Examinare RMN cancer anal

S-ar putea să aveti nevoie de o scanare RMN a pelvisului pentru a afla unde este cancerul, ce suprafata are in anus , cât de mare este și dacă s-a răspândit în orice altă parte a pelvisului.

RMN înseamnă imagistica prin rezonanță magnetică. Folosește magnetismul și undele radio pentru a crea imagini transversale ale corpului. Produce imagini din unghiuri din jurul corpului și prezintă țesuturile moi foarte clar.

De obicei, se efectueaza o scanare RMN în departamentul de raze X (radiologie) ca ambulatoriu. Poate dura până la o oră și jumătate.

De ce se va efectua aceasta procedura

S-ar putea să aveți acest test dacă medicul dumneavoastră dorește mai multe informații despre cancerul dumneavoastră. RMN poate prezenta țesuturile moi în mod clar și ar putea oferi mai multe detalii decât o scanare CT.

Pregătirea pentru scanarea RMN

Înainte de a merge la programare sau când ajungeți, completați o listă de verificare a siguranței. Aceasta întreabă despre:

 • orice operații pe care le-ați făcut
 • dacă aveți implanturi metalice sau alte metale în corpul dumneavoastră

O scanare RMN utilizează un magnetism puternic care ar putea afecta orice metal din corpul dumneavoastră. Aceasta include:

 • stimulatoare cardiace sau un defibrilator implantabil (pentru tratarea ritmurilor cardiace anormale)
 • cleme,  plăci chirurgicale
 • implanturi cohleare (pentru surditate)
 • fragmente de metal oriunde în corpul dumneavoastră – de exemplu, din cauza unei vătămări, umpleri dentare și punți

Puteți face totuși o scanare RMN dacă aveți unele metale în corp, daca medicul și radiograful dvs. decid dacă este sigur pentru dvs. Spuneți personalului scanerului despre orice metale din corpul dumneavoastră.

Unele persoane se simt claustrofobe sau închise atunci când fac o scanare RMN. Contactați departamentul înainte de test, dacă este posibil să simțiți acest lucru. Personalul spitalului poate avea grijă suplimentară pentru a vă asigura că vă simțiți confortabil și că înțelegeți ce se întâmplă. Medicul dumneavoastră vă poate oferi medicamente pentru a vă ajuta să vă relaxați, dacă aveți nevoie.

Un RMN este în general sigur în timpul sarcinii. Dar, ca măsură de precauție, de obicei nu veți avea unul în primele 3 luni de sarcină.

Spuneți în prealabil personalului departamentului dacă credeți că sunteți gravidă.

La ce să te aștepți

Când ajungeți la departamentul de scanare

Radiograful vă poate cere să vă schimbați într-o rochie de spital. Este posibil să nu trebuiască să vă dezbrăcați dacă îmbrăcămintea dvs. nu are metal, cum ar fi fermoarele sau agrafe.

Trebuie să:

 • îndepărtați orice bijuterii, inclusiv piercing-urile și ceasul
 • îndepărtați agrafe de păr
 • goleste-ti buzunarele de monede si chei

Este sigur să luați o rudă sau un prieten în camera de scanare cu dvs. Dar verificați mai întâi cu personalul departamentului. Prietenul sau ruda dvs. va trebui, de asemenea, să îndepărteze orice metal pe care îl au.

În camera de scanare

Radiograful dvs. vă duce în camera de scanare.

Fotografia unui scaner RMN

Te întinzi pe spate pe o canapea care aluneca în aparatul RMN.

Este posibil să aveți o injecție cu un colorant (mediu de contrast) printr-un tub mic de plastic (canulă) într-o venă din braț. Acest lucru vă ajută să arătați organele corpului mai clar. Unele persoane sunt alergice la colorant, astfel încât radiograful dvs. va verifica mai întâi orice afecțiuni medicale sau alergii pe care le aveți.

După injectarea colorantului, puteți avea:

 • senzatii de greata
 • dureri de cap
 • simțiți căldură sau roșeață
 • gust metalic în gură
 • senzatie de ameteala

Aceste efecte sunt de obicei ușoare și durează puțin. Spuneți radiografului dvs. dacă vă simțiți rău în orice moment în timpul sau după scanare.

Efectuarea scanării RMN

Trebuie să minți cât mai liniștit. Scanarea este nedureroasă, dar poate fi inconfortabil să stați nemișcat. Spune-le dacă devii rigid și trebuie să te miști.

Odată ce vă aflați în poziția corectă pe canapea, radiograful dvs. părăsește camera. Vă pot vedea pe ecranul televizorului sau printr-o fereastră în permanență din camera de control. Puteți vorbi între ei printr-un interfon.

Canapeaua se deplasează prin scanerul RMN. Face fotografii pe măsură ce treceți prin ea. Radiograful dvs. vă poate cere să vă țineți respirația uneori.

Scannerul scoate un sunet foarte puternic în timpul scanării. Purtați căști pentru a vă proteja auzul. De asemenea, puteți asculta muzică. Ținând ochii închiși vă poate ajuta.

Scanările RMN sunt foarte zgomotoase, așa că purtați dopuri pentru urechi sau căști. În timpul scanării nu veți simți nimic.

Spațiul în care vă aflați se poate simți mic, dacă credeți că vă va fi greu să vă aflați într-un spațiu mic, contactați departamentul de scanare înainte de programare.

Radiograful controlează scanarea dintr-o cameră separată, dar vă vor putea vedea și auzi pe tot parcursul procedurii.

Odată ce scanarea este terminată, puteți merge acasă.

După scanare

Când scanarea s-a încheiat, radiograful dvs. revine în cameră și coboară canapeaua pentru a vă putea ridica.

Radiograful dvs. îndepărtează canula din vena din braț înainte de a pleca.

Apoi ar trebui să puteți merge acasă sau să vă întoarceți la serviciu și, de asemenea, să mâncați și să beți normal.

Riscuri posibile

Vânătăi și umflături

S-ar putea să aveți o mică vânătaie în zona în care au pus acul pentru canulă.

Există riscul ca mediul de contrast să se scurgă în afara venei. Acest lucru poate provoca umflături și dureri în braț, dar este rar. Spuneți radiografului dacă aveți umflături sau dureri. Anunțați medicul dumneavoastră dacă nu se îmbunătățește sau începe să se înrăutățească atunci când sunteți acasă.

Reactie alergica

O reacție alergică la injecția cu mediu de contrast este rară. Acest lucru începe cel mai adesea cu senzație de slăbiciune, transpirație și dificultăți de respirație. Spuneți radiografului imediat dacă vă simțiți rău, astfel încât să vă poată oferi medicamente pentru a controla reacția.