Tipuri si grade de evolutie

Tipul de cancer renal pe care il aveti va spune in ce tip de celula a inceput. Stiind acest lucru, medicul dumneavoastra va poate decide ce tratament aveti nevoie.

Cancerul cu celule renale

Cancerul cu celule renale este cel mai frecvent tip de cancer la rinichi la adulti. Se mai numeste adenocarcinom cu celule renale. Mai mult de 80 din 100 (mai mult de 80%) din cancerele renale sunt cancere ale celulelor renale.

In cancerul cu celule renale, celulele canceroase incep in captuseala tuburilor (cele mai mici tuburi din interiorul nefronilor). Tubulii ajuta la filtrarea sangelui si la formarea urinei.

Principalele tipuri

Principalele tipuri de cancer cu celule renale:

  • celula limpede – aproximativ 80 din 100 de cancere ale celulelor renale (75%)
  • papilar – aproximativ 15 din 100 de cancere ale celulelor renale (15%)
  • cancer cu celule renale cromofobe – aproximativ 5 din 100 de cancere cu celule renale (5%)

Tipuri rare

Tipurile rare de cancer cu celule renale includ carcinomul canalelor colectoare si carcinomul medular renal. Uneori cancerele renale pot contine mai mult de un tip de celule.

Un alt tip rar este sarcomatoidul. Acest lucru inseamna ca celulele canceroase renale arata ca celule sarcom la microscop. Sarcomul este cancerul tesutului conjunctiv (cum ar fi muschii, nervii, grasimile, vasele de sange si tesuturile fibroase). Cancerul de rinichi de tip sarcomatoid ar putea avea o perspectiva diferita fata de alte tipuri de cancer de rinichi.

Cancer de celule tranzitorii la rinichi sau ureter

Cancerul cu celule de tranzitie inseamna ca celulele canceroase au inceput in celulele de tranzitie care acopera pelvisul renal sau ureterul. Pelvisul renal este zona centrala a rinichiului unde urina se colecteaza inainte de a cobori ureterul in vezica.

Tratamentul pentru acest tip de cancer renal este similar cu tratamentul pentru cancerul vezicii urinare.

Tumora lui Wilms

Un tip de cancer renal numit tumoare Wilms poate afecta copiii. Acest lucru este diferit de cancerul de rinichi la adulti.

Gradele de cancer renal

Gradul inseamna cat de mult arata celulele canceroase ca celulele normale. Un specialist (patolog) priveste celulele la microscop. Patologul se va uita la centrul celulei (nucleu) si la dimensiunea si forma celulelor.

Cu cat celulele canceroase arata mai mult ca celule normale, cu atat gradul este mai scazut. Acestea tind sa creasca mai incet si sunt mai putin susceptibile de a se raspandi in alta parte a corpului (metastaza).

Cu cat celulele canceroase arata mai putin ca celule normale, cu atat este mai mare gradul. Ele tind sa creasca mai repede si sunt mai predispusi sa se raspandeasca in alta parte a corpului.

Cancerele de rinichi sunt clasificate 1-4. Aceasta se numeste sistemul Fuhrman. Gradul 1 este cel mai scazut grad, iar gradul 4 este cel mai inalt grad.

Gradul ii spune medicului dumneavoastra cum se poate comporta cancerul si ce tratament aveti nevoie. Principalul factor pentru a decide asupra celui mai bun tratament este daca cancerul dumneavoastra s-a raspandit departe de rinichi sau nu.