Tipuri de intervenții chirurgicale pentru cancerul osos

Chirurgia este unul dintre principalele tratamente pentru cancerele osoase primare.

Această pagină este despre cancerul care începe în os (cancerul osos primar).

Dacă cancerul dumneavoastră s-a răspândit în os dintr-o altă parte a corpului, acesta se numește cancer osos secundar sau metastatic.

Decizia asupra tratamentului dumneavoastră

Chirurgia pentru cancerul osos primar este un tratament foarte specializat. Vă operați la un centru de specialitate. Chirurgii oaselor (chirurgii ortopedici) sunt foarte experimentați și au fost instruiți în acest tip de intervenții chirurgicale.

Alți profesioniști din domeniul sănătății sunt, de asemenea, implicați în îngrijirea dumneavoastră (o echipă multidisciplinară). Te sprijină înainte și după operație.

Operația pe care o aveți depinde de:

  • dimensiunea cancerului
  • unde este tumora osoasă primară
  • indiferent dacă a crescut în țesuturile din apropiere sau s-a răspândit în altă parte a corpului

Pentru majoritatea tumorilor osoase, intervenția chirurgicală va depinde, de asemenea, de cât de bine răspunde cancerul dumneavoastră la chimioterapie. După chimioterapie pentru a micșora unele tipuri de cancer osos, s-ar putea să aveți o intervenție chirurgicală de economisire a membrelor în loc de o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea membrului (amputare).

Tipuri de chirurgie a cancerului osos

Operația are ca scop eliminarea completă a tumorii.

Uneori cancerul se află într-un os sau într-o parte a unui os pe care chirurgul îl poate îndepărta. Acestea sunt numite oase consumabile, deoarece nu trebuie reconstruite (reconstrucție) și nu există o pierdere a funcției. Aceste tipuri de oase includ o coastă sau o tibie (peroneu). Deci chirurgul îndepărtează osul sau o parte din acesta împreună cu cancerul.

Chirurgie cu economie a membrelor

Majoritatea cancerelor osoase primare sunt la nivelul brațelor sau picioarelor. Operația de economisire a membrelor este principala operație pentru aceste tipuri de cancer. Aceasta înseamnă îndepărtarea cancerului fără îndepărtarea brațului sau piciorului afectat. Se mai numește uneori și intervenție chirurgicală de salvare a membrelor.

Chirurgul îndepărtează zona osoasă care conține cancerul și îl poate înlocui cu un:

  • implant metalic numit proteză
  • os de înlocuire fie dintr-o altă parte a corpului, fie dintr-o bancă de os

În unele cazuri, osul afectat este scos, tratat cu radioterapie și apoi readus în corp.

Îndepărtarea membrului (amputare)

Poate fi o veste devastatoare să vi se spună că trebuie să pierdeți un braț sau un picior. Dar este posibil să aveți nevoie de operație pentru a încerca să vindecați cancerul.

Este posibil să aveți nevoie de o amputare dacă tumora osoasă s-a răspândit în țesuturile din jurul osului și afectează vasele de sânge sau nervii. S-ar putea ca, dacă chirurgul dumneavoastră să îndepărteze doar tumoarea, există un risc foarte mare ca cancerul să revină. Sau tumoarea poate fi într-un loc în care funcția membrului nu ar fi foarte bună după intervenția chirurgicală cu economie a membrelor, cum ar fi piciorul sau glezna.

După operație, un specialist în membre false (membre protetice) vă va potrivi cu o proteză făcută special pentru dvs. Specialistul în membre și kinetoterapeuții speciali se vor asigura că aveți tot ajutorul de care aveți nevoie pentru a învăța să vă descurcați cu protezele.

Chirurgie dacă cancerul s-a răspândit sau a revenit

S-ar putea să aveți o intervenție chirurgicală pentru cancerul osos primar care sa răspândit deja atunci când sunteți diagnosticat. Sau s-ar putea să aveți o intervenție chirurgicală dacă cancerul revine în plămâni sau în oase. Când cancerul se răspândește, se numește cancer secundar.

Chirurgia pentru îndepărtarea cancerului secundar se numește metastasectomie. Cel mai adesea aveți acest lucru pentru cancerul secundar la plămâni. Este mai frecvent să aveți această intervenție chirurgicală pentru osteosarcom decât pentru alte tipuri de cancer osos.

Dacă cancerul este prea răspândit, este posibil ca intervenția chirurgicală să nu fie posibilă. Dar puteți avea chimioterapie pentru a micșora tumorile. Dacă ați mai avut chimioterapie, este posibil ca tumorile pulmonare să nu răspundă la medicamente. Așadar, este posibil să aveți diferite medicamente pentru chimioterapie.