Tipuri de cancer al vezicii urinare

Tipul de cancer al vezicii urinare inseamna tipul de celula in care a inceput cancerul. Stiind acest lucru, medicul tău poate decide ce tratament aveti nevoie.

Cel mai frecvent tip de cancer al vezicii urinare este cancerul vezicii urinare de tranzitie. Acesta se mai numeste cancer al vezicii uroteliale. Tipurile mai rare includ cancerul vezicii urinare scuamoase, adenocarcinomul, sarcomul si cancerul vezicii urinare cu celule mici.

Medicii va descriu, de asemenea, cancer de vezica in functie de cat de mult sa raspandit in peretele vezicii urinare. Puteti avea fie cancer non-invaziv (precoce sau superficial) al vezicii urinare, fie cancer invaziv al vezicii urinare.

Cancerul vezicii urinare tranzitorii (uroteliale)

Aproximativ 90 din 100 de cancer ale vezicii urinare din Romania sunt de tip celular de tranzitie. Acesta se mai numeste cancer urotelial.

Cancerul vezicii urinare de tranzitie se dezvolta din celulele captuselii vezicii urinare (uroteliul). Acestea se numesc celule tranzitorii sau uroteliale.

Cand vezica este goala, aceste celule sunt grupate impreuna. Pe masura ce vezica se umple cu urina, celulele se intind intr-un singur strat. Aceste celule vin in contact cu deseurile din urina care pot provoca cancer, cum ar fi substantele chimice din fumul de tigara.

Cancerele de vezica urinara de tranzitie se pot comporta in moduri diferite. Exista cancer timpurii (superficiale) care nu au invadat straturile mai profunde ale vezicii urinare. Si exista cancere invazive care au. Acestea sunt tratate diferit, deci este important sa stiti ce tip aveti.

Cancerul vezicii urinare scuamoase

Aproximativ 5 din 100 de cancer ale vezicii urinare (5%) sunt cancere cu celule scuamoase. De obicei este invaziv.

Celulele scuamoase sunt celule plate care alcatuiesc tesuturile umede, asemanatoare pielii, care acopera organele corpului. Acest tip de cancer al vezicii urinare se dezvolta din aceste celule.

Este mai frecvent in tarile in curs de dezvoltare unde o infectie cu viermi numita bilharzia sau schistosomiaza este raspandita.

Adenocarcinom

Acesta este un tip foarte rar de cancer la vezi urinare. Intre 1 si 2 din 100 de persoane (1 pana la 2%) diagnosticate cu cancer de vezica urinara o au. De obicei este invaziv.

Toate tesuturile umede, asemanatoare pielii, care acopera organele corpului, au cateva celule ale glandei care produc mucus. Adenocarcinomul se dezvolta din aceste celule in mucoasa vezicii urinare.

Tipuri mai rare

Sarcoame
Foarte rar, unii oameni sufera de cancer la muschiul vezicii urinare sau la alte tesuturi structurale, mai degraba decat la mucoasa vezicii urinare. Cancerele care incep in muschiul vezicii urinare se numesc sarcoame. Medicii le trateaza diferit pentru cancerul de vezica urinara.

Cancer cu celule mici al vezicii urinare
Acesta este un tip foarte rar de cancer al vezicii urinare. Daca il aveti, este posibil sa aveti unele dintre tratamentele descrise in aceasta sectiune – de exemplu, interventii chirurgicale si chimioterapie. Dar medicamentele de chimioterapie pe care le aveti pot fi diferite. Trebuie sa va intrebati propriul specialist cum poate diferi tratamentul dumneavoastra.

Cancere non-invazive musculare si invazive ale vezicii urinare
Medicii va descriu cancerul de vezica in functie de cat de mult sa raspandit in peretele vezicii urinare. Puteti avea fie cancer non-invaziv (precoce sau superficial) al vezicii urinare, fie cancer invaziv al vezicii urinare.

Cancer non-invaziv (precoce sau superficial) al vezicii urinare
In cazurile de cancer non-invaziv al vezicii urinare, cancerul se afla numai in mucoasa vezicii urinare. Nu a crescut in straturile mai adanci ale peretelui vezicii urinare. Cancerul non-invaziv al vezicii urinare se mai numeste cancer al vezicii urinare superficiale sau cancer al vezicii urinare precoce.

Cancerul de vezica urinara timpurie apare de obicei ca mici cresteri, in forma de ciuperci. Acestea cresc din captuseala vezicii urinare. Acesta se numeste cancer al vezicii urinare papilare. Chirurgul dvs. poate elimina aceste cresteri si este posibil sa nu revina niciodata.

Dar este mai probabil ca unele tipuri de cancer la vezi urinare sa revina. Acestea includ carcinomul in situ (CSI) și tumorile T1 de grad inalt. T1 reprezinta dimensiunea tumorii.

Carcinom in situ (CSI)
Spre deosebire de alte tipuri de cancer precoce ale vezicii urinare, zonele CSI sunt plate. Nu cresc din peretele vezicii urinare. In CSI, celulele canceroase par foarte anormale si este posibil sa creasca rapid. Aceasta se numeste grad inalt. Este mai probabil sa revina decat alte tipuri de cancer de vezica urinara timpurie.

Tumori T1 de grad inalt
Tumorile T1 sunt cancere timpurii care au crescut din mucoasa vezicii urinare intr-un strat dedesubt, numit lamina propria. Tumorile T1 de grad inalt sunt cancere precoce, dar pot creste foarte repede.

Grupuri de risc

Medicii impart cancerul de vezica urinara precoce in 3 grupuri de risc. Aceste grupuri de risc descriu cat de probabil este ca cancerul tau se va raspandi mai mult sau va reveni dupa tratament. Grupul dvs. de risc depinde de mai multi factori, inclusiv dimensiunea tumorii (stadiul), aspectul tesutului la microscop (grad) si tipul tumorii vezicii urinare.

Cele 3 grupuri de risc sunt cu risc scazut, cu risc mediu (mediu) și cu risc ridicat.

Daca aveti un cancer de vezica urinara cu risc crescut, medicul dumneavoastra va poate sugera mai mult tratament decat pentru alte tipuri de cancer de vezica urinara timpurie. Specialistul va urmareste cu atentie pentru a va asigura ca cancerul este prelevat cat mai curand posibil, daca se reapare.

Cancerul vezicii urinare invazive

Cancerul de vezica urinara sau celular urotelial poate deveni invaziv. Aceasta inseamna ca a crescut intr-un strat mai adanc (muscular) al vezicii urinare sau mai mult. Unii oameni au cancer invaziv al vezicii urinare atunci cand sunt diagnosticati pentru prima data.

Cancerul de vezica invaziva are nevoie de un tratament mai intensiv decat cancerul de vezica urinara (superficial). Acest lucru se datoreaza faptului ca exista riscul ca acesta sa se raspandeasca in alte parti ale corpului.

Cancer care sa raspandit in vezica (cancer secundar)

Uneori, cancerul care a inceput in alta parte a corpului se poate raspandi in vezica. Acest lucru se poate intampla cu cancer de prostata, rect, ovar, col uterin si uter, de exemplu.

Cancerele care s-au raspandit din alta parte a corpului se numesc cancere secundare. Celulele canceroase sunt de acelasi tip ca primul cancer (primar). La fel si tratamentul.

Daca aveti cancer care sa raspandit in vezica, trebuie sa accesez sectiunea despre cancerul tau primar.