce este mai bine pentru dumneavoastră.

Este posibil să doriți să obțineți o a doua opinie înainte de a vă trata. Acest lucru vă poate oferi mai multe informații. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți mai încrezători în planul dumneavoastră de tratament. Majoritatea medicilor sunt bucuroși să vă trimită la un alt specialist pentru o a doua opinie.

Obținerea unei a doua opinii nu înseamnă că al doilea medic vă va prelua îngrijirea. De obicei, specialistul dvs. inițial vă va gestiona tratamentul.