Tipuri de intervenții chirurgicale

Tipul de operație pe care îl aveți depinde de locul în care s-a răspândit cancerul.

Majoritatea femeilor se operează pentru a-și îndepărta uterul, ovarele și trompele uterine. În timpul operației, chirurgul vă examinează interiorul abdomenului și organele abdominale pentru semne de cancer.

Chirurgul își propune să îndepărteze cât mai mult posibil cancerul dacă s-a răspândit în alte zone din pelvis sau abdomen. Aceasta se numește debulking.

Chirurgie pentru îndepărtarea uterului, ovarelor și trompelor uterine

Chirurgia pentru cancerul ovarian este de obicei o operație destul de mare. Chirurgul dumneavoastră (oncolog ginecologic) trebuie să se asigure că elimină cât mai mult cancer.

Majoritatea femeilor cu cancer ovarian vor fi operați pentru a elimina:

  • atât ovarele cât și trompele uterine
  • uterul, inclusiv colul uterin

Această operație se numește histerectomie abdominală totală.

Chirurgul dumneavoastră ar putea să vă poată părăsi ovarul și trompa uterină neafectate dacă aveți un cancer cu stadiu precoce foarte scăzut (stadiul 1a).

Chirurgie pentru cancerul ovarian în stadiu incipient

Cancerul ovarian în stadiu incipient înseamnă că cancerul nu s-a răspândit dincolo de ovare (stadiul 1).

Aveți o intervenție chirurgicală pentru a vă îndepărta ovarele, trompele uterine, colul uterin și uterul.

Stabilizarea cancerului

În timpul intervenției chirurgicale, chirurgul vă examinează îndeaproape pentru a vedea dacă cancerul s-a răspândit. Acest lucru îi ajută să stabilească pe deplin cancerul și să decidă dacă aveți nevoie de tratament după operație.

Pentru a afla dacă cancerul dumneavoastră s-a răspândit, chirurgul:

  • preia probe de țesut (biopsii) din mai multe zone din abdomen și pelvis
  • îndepărtează un strat de țesut gras aproape de ovare, numit oment (acesta se numește omentectomie)
  • pune ceva lichid steril în abdomen și apoi îl îndepărtează (aceasta se numește spălări peritoneale sau abdominale) – trimit acest lichid la laborator pentru a vedea dacă conține celule canceroase
  • poate elimina unele ganglioni limfatici din jurul uterului și ovarelor, din pelvis și din abdomen

A avea copii în viitor

Pentru unele tipuri de cancer de gradul scăzut 1a, ar putea fi posibil să îndepărtați doar ovarul afectat și trompa uterină, lăsând în urmă ovarul neafectat și uterul dumneavoastră. Acest lucru înseamnă că ați putea rămâne gravidă și puteți avea un copil după aceea.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda că aveți ambele ovare și uterul scoase dacă ați avut menopauză sau nu doriți să mai aveți copii.

Chirurgie pentru cancer ovarian avansat

Cancerul avansat este cancerul care s-a răspândit mai departe de ovar (stadiile 2, 3 și 4).

Aveți o intervenție chirurgicală pentru a vă îndepărta ovarele, trompele uterine, uterul și colul uterin. Chirurgul dvs. își propune să îndepărteze cât mai mult posibil cancerul dacă s-a răspândit în alte zone din pelvis sau abdomen. Aceasta se numește debulking.

Aveți chimioterapie după intervenția chirurgicală. Cu cât rămâne mai puțin cancer după operație, cu atât este mai ușor pentru chimioterapie să distrugă celulele canceroase rămase.

S-ar putea să aveți chimioterapie înainte și după operație. Aceasta se numește intervenție chirurgicală de depășire a intervalului (IDS).

Stabilizarea cancerului

Ca și în cazul cancerului ovarian în stadiu incipient, în timpul operației chirurgul dumneavoastră poate prelua mai multe probe de țesut (biopsii) din abdomen și pelvis. Aceasta este pentru a verifica unde s-ar mai fi putut răspândi cancerul. Dacă aveți o acumulare de lichid în abdomen (ascită), acestea ar putea trimite o probă la laborator pentru a verifica celulele canceroase.

Chirurgie la intestin

Uneori chirurgii trebuie să îndepărteze o parte a intestinului dacă cancerul s-a răspândit acolo și blochează intestinul. Este posibil să fie nevoie să creeze o deschidere (stomă) în exteriorul abdomenului pentru ca mișcările intestinului să iasă într-o pungă. Aceasta se numește colostomie.

Este adesea doar temporar. Chirurgul poate face o operație mai mică pentru a închide stomacul din nou odată ce totul s-a stabilit de la prima operație.

Cum vă face chirurgul operația

Aveți o intervenție chirurgicală pentru cancerul ovarian sub anestezie generală. Deci dormi tot timpul.

În funcție de operația pe care o aveți, vă aflați, în general, în spital timp de 2 până la 4 zile și vă recuperați acasă timp de cel puțin o lună sau cam așa ceva.