Teste asupra celulelor canceroase intestinale

După ce un medic îndepărtează țesutul sau cancerul din intestin, acestea trimit o probă de celule la laborator. Un medic numit patolog face diferite teste asupra celulelor.

Aceste teste pot diagnostica cancerul și pot căuta modificări genetice. Unele dintre aceste teste pot arăta cât de bine ar putea funcționa anumite tratamente, cum ar fi medicamentele împotriva cancerului.

Găsirea tipului de cancer

Un patolog se uită la celulele canceroase la microscop pentru a vedea ce tip și grad de cancer intestinal aveți.

Testarea modificărilor genetice

Este posibil ca medicii dvs. să se uite dacă celulele canceroase ale intestinului au modificări (mutații) în anumite gene. Acestea fac acest lucru dacă sunteți diagnosticat cu cancer intestinal care s-a răspândit (cancer intestinal avansat).

Ce sunt genele?

Genele sunt mesaje codificate care spun celulelor cum să se comporte. Ei controlează modul în care corpurile noastre cresc și se dezvoltă. Toate tipurile de cancer se dezvoltă deoarece ceva nu a mers bine cu una sau mai multe gene dintr-o celulă. O modificare a unei gene se numește „defecțiune” sau „mutație”.

Testele

Medicii pot face diverse teste. Rezultatele fiecărui test pot fi utile în moduri diferite. Testele pot:

  • arată ce tratamente medicamentoase vizate ar putea funcționa pentru cancerul tău intestinal
  • ajuta medicii să găsească noi modalități de tratare a cancerului intestinal
  • vă ajută pe dvs. și medicii să înțelegeți mai multe despre cauza cancerului dumneavoastră

Genele RAS

Medicul ar putea să vă testeze cancerul intestinal pentru a căuta modificări (mutații) într-un grup de gene numite gene RAS. Genele RAS mutante pot determina creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

Ai putea avea:

  • o genă RAS normală, cunoscută și sub denumirea de tip sălbatic RAS
  • o genă RAS anormală, cunoscută sub numele de genă RAS mutantă

Medicamentele orientate împotriva cancerului, cum ar fi cetuximab și panitumumab, pot funcționa bine pentru persoanele cu cancer intestinal avansat care au o genă RAS normală (tip sălbatic RAS).

Genele BRAF

Medicul s-ar putea uita să vadă dacă celulele canceroase ale intestinului au modificări (mutații) în gena BRAF. Această genă produce o proteină numită BRAF care este implicată în creșterea celulelor. O modificare a acestei gene poate determina producerea unei proteine ​​BRAF hiperactive. Acest lucru face ca celulele să crească și să se împartă prea repede.

Ai putea avea:

  • Cancerul intestinal BRAF pozitiv, ceea ce înseamnă că există modificări ale genei BRAF
  • Cancer intestinal negativ BRAF, ceea ce înseamnă că nu aveți aceste modificări

Medicii știu că persoanele cu cancer intestinal BRAF pozitiv nu răspund la fel de bine la tratament. Cercetătorii au analizat diferite moduri de a trata acest tip de cancer intestinal.

Instabilitate microsatelit

Un număr mic de cancere intestinale au modificări ale ADN numite instabilitate microsatelit. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice cancerul intestinal pentru acest lucru.

Microsateliții sunt aranjamente (secvențe) scurte și repetate de ADN din interiorul celulelor. De fiecare dată când o celulă se împarte, face noi copii ale acestor secvențe de ADN. Celulele pot corecta orice greșeli care se întâmplă în acest proces.

Dar dacă aceste procese de reparare sunt defecte, greșelile se pot întâmpla atunci când celula se divide, provocând modificări în noile copii ale ADN-ului. Modificările în lungimea noii secvențe ADN se numesc instabilitate microsatelit. Aceste modificări pot determina creșterea anormală a celulelor.

Medicul dumneavoastră ar putea descrie rezultatele testului dvs. ca:

  • microsatellite stable (MSS) – aceasta înseamnă că nu au văzut nicio instabilitate
  • instabilitate microsatelit scăzută (MSI scăzută) – aceasta înseamnă că au văzut un nivel scăzut de instabilitate
  • instabilitate microsatelit mare (MSI ridicat) – acest lucru înseamnă că au văzut un nivel ridicat de instabilitate

Medicul dumneavoastră poate folosi rezultatele testelor pentru a vă ajuta să decideți dacă mai aveți teste genetice. Alte teste genetice vă pot spune dacă există o cauză moștenită a cancerului intestinal.

Procedura

Este posibil să nu aveți nevoie de teste suplimentare. Medicul poate face uneori teste genetice asupra celulelor canceroase intestinale pe care le-au eliminat în timpul intervenției chirurgicale sau când ați fost diagnosticat pentru prima dată.

Dar uneori medicul trebuie să ia un alt eșantion de celule canceroase intestinale. Ei pot lua un eșantion din intestin sau dintr-un loc secundar dacă cancerul dumneavoastră s-a răspândit. Ei vă vor spune mai multe despre acest lucru și despre ce va implica testul.