Există diferite tipuri de cancer al căptușelii spațiului din spatele nasului (cavitatea nazală) sau a cavităților de aer din apropiere (sinusurile paranazale).
Cancere din diferite tipuri de celule
Mai multe straturi de țesut alcătuiesc fiecare parte a cavității nazale și a sinusurilor paranazale. Fiecare strat conține multe tipuri diferite de celule.
Diferite tipuri de cancer se pot dezvolta din fiecare tip de celulă. Recunoașterea acestor diferențe îi ajută pe medici să decidă modul cel mai bun de a trata cancerul.
Tumori canceroase și necanceroase
Tumorile sunt grupuri de celule anormale care formează bulgări sau creșteri. Tumorile cavității nazale și ale sinusurilor paranazale pot fi:
- necanceroasă (benignă)
- canceros (malign)
Există mai multe tipuri de tumori necanceroase în aceste zone. Unele dintre acestea includ:
- polipi (creșteri moi ale țesutului)
- papiloame
- adenoame
- fibroame
- angiofibromele și hemangioamele care au creșteri ale vaselor de sânge mici
Papiloamele sunt negi precum creșteri care nu sunt cancere. Există un risc mic ca acestea să se transforme într-un cancer cu celule scuamoase.
Tumorile maligne ale sinusului nazal și paranazal sunt cancere. În timp, pot crește adânc în țesutul înconjurător și se pot răspândi în alte părți ale corpului.
Există multe tipuri de tumori sinusale nazale și paranazale canceroase și necanceroase. Multe sunt foarte rare. Mai jos sunt câteva dintre cancerele nazale și paranazale obișnuite.
Cancer cu celule scuamoase (carcinom)
Celulele scuamoase sunt celulele plate, asemănătoare pielii, care acoperă mucoasa gurii, nasului, casetei vocale (laringelui), tiroidei și gâtului. Carcinom înseamnă cancer. Deci carcinomul cu celule scuamoase este cancerul care începe în aceste celule.
Carcinomul cu celule scuamoase (SCC) este cel mai frecvent tip de cancer de cap și gât. Mai mult de 60 din 100 (60%) din cavitatea nazală și cancerul sinusului paranazal sunt SCC.
Alte tipuri de cancer al cavității nazale și ale sinusurilor paranazale
Cancerul cu celule scuamoase este de departe cel mai frecvent, dar nu singurul tip de cancer care se poate dezvolta în nas și în sinusurile nazale.
Adenocarcinoame
Adenocarcinoamele sunt al doilea tip de cancer cel mai frecvent la nivelul nasului și sinusurilor paranazale. Afectează până la 20 din 100 de persoane (20%) diagnosticate.
Sinusurile nazale și etmoidiene sunt cel mai frecvent loc pentru adenocarcinom. Adenocarcinomul începe în celulele glandei (glandele seromucoase) și celulele de pe suprafața căptușelii din interiorul nasului și sinusurilor (epiteliul). Celulele glandei produc flegmă (mucus).
Numărul adenocarcinoamelor la bărbați a scăzut în ultimii ani
Cancere chistice adenoide
Cancerele chistice adenoide formează între 5 și 10 din 100 de cancere nazale și paranazale diagnosticate. Acestea se găsesc mai ales în sinusul maxilar, urmate de cavitatea nazală.
Limfoame
Limfoamele sunt cancere care încep în ganglionii limfatici. Există multe ganglioni limfatici în gât. Umflarea nedureroasă a unui ganglion limfatic este cel mai frecvent simptom al limfomului. Limfoamele sinusurilor nazale și paranazale formează aproximativ 6 din 100 de cancere ale sinusurilor nazale și paranazale diagnosticate.
Dacă căutați informații despre limfom, accesați secțiunea despre limfom. Tratamentul dumneavoastră va fi foarte diferit de tratamentul prezentat în această secțiune pentru cancerul de cap și gât.
Plasmacytomas
Plasmacitoamele sunt tumori formate din celule plasmatice. Deși este strâns legat de mielom, mielomul multiplu nu este de obicei prezent. Din toate plasmocitoamele capului și gâtului, 44 din 100 (44%) se dezvoltă în sinusurile nazale și paranazale.
Accesați secțiunea mielom dacă sunteți în căutarea de informații despre mielom multiplu.
Melanoamele
Melanoamele se dezvoltă din celulele producătoare de pigmenți care conferă pielii culoarea sa. Melanoamele capului și gâtului pot apărea oriunde pe piele, în interiorul nasului sau gurii (cavitatea bucală) sau în sinusurile paranazale. Mai puțin de 5 din 100 (5%) cancere nazale și paranazale sunt melanoame.
Accesați secțiunea melanom pentru a citi mai multe despre melanom.
Neuroblastoame olfactive
Neuroblastoamele olfactive sunt tumori foarte rare întâlnite în nas (cavitatea nazală). Ele formează între 2 și 3 din 100 de cancere nazale și paranazale. Neuroblastoamele se dezvoltă în partea superioară a interiorului nasului.
Carcinoame neuroendocrine
Tumorile neuroendocrine din sinusurile nazale și paranazale sunt rare. Acestea formează aproximativ 5 din 100 de cancere nazale și paranazale diagnosticate. Acestea încep în celule specializate numite celule neuroendocrine. Celulele neuroendocrine produc hormoni. Unele tipuri de cancer neuroendocrin pot produce hormoni.
Un tip rar de tumoare neuroendocrină numită tumoare neuroendocrină cu celule mici poate crește în sinusurile etmoidale și maxilare. Se poate întâmpla după tratamentul pentru retinoblastom.
Sarcoame
Sarcoamele se dezvoltă din celulele care alcătuiesc țesutul moale. Acestea formează aproximativ 5 din 100 de cancere de sinus nazal și paranazal (5%). Există multe tipuri de sarcoame sinusale nazale și paranazale. Unele includ:
- fibrosarcoame
- sarcomul pleomorf nediferențiat
- leiomiosarcom
- rabdomiosarcom