Tipuri de cancer tiroidian

Exista diferite tipuri de cancer tiroidian. Tipul pe care il aveti depinde de tipul de celula in care a inceput cancerul. Cel mai frecvent tip se numeste cancer tiroidian diferentiat.

Diagnosticarea tipului de cancer tiroidian

Medicul dumneavoastra va afla tipul de cancer luand un mic esantion de celule (o biopsie) din tiroida dumneavoastra. A patolog apoi examineaza celulele la microscop. Celulele arata diferit, in functie de tipul cancerului tiroidian.

Cancer tiroidian diferentiat

Celulele din cancerele tiroidiene diferentiate (DTC) au unele caracteristici ale celulelor normale ale glandei tiroide. DTC creste de obicei incet. Acestea sunt impartite in 3 grupe – cancer tiroidian cu celule papilare, foliculare si cu celule Hürthle.

Cancer tiroidian papilar

Acesta este cel mai frecvent tip de cancer tiroidian. Aproximativ 90 din 100 de cancere ale tiroidei sunt papilare.

Acest tip este mai frecvent la femei si este de obicei diagnosticat la persoanele mai tinere.

De obicei creste lent, dar uneori se poate raspandi la ganglionii limfatici din gat sau aproape de tiroida.

Cancer tiroidian folicular

Cancerul tiroidian folicular este cel mai adesea diagnosticat la persoanele de varsta mijlocie si este mai frecvent la femei. Putin peste 4 din 100 de cancere tiroidiene diagnosticate (putin peste 4%) sunt de acest tip.

Cancerul tiroidian folicular se raspandeste uneori si in alte parti ale corpului, cum ar fi plamanii sau oasele.

Cancerul tiroidian cu celule Hürthle

Cancerul cu celule Hürthle este un tip rar de cancer tiroidian. De obicei, este grupat cu cancerele tiroidiene foliculare, deoarece exista unele asemanari.

Celulele Hürthle arata diferit de celulele foliculare atunci cand sunt vazute la microscop. Celulele sunt, de asemenea, numite celule oxifile, deci acest cancer este uneori numit cancer cu celule oxifile. Tumorile cu celule Hürthle pot fi necanceroase (benigne) sau canceroase (maligne).

Aproape 2 din 100 de cancere tiroidiene sunt de acest tip. Cel mai adesea este diagnosticat la persoanele in varsta si la femei.

Cancerul tiroidian medular

Acesta este un tip rar de cancer tiroidian. Aproape 2 din 100 de cancere tiroidiene sunt de acest tip.

Aproximativ un sfert din cancerele tiroidiene medulare sunt cauzate de o gena defectuoasa mostenita care se desfasoara in familie.

Cancerul tiroidian medular se poate raspandi in alte parti ale corpului, cum ar fi ficatul sau plamanii.

Cancerul tiroidian anaplastic

Acesta este cel mai putin frecvent si cel mai grav cancer tiroidian. Mai putin de 1 din 100 de cancere tiroidiene sunt de acest tip.

Cancerul tiroidian anaplastic este de obicei diagnosticat la persoanele in varsta si este mai frecvent la femei.

Se numeste nediferentiat, deoarece celulele canceroase nu seamana prea mult cu celulele tiroidiene normale. Tinde sa creasca mai repede decat alte tipuri de cancer tiroidian.

Tipuri rare

Este posibil ca un limfom sa se dezvolte in glanda tiroida. Un limfom tiroidian primar este un tip de limfom non-Hodgkin si tratamentul este similar cu cel al unui limfom.

Un alt tip rar de cancer tiroidian este sarcomul glandei tiroide. Acest lucru poate fi tratat cu interventii chirurgicale, chimioterapie sau radiatii.