Transplanturi de celule stem și măduvă osoasă

Transplantul de celule stem sau de măduvă osoasă este o modalitate de administrare a chimioterapiei cu doze foarte mari. Acest tratament are ca scop vindecarea unor tipuri de cancer, inclusiv limfomul Hodgkin.

Ce este măduva osoasă

Măduva osoasă este un material spongios care umple oasele.

Conține celule sanguine timpurii, numite celule stem. Acestea se dezvoltă în cele 3 tipuri diferite de celule sanguine.

Când aveți un transplant de celule stem sau de măduvă osoasă

Aveți un transplant de celule stem sau de măduvă osoasă după doze foarte mari de chimioterapie. Chimioterapia are șanse mari să distrugă celulele canceroase, dar, de asemenea, ucide celulele stem din măduva osoasă.

Înainte de chimioterapia cu doze mari, echipa dvs. vă colectează celulele stem sau măduva osoasă. Sau colectează celulele stem ale donatorului sau măduva osoasă. După tratament, aveți celulele într-o venă prin picurare. Celulele își găsesc drumul înapoi către măduva osoasă. Apoi, puteți face din nou celulele sanguine de care aveți nevoie.

De ce s-ar putea să aveți un transplant de celule stem sau de măduvă osoasă

Este posibil să aveți acest tratament intensiv dacă limfomul Hodgkin revine după primul curs de tratament. Poate scăpa din nou de limfom pentru mulți oameni. Medicul dumneavoastră vă poate sugera acest tratament dacă limfomul Hodgkin nu a răspuns la tratamentul standard.

S-ar putea să aveți un curs de chimioterapie cu doze mari BEAM sau LEAM. Apoi, majoritatea persoanelor cu limfom Hodgkin au propriile celule stem sau măduva osoasă înapoi după tratamentul cu doză mare. Aceasta se numește transplant autolog.

Transplant de celule stem

Acum este mai probabil să aveți un transplant de celule stem (numit și transplant de celule stem din sânge periferic) decât un transplant de măduvă osoasă.

Asta pentru ca:

 • este mai ușor să colectezi celule stem din sânge decât măduva osoasă
 • echipa dumneavoastră de tratament poate colecta de obicei mai multe celule
 • nivelurile de celule sanguine tind să se refacă mai repede

Colectarea celulelor stem

Aveți injecții cu factori de creștere înainte și, uneori, după transplantul de celule stem. Factorii de creștere sunt proteine ​​naturale care fac ca măduva osoasă să producă celule sanguine.

Aveți injecții zilnice cu factor de creștere între 5 și 10 zile. Uneori este posibil să aveți doze mici de chimioterapie cu injecții cu factor de creștere.

În ziua colectării

După injecțiile cu factor de creștere, aveți teste de sânge în fiecare zi pentru a vedea dacă există suficiente celule stem în fluxul sanguin. Când există suficiente celule, le aveți colectate. Aceasta se numește recoltare. Colectarea celulelor stem durează 3 sau 4 ore. Ești treaz în timpul acestui proces. Te întinzi pe o canapea. Asistenta ta pune o picurare în fiecare braț și o atașează la o mașină.

Sângele tău trece dintr-o picătură. Trece prin mașină și revine în corpul tău prin cealaltă picurare. Aparatul filtrează celulele stem din sânge. Acestea sunt colectate și congelate până după tratamentul cu doze mari.

Este posibil să trebuiască să vă întoarceți în ziua următoare pentru a doua recoltă, dacă nu au suficiente celule din prima colecție.

Efecte secundare

S-ar putea să vă simțiți foarte obosiți după ce ați colectat celulele stem.

Ai putea avea:

 • furnicături în jurul gurii
 • crampe musculare

Acest lucru se întâmplă dacă nivelul de calciu scade în timpul colectării. Asistentele medicale vă vor oferi suplimentar calciu prin picurare dacă se întâmplă acest lucru.

Îți scoate măduva osoasă

V-ați prelevat măduva osoasă (recoltarea măduvei osoase) sub un anestezic general. Aceasta înseamnă că sunteți adormit și nu puteți simți nimic în timpul procedurii.

Te întinzi de partea ta pe o canapea. Medicul dumneavoastră vă introduce un ac prin piele în osul șoldului (pelvis). Medicul scoate ușor măduva osoasă prin ac într-o seringă. Pentru a obține suficientă măduvă osoasă, medicul trebuie să pună acul în mai multe părți ale pelvisului. Aveți aproximativ 2 litri (1 litru) de măduvă osoasă scoși și apoi este înghețat până când este nevoie.

Obtinere celule stem sau măduvă osoasă de la un donator

S-ar putea să aveți un transplant de celule stem sau de măduvă osoasă folosind celule de la un donator. Aceasta se numește transplant alogen. Celulele trebuie să fie cât mai asemănătoare cu ale tale.

Deci, acestea pot fi de la:

 • un frate sau o soră (un meci de frate)
 • cineva care nu este legat de tine, dar ale cărui celule stem sunt similare cu ale tale (donator neînrudit asociat)

Este posibil să aveți măduvă osoasă de la un donator dacă:

 • limfomul dvs. a revenit după un transplant folosind propriile celule (autologe)
 • limfomul dvs. este destul de avansat și se află în măduva osoasă

Medicii încă învață cum să folosească cel mai bine transplanturile alogene pentru limfomul Hodgkin.

Reacții adverse posibile

Efectele secundare ale transplantului de celule stem sau de măduvă osoasă sunt cauzate de chimioterapie cu doze mari.

Principalele efecte secundare includ:

 • risc crescut de infectare
 • număr scăzut de celule sanguine
 • risc crescut de sângerare
 • o reacție numită boală grefă versus gazdă, celulele donatoare uneori pot ataca unele dintre propriile celule ale corpului