Tipuri și grade de gravitate

Tipul de cancer înseamnă tipul de celulă în care a început. Gradul vă spune cât de mult arată celulele canceroase ca celulele normale.

Cancere care încep la nivelul pielii, cum ar fi țesutul (cancer cu celule scuamoase)

Majoritatea cancerelor laringiene sunt de acest tip. Cancerul se dezvoltă în celulele scuamoase plate, asemănătoare pielii, care acoperă suprafața epiglotei, corzile vocale și alte părți ale laringelui.

Cancerele care încep în celulele glandei (adenocarcinom)

Adenocarcinomul este mai puțin frecvent comparativ cu cancerul laringian cu celule scuamoase. Începe în celulele adenomatoase care sunt împrăștiate în jurul suprafeței laringelui. Celulele adenomatoase sunt celule ale glandelor care produc mucus.

Numărul adenocarcinoamelor laringelui a crescut în ultimii 20 de ani, dar nu știm de ce este acest lucru.

Alte tipuri de cancer întâlnite în laringe

Foarte rar, alte tipuri de cancer apar în laringe. Tratamentul pentru acestea este complet diferit de tratamentul descris în această secțiune.

Sarcoamele laringelui sunt extrem de rare. Sarcoamele sunt cancere care încep în țesuturile conjunctive ale corpului.

Țesuturile conjunctive sunt țesuturile de susținere ale corpului, cum ar fi osul, mușchii și nervii. Cartilajul este țesutul de susținere al laringelui. Cancerele care se dezvoltă din cartilaj se numesc condrosarcoame.

De asemenea, este posibil să luați limfom în laringe.

Și este posibil să se obțină plasmacitom în laringe. Acesta este un tip de mielom.

Modificări necanceroase în caseta vocală

Multe boli ale laringelui nu sunt cancer. Iată câteva afecțiuni care afectează laringele care nu sunt canceroase.

Laringita cronică

Laringita cronică sau umflarea căptușelii casetei vocale este de obicei cauzată de:

 • fumatul – laringele este iritat de fum, rezultând inflamații
 • reflux acid – acidul din stomac se scurge în conducta alimentară (esofag)
 • picurare postnasală – mucus din partea din spate a nasului care curge pe gât
 • încordarea vocii – acest lucru poate apărea la persoanele care își folosesc mult vocea, de exemplu, cântăreți, profesori și antrenori sportivi

Medicul dumneavoastră vă poate spune cum să tratați laringita cronică. Este posibil să aveți nevoie de o biopsie dacă medicul dumneavoastră dorește să excludă orice risc ca laringita să fie cauzată de un cancer.

Tumori benigne

Creșterile care nu sunt cancer se numesc tumori benigne. Pot provoca simptome similare cu cancerul laringian. Există mai multe tipuri de tumori benigne rare ale laringelui, inclusiv:

 • tumori cu celule uriașe
 • tumori cu celule granulare
 • tumori benigne ale mușchilor (rabdomioame și leiomiome)
 • tumori benigne ale nervilor (schwanoame)

Noduli laringieni

Nodulii sunt excrescențe de țesut de pe corzile vocale. Acestea pot fi cauzate de fumat, reflux acid și tensionarea vocii. Sunt o cauză mai frecventă de răgușeală decât tumorile benigne. De obicei, nu au nevoie de prea mult tratament, în afară de logopedie și tratament pentru refluxul acid, dacă aceasta este cauza.

Papiloame

Virusul papilionului uman (HPV) poate provoca creșteri ale verucii pe laringe. Acestea nu sunt cancer, sunt papiloame sau creșteri papilare. Dacă aveți papiloame care revin în continuare, este posibil să aveți un risc crescut de cancer laringian mai târziu în viață.

Gradul cancerului tău

Gradul unui cancer vă spune cât de mult arată celulele canceroase ca celule normale la microscop. Medicii folosesc, de asemenea, termenul de diferențiere pentru a descrie cât de dezvoltată sau matură este o celulă.

Există 3 clase de cancer laringian:

 • Gradul 1 (grad scăzut) – celulele canceroase seamănă foarte mult cu celulele laringelui normale (sunt bine diferențiate)
 • Gradul 2 (grad intermediar) – celulele canceroase arată ușor ca celulele laringelui normale (sunt moderat diferențiate)
 • Gradul 3 (grad înalt) – celulele canceroase par foarte anormale și nu arată ca celulele laringelui normale (sunt slab diferențiate)

Gradul de cancer îi oferă specialistului o idee despre cum se poate comporta cancerul.

Cancerele de grad scăzut sunt, de obicei, mai lent să crească și mai puțin probabil să se răspândească. Acesta este doar un ghid, specialistul dvs. va lua în considerare acest lucru, împreună cu toate rezultatele testelor, atunci când va decide ce tratament este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.