Tipuri si grade de gravitate

Exista mai multe tipuri diferite de cancer vaginal. Gradul de cancer le ofera medicilor o idee despre cat de rapid creste.

Tipul de cancer pe care il aveti depinde de tipul specific de celula din care s-a dezvoltat cancerul. Pentru a afla acest lucru, medicul dumneavoastra ia o proba de tesut (biopsie). Ei trimit acest lucru la laborator pentru a privi celulele la microscop.

Cancere cu celule scuamoase:

  • sunt cel mai frecvent tip de cancer vaginal
  • sunt cel mai probabil sa se dezvolte in treimea superioara a vaginului, cel mai aproape de colul uterin

Mai mult de 8 din 10 tipuri de cancer vaginal sunt cancer cu celule scuamoase. Celulele scuamoase sunt celulele plate, precum celulele, care acopera suprafata vaginului. Tumorile arata ca niste bucati mici (noduli) sau rani (ulcere).

Inainte de aparitia cancerului cu celule scuamoase, pot exista modificari precanceroase ale celulelor. Aceste modificari celulare se numesc neoplazie intraepiteliala vaginala (VAIN).

Carcinomul crud este un tip rar de cancer vaginal cu celule scuamoase. Arata ca un neg negru si este o tumoare cu crestere lenta, care se raspandeste rar in alte parti ale corpului. De obicei, este vindecabil cu interventii chirurgicale, chiar daca este foarte mare.

Adenocarcinom

Adenocarcinoamele vaginului:

sunt mult mai rare decat cancerul vaginal cu celule scuamoase
incepe in celulele glandei (celule adenomatoase) in captuseala vaginului
poate aparea la femeile tinere
Aproximativ 1 din 10 tipuri de cancer vaginal (10%) sunt adenocarcinoame. Acest tip de cancer poate fi mai greu de diagnosticat decat cancerul cu celule scuamoase. Cancerul este mai probabil sa fie ascuns in interiorul canalului vaginal. Uneori este dificil pentru medici sa afle daca acest tip de cancer a inceput in vagin sau intr-un organ din apropiere si apoi s-a raspandit in vagin.

Exista 4 tipuri principale de adenocarcinom al vaginului.

Adenocarcinomul celular clar

Cancer vaginal cu celule clare:

  • este un tip rar
  • apare la femeile tinere ale caror mame au luat medicamentul dietilstilbestrol (DES) numai cand erau insarcinate

Pana in 1970, DES a fost uneori dat femeilor pentru a le impiedica sa faca avort spontan.

Cancerele cu celule limpezi ale vaginului se dezvolta de obicei la femeile de la adolescenta sau de douazeci de ani, dar exista rapoarte despre femei care au fost diagnosticate la varsta de 40 de ani. Intrucat a trecut acum mai bine de 40 de ani de cand DES a fost utilizat in timpul sarcinii, aceste tipuri de cancer devin si mai rare.

Adenocarcinom papilar
Cancerele papilare pot creste in tesuturile conjunctive care inconjoara vaginul si il mentin in pozitie. Este mai putin probabil ca alte tipuri de cancer vaginal sa se raspandeasca in ganglionii limfatici din apropiere.

Adenocarcinom mucinos

Adenocarcinoamele mucinoase isi primesc numele din bazinele de mucus pe care le puteti vedea in jurul celulelor canceroase atunci cand le priviti la microscop.

Carcinomul adenocvamos

Cancerele adenocvamice ale vaginului sunt formate dintr-o combinatie de celule scuamoase si celule glandale. Se mai numesc tumori epiteliale mixte. Sunt foarte rare. Ele sunt adesea tumori in crestere rapida.

Sarcom

Sarcoamele sunt cancere care incep in tesuturile conjunctive ale corpului. Aceste tesuturi formeaza structura corpului, cum ar fi osul, muschii, grasimea si cartilajul. Sarcoamele vaginului sunt extrem de rare si reprezinta doar aproximativ 3 din 100 de cancere vaginale (3%). Aceste tipuri de cancer tind sa creasca destul de repede.

Diferite tipuri de sarcom pot incepe in vagin, inclusiv leiomiosarcom si rabdomiosarcom. Acestea sunt ambele tumori musculare. Aproximativ doua treimi din sarcoamele vaginale sunt leiomiosarcoame. Este posibil sa existe si alte tipuri de sarcom, cum ar fi sarcomul mulerian mixt, dar acestea sunt extrem de rare.

Rabdomiosarcom embrionar

Rabdomiosarcomul embrionar se mai numeste si sarcom botryoides. Este un tip foarte rar de sarcom vaginal. Se dezvolta doar la fete pana la varsta de 6 ani. Este de obicei recunoscuta prin noduli moi care umple vaginul si, uneori, se manifesta in afara vaginului. Seamana cam cu ciorchini de struguri.

Acesta este un cancer in crestere foarte rapida si este dificil de tratat. Dar rezultatul pentru fetele cu acest cancer este din ce in ce mai bun cu o combinatie intensiva de tratament, inclusiv chirurgie, chimioterapie si radioterapie.

Melanom

Melanomul se dezvolta din celulele din piele care produc pigment, ceea ce confera pielii culoarea sa. Doar aproximativ 3 din 100 de cancere vaginale (3%) sunt melanoame. Este cel mai probabil sa se dezvolte in treimea inferioara a vaginului.

Melanoamele vaginale sunt mai frecvente la femeile de 50 de ani. Dar medicii au inregistrat cazuri la femei de pana la 22 de ani si la varsta de 83 de ani.

Celula mica

Cancerul cu celule mici este, de asemenea, numit carcinom cu celule de ovaz, deoarece celulele canceroase au o forma distinctiva de ovaz. Cancerele vaginale cu celule mici sunt extrem de rare. Medicii au raportat mai putin de 30 de cazuri la nivel mondial.

Gradarea cancerului

Clasificarea este o modalitate de a imparti celulele canceroase in grupuri, in functie de cat de mult arata celulele ca celule normale. Acest lucru ofera medicului dumneavoastra o idee despre cat de repede sau incet s-ar putea dezvolta cancerul si daca este posibil sa se raspandeasca.

Gradul 1

Celulele arata foarte mult ca celulele normale. Ele sunt, de asemenea, numite de grad scazut sau bine diferentiate. Acestea tind sa creasca lent si sunt mai putin susceptibile de raspandire decat celulele canceroase de grad superior.

Gradul 2

Celulele par mai anormale si sunt mai susceptibile de raspandire. Acest grad este, de asemenea, numit grad moderat diferentiat sau moderat.

Gradul 3

Celulele arata foarte anormal si nu sunt ca celulele normale. Ei tind sa creasca rapid si sunt mai predispusi sa se raspandeasca. Acestea sunt numite slab diferentiate sau de grad inalt.