Teste de diagnosticat

Principalul test pentru diagnosticarea cancerului de piele este prelevarea unei probe (biopsie) din zonă.

Trebuie să mergeți la medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat de o zonă anormală a pielii. Medicul dvs. de familie vă poate recomanda la un specialist dacă este de parere că aveți cancer de piele. Sau s-ar putea face ei înșiși o biopsie dacă au primit pregătirea de specialitate.

Testarea cancerului de piele

Nu este întotdeauna posibil să se facă diferența dintre cancerul de piele și afecțiunile pielii necanceroase. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă pună ulei pe piele și să folosească un dermatoscop pentru a examina îndeaproape zona.

Medicul dumneavoastră ia un eșantion de piele pentru a afla dacă aveți cancer de piele. S-ar putea să aveți anestezic local pentru a amorți mai întâi zona. Acest lucru poate depinde de mărimea zonei anormale și de locul în care se află. Ei trimit proba la laborator pentru a fi privită la microscop.

Tipuri de biopsii

 Biopsie incizională

Medicul dumneavoastră folosește un cuțit chirurgical pentru a îndepărta o mică bucată din zona anormală. Îndepărtează toată grosimea pielii.

Apoi cusură zona închisă. Cusăturile rămân în jur de o săptămână. Este posibil să trebuiască să vă întoarceți la clinică pentru a le elimina. Sau medicul dumneavoastră ar putea folosi cusături solubile, care se dizolvă singure.

 Biopsie excizională

Medicul dumneavoastră folosește un cuțit chirurgical pentru a îndepărta întreaga zonă anormală. De asemenea, elimină o margine de țesut sănătos din jurul său.

Apoi cusură zona închisă. Cusăturile rămân în jur de o săptămână. Este posibil să trebuiască să vă întoarceți la clinică pentru a le elimina. Sau medicul dumneavoastră ar putea folosi cusături solubile, care se dizolvă singure.

 Punch biopsie

Medicul dumneavoastră folosește un instrument special pentru a face o biopsie cu pumnul. Îndepărtează un cerc mic de toată grosimea pielii.

Este posibil să aveți nevoie de cusături pentru a închide zona. Sau s-ar putea să nu aveți nevoie de ele dacă zona este mică, deoarece se va vindeca bine singură. Cusăturile rămân în jur de o săptămână dacă aveți. Trebuie să vă întoarceți la clinică pentru a le elimina. Sau medicul dumneavoastră ar putea folosi cusături solubile, care se dizolvă singure.

 Radeți biopsia

Medicul dumneavoastră folosește un instrument pentru a rade (tăia) stratul superior al pielii sau al leziunii.

De obicei, utilizează un dispozitiv pentru a sigila vasele de sânge pentru a opri orice sângerare (cauterizare). Rana formează o crustă și se vindecă fără a fi nevoie de cusături.

Înțelegerea rezultatelor biopsiei dvs.

Este nevoie de aproximativ 2 până la 3 săptămâni pentru a obține rezultatele biopsiei. De obicei, vă întoarceți la medicul de familie sau specialistul în piele (dermatolog) pentru acestea.

Aveți nevoie de tratament în zonă dacă proba de piele conține celule canceroase. De exemplu, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea completă a zonei sau alte tratamente, cum ar fi cremele de chimioterapie.

Este posibil să nu mai aveți nevoie de tratament suplimentar dacă vi s-a făcut o biopsie de excizie. În laborator, medicul specialist (patolog) verifică cu atenție proba la microscop pentru a se asigura că există o margine de țesut sănătos al pielii în jurul său. Aceasta se numește marjă sănătoasă. Veți avea nevoie de mai multă intervenție chirurgicală dacă nu a fost îndepărtat suficient țesut sănătos. Acest lucru este important deoarece, dacă rămân în urmă celule canceroase, cancerul poate continua să crească.