Test de sange pentru cancerul vezicii urinare

Obtineti informatii despre efectuarea analizelor de sange. Un test de sange va poate ajuta sa masurati cat de bine functioneaza rinichii.

Testele de sange pot:

  • verificati starea generala de sanatate, inclusiv cat de bine functioneaza ficatul si rinichii
  • verificati numarul de celule sanguine
  • ajuta la diagnosticarea cancerului si a altor afectiuni

Proba de sange este trimisa la laborator. Tehnici specialisti si medici va privesc proba la microscop.

Ei pot vedea diferitele tipuri de celule si pot numara diferitele celule sanguine. De asemenea, pot testa diferite tipuri de substante chimice si proteine ​​din sange.

Tipuri de analize de sange

Numar total de sange (FBC)
Un numar total de sange (FBC) masoara numarul de celule rosii, celule albe si trombocite din sange.

Celulele rosii transporta oxigen in jurul corpului nostru. Hemoglobina este partea celulei care transporta oxigenul. Daca aveti un numar scazut de celule rosii, medicul tau ar putea spune ca sunteti anemic (pronuntat a-nee-mic). Acest lucru va poate face sa va simtiti obosit, cu respiratie scurta si ameteala.
Celulele albe combate infectiile. Exista mai multe tipuri diferite de celule albe, inclusiv neutrofile si limfocite
Trombocitele ajuta la coagularea sangelui. Simptomele numarului scazut de trombocite includ sangerari anormale, cum ar fi sangerarea gingiilor si sangerarile nazale.
Nu exista o gama exacta de normal pentru hemogramele. Gama cifrelor mentionate normal variaza usor intre laboratoare si difera, de asemenea, intre barbati si femei.

Un FBC va spune medicului dacă sânge din urină va afecta nivelul de globule rosii din jurul corpului.

Aceste analize de sange arata cat de bine functioneaza rinichii. Deseurile chimice numite uree si creatinina sunt produse de organism. Rinichii nostri ii indeparteaza din sange si ne scapa de urina.

Electrolitii sunt substante precum sodiu, potasiu, clorura si bicarbonat.

Testele functiei hepatice (LFT)

Testele functiei hepatice (LFT) verifica cat de bine functioneaza ficatul. LFT-urile cauta niveluri de enzime si proteine ​​produse de ficat sau care sunt eliminate de catre ficat. Ei includ:

  • alanina aminotransferaza (ALT)
  • aspartat aminotransferaza (AST)
  • fosfataza alcalina (ALP)
  • gamma-glutamil transferaza (Gamma GT)

Acestea ar putea fi crescute daca aveti un blocaj al ficatului sau al caii biliare sau daca tot mult alcool.

LFT-urile se uita si cantitatea de bilirubina din sange. Aceasta este o substanta chimica in bila.

Bilirubina poate fi crescuta daca aveti o problema cu ficatul sau vezica biliara. Bilirubina poate provoca ingalbenirea pielii si a ochilor (icter).

LFT masoara, de asemenea, albumina. Aceasta este o proteina din sange care poate fi scazuta in unele tipuri de cancer. De asemenea, puteți avea cantități mici de albumă dacă ati mancat cantități mici dacă sunteti subnutrit.

In cazul cancerului de vezica urinara, un nivel crescut al ALP ar putea insemna ca cancerul de vezica urinara sa raspandit in oase. De obicei, medicul tau va va trimite, de asemenea, pentru o scanare osoasa pentru a verifica acest lucru.

Viteza de filtrare glomerulara (GFR)

S-ar putea sa aveti acest test pentru a masura cat de bine functioneaza rinichii si cat de repede elimina deseurile din sange. Aveti o injectie care contin un colorant. Apoi, aveti un numar de probe de sange prelevate in cateva ore pentru a arata cat de bine rinichii filtreaza vopseaua.

Este posibil să aveti acest test dacă aveti nevoie de tratament cu chimioterapie.