Tipuri de operații pentru cancerul cavității nazale

Cavitatea nazală include nările și zona din spatele nasului. Chirurgia în acest domeniu este foarte specializată și numai un chirurg specialist o poate face. Vor încerca să elimine cancerul și unele țesuturi din jur, dar vor încerca, de asemenea, să vă schimbe aspectul cât mai puțin posibil.

Modul în care chirurgul decide tratamentul

Cantitatea de intervenție chirurgicală de care aveți nevoie depinde de poziția cancerului în cavitatea nazală.

Tipul de intervenție chirurgicală depinde, de asemenea, de stadiul cancerului. Aceasta înseamnă dimensiunea cancerului și dacă s-a răspândit. Este posibil ca medicul dumneavoastră să nu vă poată spune exact în ce stadiu este cancerul dumneavoastră până după operație.

Îndepărtarea cancerului

Chirurgul elimină întregul cancer și o margine de țesut normal în jurul acestuia. Medicii numesc această operație o rezecție tumorală primară sau o excizie locală largă. Scopul este de a elimina toate semnele vizibile ale cancerului și orice țesut din jurul acestuia care ar putea conține celule canceroase.

Chirurgul trimite tumoarea la laborator pentru examinare la microscop. Aceasta este pentru a verifica dacă există o margine de țesut sănătos, fără celule canceroase în jurul tumorii. Aceasta se numește o marjă clară.

Uneori, tumora se află în peretele care separă cele două părți ale cavității nazale (septul nazal). În aceste situații, chirurgul ar putea avea nevoie să îndepărteze parțial sau tot septul nazal.

Îndepărtarea unei părți sau a întregului nas

Pentru cancerele de pe partea nasului, chirurgul dumneavoastră poate îndepărta de obicei partea afectată. Medicii numesc această operație o rinectomie parțială.

Este posibil ca chirurgul dumneavoastră să aibă nevoie să vă îndepărteze tot nasul dacă cancerul s-a răspândit adânc în țesutul nasului.

În ambele cazuri, chirurgul dvs. va trebui să vă reconstruiască nasul. Folosesc țesuturi luate de pe față sau dintr-o altă parte a corpului. Acest lucru poate necesita operațiuni suplimentare. Sau un tehnician protetic poate face un nou nas fals pentru tine. Nasul fals se numește proteză.

Acest tip de intervenție chirurgicală vă va schimba aspectul. Acest lucru poate fi o provocare la început, dar există oameni care vă pot ajuta să faceți față.

Chirurgie endoscopică

Acest tip de intervenție chirurgicală nu este potrivit pentru toată lumea. Va depinde foarte mult de tipul de tumoare pe care îl aveți și de ce alte opțiuni sunt disponibile. Este posibil să aveți o intervenție chirurgicală endoscopică dacă:

  • aveți o tumoare mică
  • au o tumoare mai mare, dar nu sunt suficient de potrivite pentru o operație mare

Alte tipuri de intervenții chirurgicale pot provoca leziuni ale țesuturilor sănătoase din jur. Chirurgia endoscopică cauzează mai puține leziuni. Aceasta implică punerea unui tub subțire și flexibil (un endoscop) în nas. Tubul are o cameră și lumină în interior.

Chirurgul trece prin endoscop instrumente chirurgicale sau un laser. Apoi îndepărtează cancerul. Odată ce v-ați recuperat de la operație, aveți de obicei radioterapie în zonă.

Efectele secundare ale intervenției chirurgicale

În funcție de poziția cancerului și de tipul de operație pe care îl aveți, intervenția chirurgicală se poate schimba:

  • simțul mirosului
  • simțul gustului tău
  • cum vorbești

Aceste modificări se pot întâmpla deoarece fața și gâtul sunt umflate și dureroase după operație. De obicei, acestea se vor reduce sau vor dispărea odată ce începeți să vă vindecați. Umflarea s-ar putea schimba, de asemenea, modul în care arăți, dar acest lucru se va îmbunătăți și de obicei.

S-ar putea să aveți unele schimbări permanente în ceea ce puteți face și în modul în care arătați.

Înainte de a vă opera, medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră efectele secundare probabile.

Îndepărtarea ganglionilor limfatici din gât

Dacă testele au arătat că cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din gât, va trebui să vi se elimine ganglionii limfatici.