Tipuri de cancer uterin si gradul de gravitate
Tipul de cancer uterin pe care il aveti depinde de tipul de celula in care a inceput cancerul. Gradul ofera medicilor o idee despre cat de rapida este cresterea cancerului.
Cunoasterea tipului si gradului de cancer va ajuta medicul sa decida ce tratament aveti nevoie.
Cancer endometrial
Cel mai frecvent tip de cancer uterin este cancerul endometrial. Endometru inseamna ca cancerul incepe in mucoasa uterului. Aceasta captuseala se numeste endometru.
Majoritatea cancerelor endometriale sunt adenocarcinoame.
Adeno inseamna ca celulele care au devenit canceroase sunt celulele tesutului glandular. Deci, pentru cel mai frecvent tip de cancer uterin, cancerul se afla in glandele endometrului. Carcinom inseamna ca cancerul a inceput intr-o suprafata sau un strat de celule (epiteliul).
Exista 3 tipuri de adenocarcinom:
Adenocarcinom endometrioid
Cele mai multe adenocarcinoame ale mucoasei uterului (adenocarcinoame endoemtriale) sunt de acest tip. Endometrioidul este pronuntat endo-mee-tree-oyd. Aceste tipuri de cancer sunt adesea diagnosticate intr-un stadiu incipient si astfel sunt de obicei tratate cu succes.
Exista diferite subtipuri de cancer endometrioid. Unele tipuri au celule scuamoase, precum si celule glandulare. Adenoacantomele au un amestec de celule glandulare canceroase si celule scuamoase necanceroase (benigne). Daca atat celulele glandulare, cat si celulele scuamoase sunt canceroase, se numeste carcinom adenosquamous.
Carcinom seros uterin
Acest tip este mult mai putin frecvent decat cancerele endometrioide. Acesta se numeste cancer non-endometrioid. Este un cancer endometrial de tip 2.
Acesta este un tip de cancer in crestere mai rapida, care este mai probabil sa revina decat alte tipuri, chiar daca este prins devreme.
Carcinom cu celule clare
Carcinomul cu celule limpezi al mucoasei uterine este foarte rar.
Acesta se numeste cancer non-endometrioid. Este un cancer endometrial de tip 2.
Acesta este un tip de cancer in crestere mai rapida, care este mai probabil sa revina decat alte tipuri, chiar daca este prins devreme.
Cancer endometrial de tip 1 si tip 2
Medicii impart uneori cancerul endometrial in 2 tipuri.
Cancerele de tip 1 sunt cele mai frecvente tipuri. De obicei sunt adenocarcinoame endometrioide si sunt legate de excesul de estrogen din organism. In general, acestea cresc lent si sunt mai putin susceptibile de raspandire.
Cancerele de tip 2 nu sunt legate de excesul de estrogen. In general, acestea cresc mai repede si sunt mai predispuse la raspandire. Acestea includ carcinoame seroase uterine si carcinoame cu celule clare.
Sarcom al uterului (sarcom uterin)
Acestea sunt tipuri de cancer care se dezvolta din celulele din stratul muscular al uterului, mai degraba decat de pe mucoasa. Sunt un tip de sarcom al tesuturilor moi si sunt mult mai putin frecvente decat cancerul endometrial.
Sarcoamele tesuturilor moi sunt cancere ale tesuturilor de sustinere ale corpului. Exista multe subtipuri si se pot dezvolta din orice tip de tesut moale, cum ar fi muschii sau vasele de sange. Acestea tind sa se raspandeasca in sange catre alte parti ale corpului, in special plamani. Tratamentul de care aveti nevoie pentru acest tip de cancer uterin nu este acelasi cu celelalte tipuri de cancer uterin.
Leiomiosarcomul este cel mai frecvent sarcom al uterului. Este un cancer al peretelui muscular.
Deoarece sunt diferite, avem informatii separate despre ele si despre tratamentele lor.
Carcinosarcomul uterin
Carcinosarcomul este un tip rar de cancer uterin. Are trasaturi atat ale cancerului endometrial, cat si ale sarcomului, atunci cand este privit la microscop.
Medicii clasifica carcinosarcoamele ca un tip de cancer endometrial, deoarece au factori de risc similari si se comporta intr-un mod similar. In general, le trateaza ca un cancer endometrial de tip 2.
Cancerul gatului uterului (colului uterin)
Desi colul uterin face parte din uter, cancerul de col uterin este foarte diferit de cancerul uterin.
Gradarea cancerului
Clasificarea este o modalitate de a imparti celulele canceroase in grupuri, in functie de cat de mult arata celulele ca celule normale. Acest lucru ofera medicului dumneavoastra o idee despre cat de repede sau incet s-ar putea dezvolta cancerul si daca este posibil sa se raspandeasca.
Gradul 1
Celulele arata foarte mult ca celulele normale. Ele sunt, de asemenea, numite de grad scazut sau bine diferentiate. Acestea tind sa creasca lent si sunt mai putin susceptibile de raspandire decat celulele canceroase de grad superior.
Gradul 2
Celulele par mai anormale si sunt mai susceptibile de raspandire. Acest grad este, de asemenea, numit grad moderat diferentiat sau moderat.
Gradul 3
Celulele arata foarte anormal si nu sunt ca celulele normale. Ei tind sa creasca rapid si sunt mai predispusi sa se raspandeasca. Acestea sunt numite slab diferentiate sau de grad inalt.
Grupuri de risc pentru cancer endometrial
Cercetatorii cauta noi modalitati de a decide ce tratament aveti nevoie. Acestia isi propun sa afle despre modificarile genelor (mutatii) in cancerul uterin si sa vada daca acest lucru ii poate ajuta sa decida cel mai bun tratament pentru dumneavoastra.