Cancerul ovarian epitelial

Cancerul ovarian epitelial este cel mai frecvent tip de cancer ovarian. Aproximativ 90 din 100 de tumori ale ovarului (90%) sunt epiteliale.

Cancerul ovarian epitelial înseamnă că cancerul a început în stratul de suprafață care acoperă ovarul. Există diferite tipuri de cancer ovarian epitelial.

Etape

Pe lângă tip, gradul și stadiul cancerului ovarian sunt foarte importante. Acestea vă ajută specialistul să decidă ce tratament aveți nevoie.

Stadiul unui cancer îți spune cât de departe a crescut. În cancerul ovarian epitelial există 4 etape, de la 1 la 4.

Gradul descrie cum arată celulele la microscop. Cu cât celulele arată mai puțin dezvoltate, cu atât gradul este mai mare. Cancerele de grad superior cresc mai repede decât gradul scăzut.

Tipuri de cancer ovarian epitelial

Există diferite tipuri de cancer ovarian epitelial.

Seros

Cancerul ovarian epitelial seros este cel mai frecvent tip. Medicul dumneavoastră examinează cancerul la microscop. Ei vă clasifică cancerul în funcție de cât de mult arată celulele tumorale ca țesut normal.

Medicul o descrie ca fiind una dintre ele;

 • cancer ovarian seros de grad înalt
 • cancer ovarian seros de grad scăzut

Medicii cred acum că majoritatea cancerelor ovariene seroase de grad înalt încep de fapt în celule la capătul îndepărtat al trompei uterine, mai degrabă decât pe suprafața ovarului. Aceste celule canceroase timpurii se răspândesc apoi în ovar și cresc.

Endometrioid

Cancerul ovarian endometrioid este al doilea tip de cancer ovarian epitelial. Poate fi legat de endometrioză. Majoritatea cazurilor de cancer ovarian endometrioid sunt diagnosticate într-un stadiu incipient și sunt de grad scăzut.

Unele femei au cancer ovarian endometroid în același timp cu un cancer uterin (endometrial) separat.

Ștergeți celula

Cancerul ovarian cu celule clare este rar. Poate fi legat de endometrioză. Tratamentul este același ca și pentru cancerul ovarian seros de înaltă calitate. Chimioterapia nu tinde să funcționeze la fel de bine ca și pentru alte tipuri de cancer ovarian epitelial.

Mucinoase

Cancerul ovarian mucinos este rar. Poate fi dificil de diagnosticat. Medicul face analize pentru a verifica dacă cancerul a început să crească în ovar sau dacă s-a răspândit acolo din altă parte a sistemului digestiv.

Tumorile mucinoase pot fi necanceroase (benigne), limită sau canceroase (maligne).

Nediferențiat sau neclasificabil

Unele tipuri de cancer ovarian epitelial sunt nediferențiate sau neclasificate. Aceste tipuri de cancer au celule foarte nedezvoltate, deci nu este posibil să se spună din ce tip de celule a plecat cancerul.

Cancere foarte asemănătoare cu cancerul ovarian epitelial

Cancerul peritoneal primar și cel al trompelor uterine sunt similare cu cancerul ovarian epitelial și sunt tratate în același mod.

Cancer peritoneal primar

Cancerul peritoneal primar (PPC) este un cancer rar care începe în peritoneu. Peritoneul este un strat de țesut subțire care acoperă interiorul abdomenului și acoperă toate organele din interior, cum ar fi intestinul și ficatul.

Cancerul peritoneal este foarte similar cu cancerul ovarian epitelial. Acest lucru se datorează faptului că mucoasa abdomenului și suprafața ovarului provin din același țesut atunci când ne dezvoltăm din embrioni din uter.

Cancerul trompei uterine

Tratament

Cercetătorii fac studii clinice. Vor să vadă dacă tipurile mai rare de cancer ovarian epitelial au nevoie de tratament diferit de cel seros.

Dar, în acest moment, cancerele ovariene epiteliale sunt, în general, tratate în același mod.

Tratamentul include:

 • interventie chirurgicala
 • chimioterapie
 • medicamente împotriva cancerului vizate
 • radioterapie

Tratamentul pe care îl aveți depinde de mai multe lucruri, inclusiv:

 • dimensiunea cancerului și dacă s-a răspândit (stadiul)
 • cât de anormale arată celulele la microscop (gradul)
 • sănătatea dumneavoastră generală

Medicii știu că unele tipuri de cancer ovarian epitelial răspund mai bine la chimioterapie decât altele. Medicul va discuta cu dvs. avantajele și dezavantajele chimioterapiei. Este mai puțin probabil ca medicii să recomande chimioterapie pentru unele tipuri, inclusiv:

 • cancer ovarian seros de grad scăzut
 • cancer ovarian mucinos care nu s-a răspândit