Tipuri de cancer penian

Tipul de cancer al penisului pe care il aveti depinde de tipul de celula in care a inceput cancerul. Stiind acest lucru, medicul dumneavoastra va poate decide ce tratament aveti nevoie.

Medicul dumneavoastra ia o proba de tesut (biopsie) si o trimite la un laborator unde a patolog il examineaza indeaproape. Celulele fiecarui tip de cancer al penisului arata diferit la microscop.

Cancer cu celule scuamoase

Mai mult de 95% din cazuri sunt cancer cu celule scuamoase. Deci este cel mai comun tip. Aceste tipuri de cancer se dezvolta din celule scuamoase, care sunt plane, precum celulele care acopera suprafata penisului. Se pot dezvolta oriunde, dar cele mai frecvente locuri sunt capul penisului (glandul) sau preputul (la barbatii necircumcizati).

In general, acest tip creste incet de-a lungul multor ani, dar ocazional poate creste mai repede. Celulele ar putea trece prin modificari pre-canceroase inainte de aparitia cancerului cu celule scuamoase.

Cancerele cu celule scuamoase care se gasesc devreme sunt de obicei vindecabile.

Carcinomul crud este un tip rar de cancer al penisului cu celule scuamoase. Arata ca un neg negru si este o tumoare cu crestere lenta, care se raspandeste rar in alte parti ale corpului. Carcinomul verucos este, de obicei, vindecabil prin interventii chirurgicale.

Alte tipuri

Celelalte 10% din cancere ale penisului sunt alcatuite din urmatoarele tipuri:

Sarcom

Sarcoamele sunt cancere care se dezvolta in tesuturile conjunctive ale corpului care formeaza structura corpului, cum ar fi osul, muschii, grasimile si cartilajul. Sarcoamele penisului sunt extrem de rare, dar tind sa creasca mai repede decat alte tipuri de cancer al penisului.

Cancer cu celule bazale

Cancerele cu celule bazale se dezvolta din celulele bazale care se gasesc in cel mai adanc strat al pielii. Se dezvolta mai ales in zone expuse soarelui, dar se pot dezvolta in alte locuri. Acest tip de cancer creste foarte lent si foarte rar se raspandeste in alte parti ale corpului.

Melanom

Melanoamele se dezvolta din celulele din piele care confera pielii culoarea sa. Desi melanoamele se dezvolta de obicei in zone expuse la soare, cateva se dezvolta in locuri care nu sunt, in general, direct in soare.

Adenocarcinom

Adenocarcinoamele sunt cancere care se dezvolta in celulele glandelor care produc transpiratie in pielea penisului. Acestea sunt foarte rare.