Tipuri

Cele mai multe tipuri de cancer bucal și orofaringian sunt cancere cu celule scuamoase. Dar există tipuri mai puțin frecvente.

Cancere cu celule scuamoase ale gurii și orofaringelui

Carcinomul cu celule scuamoase (SCC) este cancerul care începe în celulele scuamoase. Aproximativ 95 din 100 (95%) din toate cancerele orofaringiene sunt SCC. Majoritatea cancerelor de gură sunt, de asemenea, SCC. Celulele scuamoase sunt celulele plate, asemănătoare pielii, care acoperă interiorul gurii, nasului, laringelui și gâtului. Carcinom înseamnă cancer.

Carcinomul crud este un tip neobișnuit de carcinom cu celule scuamoase. Se răspândește în alte părți ale corpului, dar poate crește foarte adânc în țesuturile înconjurătoare.

Alte tipuri de cancer bucal și orofaringian

Alte tipuri de cancer bucal și orofaringian includ următoarele.

Cancerul glandei salivare 

Există glande salivare minore de-a lungul mucoasei gurii și a orofaringelui. Este mai frecvent ca o parte în această zonă să fie necanceroasă (benignă). Dar cancerul se poate dezvolta în aceste glande. Ele sunt în mare parte un tip de cancer numit adenocarcinom. Adenocarcinoamele sunt un tip de cancer care începe în țesutul glandular.

Tumoră chistică adenoidă 

Acesta este un tip rar de tumoare și se poate dezvolta din țesutul glandular din glandele salivare sau din gură. Glanda parotidă este cel mai frecvent loc pentru a găsi acest tip de cancer.

Carcinom bazocelular

Aceste tipuri de cancer se dezvoltă din celulele bazale și pot fi găsite pe buze.

Limfom 

Limfoamele sunt cancere care pornesc de la celulele sistemului limfatic. Baza limbii și a amigdalelor este formată din țesut limfatic care se poate dezvolta în cancer. Există, de asemenea, mulți ganglioni limfatici în gât. Umflarea nedureroasă a unui ganglion limfatic este cel mai frecvent semn de limfom. Tratamentul pentru limfom va fi foarte diferit de tratamentul pentru cancerul bucal sau orofaringian.

Melanom 

Melanoamele se dezvoltă din celulele producătoare de pigmenți care conferă pielii culoarea sa. Melanoamele capului și gâtului pot apărea oriunde pe piele sau în interiorul nasului sau gurii (cavitatea bucală). Dacă aveți un melanom al gurii sau buzelor, informațiile despre radioterapie sau intervenții chirurgicale pentru cancerul bucal și orofaringian vor fi utile.

Creșteri necanceroase în gură și orofaringe

O creștere sau o tumoare nu este întotdeauna un cancer. Creșterile necanceroase se numesc benigne.

Principala diferență între un cancer și o tumoare benignă este că un cancer se poate răspândi, în timp ce o tumoare benignă nu. Unele tumori bucale și orofaringiene sunt benigne și, prin urmare, nu se răspândesc în alte părți ale corpului.

Modificări precanceroase la nivelul gurii și orofaringelui

Două afecțiuni medicale diferite pot provoca zone anormale în gură sau gât. Pentru început sunt inofensive, dar dacă nu sunt tratate, se poate transforma într-un cancer la un număr mic de oameni. Medicii numesc aceste condiții precanceroase. Sunt:

  • leucoplacie
  • eritroplakia

Leucoplakia și eritroplakia

Leucoplakia este un plasture alb în gură. Eritroplakia este o zonă roșie a gurii care sângerează ușor. Aceste pete albe sau roșii ar putea fi inofensive. Dar pot fi precanceroase și pot conține celule anormale. Aceste celule anormale se numesc displazie. Netratate, acestea ar putea continua să se dezvolte în cancer.

Medicul dumneavoastră ia un eșantion de celule (biopsie) pentru a afla care sunt plasturile.

Doar aproximativ 5 din 100 de persoane (5%) diagnosticate cu leucoplazie au modificări canceroase sau precanceroase. Dar aproximativ 50 din 100 (50%) leziuni de eritroplakie pot deveni canceroase.

Riscuri și cauze

Cele mai frecvente cauze ale leucoplaciei și eritroplakiei sunt fumatul și mestecarea tutunului. Se poate dezvolta, de asemenea, dacă aveți proteze dentare adecvate, care vă freacă în mod constant gingiile sau interiorul gurii sau al limbii.

Este important să faceți controale dentare regulate dacă aveți proteze dentare. Și renunțarea la alcool sau oprirea fumatului poate ajuta la reducerea petelor albe.

Tratament

Este posibil să aveți nevoie de tratament dacă renunțarea la fumat și alcoolul nu ajută sau dacă leziunea prezintă semne precoce de cancer. Dacă aveți displazie, există riscul de a dezvolta cancer la gură. Dacă medicul dumneavoastră elimină displazia, riscul de cancer la gură dispare de obicei. Medicul dumneavoastră poate îndepărta plasturile folosind un laser sau un bisturiu.

Cercetătorii încearcă un grup de medicamente numite retinoizi pe leucoplazie. Retinoizii sunt fabricați din vitamina A. Sunt folosiți pentru tratarea acneei severe și a altor afecțiuni ale pielii. Pot fi eficiente în tratarea leucoplaziei, dar pot avea efecte secundare grave.

Beta carotenul este un antioxidant care se transformă în vitamina A în corpul dumneavoastră. Studii mici de cercetare au arătat că ar putea fi un tratament eficient pentru plasturile de leucoplazie. Tratamentul este încă experimental și nu este prescris în general pe NHS.

Există un risc mai mare ca leucoplakia și eritroplakia să revină dacă fumați. Medicul dumneavoastră vă va sfătui cu tărie să renunțați la fumat.