Tipuri de leucemie

Exista 2 grupuri principale de leucemie – leucemie acuta si cronica. Acestea sunt apoi grupate dupa tipul de celule albe din sange care sunt afectate.

Faptul ca o leucemie este acuta sau cronica descrie cat de repede este posibil ca leucemia sa se dezvolte si sa se inrautateasca.

Leucemie acuta si cronica

Leucemiile acute tind sa se dezvolte rapid si sa se inrautateasca rapid daca nu sunt tratate. Leucemiile cronice se dezvolta lent si tind sa se inrautateasca incet, pe o perioada lunga de timp.

In leucemia cronica, globulele albe din sange sunt aproape pe deplin dezvoltate, dar nu sunt complet normale. Inca functioneaza, dar nu la fel de bine cum ar trebui sa faca pentru combaterea infectiei. Corpul dumneavoastra produce prea multe dintre aceste celule albe din sange.

Tipuri de leucemie cronica

CML si CLL
Cele mai frecvente doua tipuri de leucemie cronica sunt:

  • leucemie mieloida cronica (LMC)
  • leucemie limfocitara cronica (LLC)

Diferenta dintre ele este tipul de celule albe din sange care a devenit canceroase. In CLL, celulele anormale se dezvolta din celulele sanguine timpurii numite celule stem limfoide din sange. Celulele albe canceroase din sange sunt limfocite B, numite si celule B.

In LMC, celulele anormale ale leucemiei se dezvolta din celulele sanguine timpurii numite celule stem mieloide din sange. Devin mielocite. Aceste celule sunt uneori numite granulocite. Asadar, este posibil sa auziti acest tip de leucemie numita leucemie granulocitara cronica sau CGL.