Tipuri de interventii chirurgicale

Chirurgia pentru cancerul pulmonar se face intr-un centru specializat si este efectuata de chirurgi specialisti in plamani.

De ce tip de interventie chirurgicala am nevoie?

Tipul de interventie chirurgicala de care aveti nevoie pentru cancerul pulmonar depinde de:

  • dimensiunea cancerului
  • pozitia cancerului in plamani
  • tipul de cancer pulmonar (cancer pulmonar cu celule mici sau non-mici)
  • daca s-a raspandit

Cancer pulmonar cu celule mici

Chirurgia este folosita in principal pentru tratarea cancerului pulmonar cu celule mici. Dar s-ar putea ca interventia chirurgicala sa nu va fie potrivita daca cancerul dumneavoastra este foarte aproape de oricare dintre urmatoarele structuri:

  • inima
  • traheea
  • conducta alimentara (esofag)
  • vasele de sange majore

In aceasta situatie, medicul dumneavoastra va poate recomanda alte tratamente pentru cancer in loc de interventii chirurgicale, cum ar fi radioterapia, chimioterapia sau imunoterapia.

Chirurgia nu este utilizata in mod normal pentru a trata cancerul pulmonar cu celule mici, cu exceptia cazului in care se afla intr-un stadiu foarte timpuriu. Cancerul pulmonar cu celule mici s-a raspandit de obicei dincolo de plamani atunci cand este diagnosticat si, prin urmare, nu este posibil sa il eliminati cu o interventie chirurgicala. Este mai frecvent sa aveti chimioterapie si radioterapie, mai degraba decat o interventie chirurgicala pentru cancerul pulmonar cu celule mici. Este posibil sa vi se ofere imunoterapie.

 

Aflati despre alte tratamente pentru cancerul pulmonar

Tipuri de chirurgie pulmonara

Exista diferite tipuri de interventii chirurgicale pulmonare. Este posibil sa aveti una dintre urmatoarele:

Indepartarea unui lob (lobectomie)

Plamanii sunt impartiti in sectiuni numite lobi. Exista 2 lobi in plamanul stang si 3 in plamanul drept.

Lobectomia inseamna indepartarea unui lob al plamanului. Chirurgul dvs. va va recomanda acest tip de operatie daca cancerul se afla doar intr-o parte a unui plaman. Este cel mai frecvent tip de operatie pentru cancerul pulmonar

Indepartarea a doi lobi (bilobectomie)

Aceasta inseamna indepartarea a doi lobi ai plamanului.

Indepartarea intregului plaman

Operatia de indepartare a intregului plaman se numeste pneumonectomie (new-mon-ek-tom-ee). Specialistul dumneavoastra va va recomanda aceasta operatie daca cancerul se afla in zona centrala a plamanului si implica fie cei 2 lobi din plamanul stang, fie cei 3 lobi din plamanul drept.

Multi oameni isi fac griji ca nu vor putea respira corect cu un singur plaman. Daca aveti rezultate bune ale testelor functiei pulmonare inainte de operatie, atunci ar trebui sa puteti respira normal cu un singur plaman. Daca ati avut probleme cu respiratia inainte de operatie, probabil ca veti ramane fara suflare dupa aceea.

Medicul dumneavoastra va va aranja sa aveti teste de respiratie inainte de operatie pentru a va ajuta sa decideti daca aceasta operatie este potrivita pentru dumneavoastra.

Indepartarea unei sectiuni de plamani

Unele operatii elimina anumite zone ale plamanului. Este posibil sa aveti aceste tipuri de operatii daca cancerul:

  • a fost diagnosticat devreme
  • este doar intr-o zona foarte mica

Daca specialistul crede ca celulele canceroase ar putea fi oriunde altundeva in plamani, nu vor recomanda acest tip de operatie.

Rezectia pana

O rezectie de pana indeparteaza o zona a plamanului care include o parte a unuia sau mai multor lobi.

Segmentectomie

O segmentectomie indeparteaza zonele plamanului impreuna cu venele, arterele si caile respiratorii.

Rezectia manecii

S-ar putea sa aveti o operatie numita rezectie a manecii daca cancerul dumneavoastra se afla in zona centrala a plamanului si creste intr-una din caile respiratorii principale (bronhii). Chirurgul dumneavoastra indeparteaza sectiunea afectata a cailor respiratorii si orice cancer din jur din lob. Aceasta operatie nu este la fel de obisnuita ca alte tipuri de interventii chirurgicale pentru cancerul pulmonar.

Indepartarea ganglionilor limfatici

In timpul operatiei chirurgul examineaza plamanul si zona inconjuratoare. Ele scot unele dintre ganglionii limfatici din apropiere, in cazul in care contin celule canceroase care s-au raspandit din cancerul principal. Aceasta se numeste limfadenectomie. Numarul de ganglioni limfatici pe care chirurgul il elimina variaza.

Daca ganglionii limfatici contin celule canceroase, medicul dumneavoastra va recomanda, de obicei, sa aveti chimioterapie dupa operatie.

Cum va operati

Pentru a va indeparta cancerul pulmonar, este posibil sa aveti o interventie chirurgicala deschisa sau o gaura. Majoritatea oamenilor se opereaza deschis.

Operatie deschisa

Chirurgul dvs. face o taietura care se desfasoara in jurul pieptului. Aceasta se numeste toracotomie. Uneori taietura poate avea doar cativa centimetri lungime. Dar poate fi si mai lung si poate alerga de sub mamelon in jurul valorii de spate sub omoplat.

Chirurgie gaura

Chirurgia gaurilor de cheie poate elimina cancerele pulmonare foarte mici, precoce, cu celule mici. Denumirea medicala pentru aceasta operatie este chirurgia toracoscopica asistata video (VATS). Chirurgul face 1, 2 sau 3 mici taieturi pe partea laterala a pieptului. Folosesc un tub lung si indoit numit toracoscop.

Operarea gaurilor de cheie

Toracoscopul se conecteaza la o camera cu fibra optica. Aceasta afiseaza imagini ale interiorului pieptului pe un ecran video. Chirurgul pune instrumentele chirurgicale in celelalte taieturi pentru a elimina cancerul.