Tratament – BCG in vezica

BCG inseamna Bacillius Calmette-Guerin. Este un vaccin care este un tip de medicament imunoterapie.

De obicei, aveti BCG in vezica daca aveti un risc ridicat de aparitie a cancerului de vezica timpurie sau de raspandire in straturile mai adanci ale vezicii.

Ce este BCG

BCG este un vaccin pentru tuberculoza (TB). De asemenea, este foarte bun pentru a ajuta la oprirea sau intarzierea cancerului de vezica urinara care creste din nou sau se raspandeste in straturile mai adanci ale vezicii urinare.

Vaccinul contine o bacterie care a fost slabita, astfel incat sa poata fi utilizat ca medicament.

Nu suntem foarte siguri cum functioneaza BCG pentru cancerul de vezica urinara. Se pare ca incurajeaza celulele sistemului imunitar sa creasca si sa devina foarte active in mucoasa vezicii urinare. Aceste celule probabil distrug orice celule canceroase care ar putea creste din nou sau care au fost lasate in urma. Aceasta se numeste imunoterapie.

BCG ajuta la oprirea cancerului vezicii urinare care revine la multi oameni.

Cand se poate administra

De obicei aveti BCG in vezica o data pe saptamana timp de 6 saptamani. Acesta se numeste curs de inductie.

Este posibil sa aveti BCG in vezica la fiecare cateva saptamani sau luni in urmatorii 1 pana la 3 ani. Acest lucru va depinde de riscul de a dezvolta cancer invaziv al vezicii urinare. Aceasta se numeste terapie BCG de intretinere.

Inainte de a incepe BCG

Inainte de fiecare tratament, trebuie sa incetati sa beti lichide. Acest lucru impiedica urina sa dilueze medicamentul in vezica urinara si va va ajuta sa tineti BCG mai usor. Spitalul dvs. va va spune cand sa incetati sa beti.

In ziua in care o asistenta medicala va va verifica urina pentru a vedea daca aveti vreo infectie. Vezi si doctorul.

Procedura

BCG este un lichid. Medicul sau asistenta va introduce lichidul in vezica urinara printr-un tub din uretra (cateter). De obicei, apoi indeparteaza cateterul.

Nu trebuie sa treceti urina timp de 2 ore. Acest lucru ofera BCG timp sa fie in contact cu mucoasa vezicii urinare. Unele spitale va pot cere sa schimbati pozitia din cand in cand pentru a va asigura ca medicamentul ajunge in toate partile mucoasei vezicii urinare.

Cand treceti urina, trebuie sa fiti atenti timp de 6 ore dupa tratament, deoarece vaccinul contine bacterii. Barbatii ar trebui sa se aseze pentru a trece urina pentru a reduce sansele de stropire.

Dupa ce ati fost la toaleta, turnati aproximativ o jumatate de halba de inalbitor ingrijit in vasul de toaleta si lasati-l timp de 15 minute inainte de a spala.

Spalati-va mainile si organele genitale imediat cu apa calda cu sapun dupa ce ati trecut urina.

Cand mergi acasa

Unele spitale va permit sa mergeti acasa cu medicamentul in vezica, daca locuiti in apropiere si sunteti bine cu tratamentul. Echipa ta va va anunta daca puteti face acest lucru. Ar trebui sa urmati sfaturile cu privire la ce trebuie sa faceti atunci cand treceti urina.

Trebuie sa beti mult lichid (2-3 litri) dupa acest tratament timp de 24 de ore. Va ajuta sa va eliminati sistemul BCG.

Nu trebuie sa faceti sex timp de 24 de ore dupa fiecare tratament. In timpul tratamentului si pentru o saptamana dupa aceea, ar trebui sa purtati prezervativ in timpul sexului.

Reactii adverse posibile

Este posibil sa aveti unele reactii adverse cu acest tratament. Acestea ar putea include:

 • avand o vezica iritata, care se simte cam ca si cum ai avea o infectie urinara
 • trecerea urinei mai des si mai urgent decat de obicei
 • avand sange sau resturi in urina
 • simptome asemanatoare gripei timp de 24 pana la 48 de ore dupa fiecare tratament
 • disconfort si durere la trecerea urinei

Daca aveti oricare dintre aceste simptome, spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale de specialitate. Ar putea fi capabili sa faciliteze si sa trateze aceste reactii adverse.

Exista, de asemenea, o sansa foarte mica ca o parte din BCG sa intre in sistemul dvs. Este posibil sa aveti simptome precum:

 • febra si frisoane
 • dureri articulare sau musculare
 • senzatie de rau sau varsaturi
 • tuse
 • eruptii cutanate
 • senzatie extrem de obosita