Tipuri de operații pentru cancerul sinusal paranasal

Sinusurile paranasale sunt cavități de aer din oasele feței din spatele nasului. Chirurgia în acest domeniu este foarte specializată și numai un chirurg specialist o poate face. Vor încerca să elimine cancerul și unele țesuturi din jur, dar vor încerca, de asemenea, să vă schimbe aspectul cât mai puțin posibil.

Modul în care chirurgul decide tratamentul

Cantitatea de intervenție chirurgicală de care aveți nevoie depinde de poziția cancerului. Există mai multe sinusuri diferite.

Operația depinde și de stadiul cancerului. Aceasta înseamnă dimensiunea cancerului și dacă s-a răspândit. Este posibil ca medicul dumneavoastră să nu vă poată spune exact în ce stadiu este cancerul dumneavoastră până după operație.

Chirurgie pentru îndepărtarea cancerului în sinusul etmoid (etmoidectomie)

Operația pentru îndepărtarea unei tumori în sinusul etmoid se numește etmoidectomie externă. Chirurgul tăie prin piele în partea superioară a nasului lângă pleoapa superioară pentru a elimina tumora. De asemenea, trebuie să îndepărteze osul din interiorul nasului și unele țesuturi din jurul globului ocular (orbită).

Chirurgie pentru îndepărtarea cancerului în sinusul maxilar (maxilectomie)

Dacă cancerul dumneavoastră se află în sinusul maxilar, este posibil să aveți o maxilectomie. Aceasta înseamnă îndepărtarea parțială sau totală a maxilarului superior.

Osul maxilarului formează maxilarul superior și partea din față a acoperișului gurii. De asemenea, formează pereții laterali ai cavității nazale și o parte a podelei orificiilor oculare. Ajută la modelarea țesutului din jurul globului ocular (orbită), a nasului și a acoperișului gurii (palatul dur).

Există mai multe tipuri de maxilectomie. Tipul pe care îl aveți depinde exact de locul în care se află tumora și dacă s-a răspândit în țesutul din apropiere.

O maxilectomie parțială înseamnă lăsarea unuia sau mai multor pereți osoși la locul lor.

 maxilectomie totală înseamnă îndepărtarea întregului os maxilar.

O maxilectomie radicală îndepărtează întregul os și, de asemenea, unele structuri din apropiere.

Pentru a efectua aceste operații și a ajunge la cancer chirurgul dumneavoastră poate face două lucruri:

 • tăiat în piele de-a lungul părții nasului, de la sprânceană sau pleoape până la (sau prin) buza superioară
 • faceți o tăietură în gură sub buza superioară, ceea ce înseamnă că nu aveți o cicatrice mare pe față

Este important să discutați cu chirurgul dvs. despre tipul de tăietură pe care îl vor folosi. Toate aceste operații vor lăsa un spațiu în acoperișul gurii.

Înlocuirea osului maxilar

Chirurgul dvs. poate fi capabil să umple spațiul folosind o bucată de os dintr-o altă parte a corpului. Sau puteți avea o structură artificială, numită proteză, pentru a umple acest spațiu. Un dentist restaurator (protezat) face proteză.

Prododontul poate crea dinți (implanturi dentare) pentru a se atașa la noul os maxilar. Dacă aveți de gând să aveți implanturi dentare, aveți de obicei radioterapie mai întâi.

Acest tip de intervenție chirurgicală este o operație mare și îți schimbă foarte mult aspectul. Va trebui să luați ceva timp pentru recuperare și ajustare.

Rezecția craniofacială

O rezecție craniofacială înseamnă îndepărtarea osului maxilar. De asemenea, include îndepărtarea părților de la baza craniului și a părților superioare ale orificiilor oculare.

Este posibil să aveți nevoie de o rezecție craniofacială dacă aveți cancer în:

 • sinusurile etmoide, frontale și sfenoide
 • sinusurile sfenoidiene singure

Aceasta este o operație foarte mare și implică de obicei o echipă specializată de chirurgi.

Aveți o tăietură a scalpului de-a lungul liniei părului. De asemenea, aveți o tăietură în piele de-a lungul părții nasului sau în interiorul gurii sub buza superioară.

Dacă aveți o suprafață mare de țesut îndepărtat, chirurgul dvs. îl va repara prin:

 • altoirea pielii folosind pielea din altă parte a corpului
 • un lambou de piele folosind pielea și mușchii din apropiere
 • un lambou mai complicat, care include și mușchi și os din șold sau picior

Chirurgul dvs. vă va vorbi în detaliu despre operație înainte de operație. Puneți câte întrebări aveți nevoie. Este important să înțelegeți ce se va întâmpla.

Acest tip de intervenție chirurgicală este o operație foarte mare și vă schimbă foarte mult aspectul. Va trebui să luați ceva timp pentru recuperare și ajustare.

Chirurgie endoscopică

Acest tip de intervenție chirurgicală nu este potrivit pentru toată lumea. Va depinde foarte mult de tipul de tumoare pe care îl aveți și de ce alte opțiuni sunt disponibile. Este posibil să aveți o intervenție chirurgicală endoscopică dacă:

 • aveți o tumoare mică
 • au o tumoare mai mare, dar nu sunt suficient de potrivite pentru o operație mare

Alte tipuri de intervenții chirurgicale pot provoca leziuni ale țesuturilor sănătoase din jur. Chirurgia endoscopică cauzează mai puține leziuni. Aceasta implică punerea unui tub subțire și flexibil (un endoscop) în nas. Tubul are o cameră și lumină în interior.

Chirurgul trece prin endoscop instrumente chirurgicale sau un laser. Apoi îndepărtează cancerul. Odată ce v-ați recuperat de la operație, aveți de obicei radioterapie în zonă.

Efectele secundare ale intervenției chirurgicale

În funcție de poziția cancerului și de tipul de operație pe care îl aveți, intervenția chirurgicală se poate schimba:

 • simțul mirosului
 • simțul gustului
 •  vorbirea
 • felul în care poți mesteca și înghiți
 • cum auzi
 • vederea

Aceste modificări se pot întâmpla deoarece fața și gâtul sunt umflate și dureroase după operație. De obicei, acestea se vor reduce odată ce începeți să vă vindecați.

Este posibil să aveți unele modificări permanente în ceea ce puteți face și în modul în care arătați. Acest lucru poate fi foarte dificil la început, dar există oameni care vă pot ajuta.

Înainte de a vă opera, medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră efectele secundare probabile.