Teste pentru cancerul de prostata

S-ar putea sa aveti unul sau mai multe dintre aceste teste de rezolvat daca aveti cancer de prostata. Unele dintre aceste teste il ajuta si pe medicul dumneavoastra sa decida ce tratament va este cel mai potrivit.

Ce este testul PSA?

Testul PSA este un test de sange. Barbatii cu cancer de prostata pot avea un nivel crescut de PSA.

Examinarea prostatei

O examinare a pasajului din spate (rect) presupune ca medicul dumneavoastra sa va examineze in interiorul rectului folosind degetul. Aceasta se mai numeste si examen rectal digital (DRE).

RMN si scanare RM multiparametrica (mpMRI)

O scanare RMN creeaza imagini folosind magnetismul si unde radio. Poate aparea zone anormale in glanda prostatica.

Ecografie transrectala (TRUS)

TRUS este o examinare a prostatei folosind ultrasunete. Este posibil sa aveti un esantion de tesut prelevat din glanda prostatica (biopsie) in acelasi timp.

Biopsie ghidata cu ultrasunete transrectala (TRUS)

Medicul dumneavoastra poate lua un esantion de tesut din glanda prostatei pentru a cauta celule canceroase. Acest lucru se poate face in timpul unei biopsii cu ultrasunete transrectale.

Biopsie transperineala

Medicul dumneavoastra va poate lua probe mici de tesut din prostata prin pielea din spatele testiculelor (perineu). Aceasta este pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului de prostata.

Scanare CT

Computerele fac fotografii cu corpul dumneavoastra pentru a afla unde este cancerul si daca s-a raspandit.

Scanare osoasa pentru cancer de prostata

O scanare osoasa arata modificari sau anomalii ale oaselor. Medicii va scaneaza de obicei intregul corp pentru a afla daca cancerul s-a raspandit in os.