Tipuri de interventii chirurgicale

Indepartarea testiculului este de obicei primul tratament pentru cancerul testicular. Chirurgul dumneavoastra indeparteaza de obicei intregul testicul. Operatia se numeste orhidectomie sau orhiectomie. Aceasta este, de asemenea, utilizata pentru a diagnostica cancerul.

Medicul dumneavoastra poate pune un testicul fals in locul celui care lipseste, astfel incat sa arate la fel dupa aceea. Aceasta se numeste proteza.

La unii barbati cu tumori foarte mici, chirurgul indeparteaza doar o parte a testiculului, dar acest lucru este foarte rar. Se numeste orhidectomie partiala.

Eliminarea unui testicul ar putea reduce sansele de a avea copii. Discutati cu medicul dumneavoastra daca este important sa aveti copii. S-ar putea sa sugereze prezervarea spermatozoizilor inainte de operatie.

La ce sa te astepti

Aveti operatia sub:

  • un anestezic general (unde sunteti inconstient) sau
  • un anestezic in coloana vertebrala (in care esti treaz, dar nu simti nimic de la talie in jos)

Operatia dureaza in mod normal aproximativ 30 de minute.

Chirurgul face o taietura in zona inghinala si taie cordonul spermatic pentru a indeparta testiculul. De asemenea, ar putea indeparta ganglionii limfatici din apropiere si o mica glanda numita vezicula seminala.

Chirurgul trimite testiculul indepartat la laborator pentru examinare la microscop. Dureaza cateva zile pentru a obtine rezultatele.

Indepartarea ganglionilor limfatici (disectia retroperitoneala a ganglionilor limfatici)

Ganglionii limfatici formeaza o retea de glande pe tot corpul. Cancerul se poate raspandi la ganglionii limfatici si ii poate mari (mari). In cancerul testicular, acest lucru se intampla cu ganglionii limfatici din burta (abdomen).

Dupa chimioterapie sau radioterapie pentru cancerul non seminom s-ar putea sa va operati. Aceasta este pentru a elimina orice noduri mari ramase in burta. Operatia este o disectie a ganglionilor limfatici retroperitoneali.

La ce sa te astepti

Aveti aceasta operatie sub anestezie generala. Poate dura intre 3 si 7 ore. Este posibil sa trebuiasca sa nu mai mancati si sa beti cateva ore inainte. Este posibil sa aveti o picurare.

Mai rar, s-ar putea sa aveti o interventie chirurgicala pentru a elimina ganglionii limfatici din piept. Aceasta operatie se numeste disectie a ganglionilor limfatici aortici.

Indepartarea cancerului secundar in plamani

In cazul in care cancerul testicular s-a raspandit in plamani, s-ar putea sa aveti o interventie chirurgicala pentru a-l elimina.

Specialistul dvs. va poate sugera daca:

  • exista inca un semn de cancer dupa chimioterapie
  • se crede ca tumora este rezistenta la chimioterapie