Tipuri de cancer la ficat

Cancerul hepatic primar este cancerul care a început în ficat. Există 5 tipuri principale. Tipul depinde de tipul de celulă în care a început cancerul.

Dacă cancerul dumneavoastră a început în altă parte și apoi s-a extins la ficat, consultați secțiunea noastră despre cancerul hepatic secundar

Carcinom hepatocelular (HCC)

Carcinomul hepatocelular se mai numește hepatom sau HCC. Este cel mai frecvent tip de cancer hepatic primar. Din această cauză, informațiile din secțiunea de cancer hepatic primar se referă în principal la cancerele hepatocelulare.

Acest tip de cancer la ficat se dezvoltă din principalele celule hepatice numite hepatocite. Este mai frecvent la persoanele cu ciroză. Ciroza înseamnă cicatrizarea ficatului datorită deteriorării anterioare, cum ar fi virusul hepatitei B sau C sau consumul de alcool pe termen lung.

Carcinomul hepatocelular este mai probabil să se dezvolte la bărbați decât la femei și devine mai frecvent pe măsură ce îmbătrânești.

Carcinom fibrolamelar

Carcinomul fibrolamelar este un subtip rar de cancer hepatocelular (HCC).

Carcinomul fibrolamelar tinde să se dezvolte la persoanele de 20 sau 30 de ani și nu este de obicei legat de ciroză sau infecție cu hepatită B sau C.

Cealaltă diferență principală este că persoanele cu carcinoame fibrolamelare nu au, de obicei, niveluri mai ridicate de alfa fetoproteină (AFP) în sânge.

Colangiocarcinom (cancer al căilor biliare)

Cholangio se referă la căile biliare, deci colangiocarcinomul este cancer al căilor biliare. Canalele biliare majore sunt tuburi care leagă ficatul și vezica biliară de intestinul subțire. Canalele biliare transportă bila, care este făcută de ficat. Bila ajută la digerarea grăsimilor din alimente.

Cancerul căilor biliare este rar. Cancerul care începe în secțiunea canalelor din afara ficatului se numește colangiocarcinom extrahepatic. Cancerul care începe în secțiunea canalelor din ficat se numește colangiocarcinom intrahepatic. Colangiocarcinomul intrahepatic este clasificat ca un tip de cancer hepatic primar.

Angiosarcom

Angiosarcomul este, de asemenea, cunoscut sub numele de hemangiosarcom. Este un tip de cancer numit sarcom al țesuturilor moi.

Acest tip de cancer începe în vasele de sânge ale ficatului și este extrem de rar. Doar aproximativ 15 persoane din Marea Britanie sunt diagnosticate cu angiosarcom hepatic în fiecare an. Cel mai adesea este diagnosticat la persoanele de 70 și 80 de ani.

Hepatoblastom

Hepatoblastomul este un tip foarte rar de cancer hepatic primar care afectează de obicei copiii mici. Cel mai adesea este diagnosticat la copii sub 3 ani.

Doar aproximativ 25 de persoane din Marea Britanie sunt diagnosticate cu hepatoblastom în fiecare an. Chimioterapia și chirurgia sunt principalele tratamente.

Creșteri hepatice benigne (creșteri necanceroase)

Cele mai multe creșteri (tumori) din ficat sunt benigne. Nu sunt cancer și nu vor deveni canceroase (maligne) în viitor.

Tumorile benigne nu au nevoie de obicei de tratament. Acest lucru poate depinde de mărimea tumorii și dacă aceasta cauzează simptome.

Cele mai frecvente tipuri de tumori benigne la nivelul ficatului sunt:

  • hemangiom
  • adenom hepatic
  • hiperplazie nodulară focală