Stadiile cancerului de sân

Stadializarea înseamnă cât de mare este cancerul și dacă s-a răspândit. Gradarea înseamnă cât de anormale arată celulele canceroase la microscop.

Medicii folosesc stadiul și gradul unui cancer pentru a-i ajuta să decidă ce tratament aveți nevoie.

Există diferite sisteme utilizate în Marea Britanie pentru stadiul cancerului de sân. Cel mai comun este sistemul TNM. Un altul este sistemul de etapizare a numărului.

De asemenea, medicul dumneavoastră poate vorbi despre cancerul de sân precoce, local avansat sau secundar.

Etape TNM

Sistemul de stadializare TNM înseamnă Tumor, Nod, Metastasis.

  • T descrie dimensiunea tumorii
  • N descrie dacă cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici
  • M descrie dacă cancerul s-a răspândit dincolo de ganglionii limfatici într-o altă parte a corpului

Etape numerice

Sistemul de stadializare a numărului împarte cancerul de sân în 4 etape, de la 1 la 4. Acestea sunt cancerele de sân invazive. Aceasta înseamnă că celulele canceroase au crescut prin căptușeala conductelor în țesutul mamar din jur.

Stadiul 0 este utilizat pentru carcinomul ductal in situ (DCIS). Este un cancer de san preinvaziv. Celulele canceroase se află în conductele mamare și nu au început să se răspândească în țesutul mamar din jur.

Cancerul de sân în stadiul 1 înseamnă că cancerul este mic și numai în țesutul mamar sau poate fi găsit în ganglionii limfatici apropiați de sân.

Acesta este un stadiu incipient de cancer mamar.

Cancerul de sân în stadiul 2 înseamnă că cancerul este fie în sân, fie în ganglionii limfatici din apropiere, fie în ambii.

Acesta este un stadiu incipient de cancer mamar.

Etapa 3 înseamnă că cancerul s-a răspândit de la sân la ganglionii limfatici apropiați de sân sau de pielea sânului sau de peretele toracic.

Aceasta se mai numește cancer de sân local avansat.

Cancerul de sân în etapa 4 înseamnă că cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Este posibil să auziți acest lucru numit cancer avansat, cancer de sân secundar sau cancer de sân metastatic.

Cancer de sân precoce, local avansat și secundar

Cancerul de sân timpuriu  înseamnă că cancerul nu s-a răspândit dincolo de sân sau de ganglionii limfatici din axilă, pe aceeași parte a corpului. Deci, cancerul nu s-a răspândit în nicio altă parte a corpului.

Recurența locală  înseamnă cancer care a revenit la sân, la axilă sau la peretele toracic după tratament.

Cancerul de sân local avansat  înseamnă că cancerul s-a răspândit în zona înconjurătoare, cum ar fi ganglionii limfatici, pielea sau mușchiul toracic. Dar nu s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Cancerul de sân secundar  se mai numește cancer de sân metastatic, cancer de sân avansat sau cancer de sân în stadiul 4. Înseamnă că cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului, cum ar fi ficatul sau oasele.

Grad și diferențiere

Gradul descrie cum arată o celulă canceroasă la microscop și dacă acestea sunt similare sau foarte diferite cu celulele normale.

S-ar putea să-l auziți pe medicul dumneavoastră folosind termenii bine diferențiat, moderat diferențiat sau slab diferențiat. Un patolog verifică celulele canceroase pentru caracteristici care pot ajuta la prezicerea probabilității cancerului să crească și să se răspândească. Acestea includ:

  • aranjamentul celulelor unul în raport cu celălalt
  • dacă formează tubuli (formarea glandei)
  • cât de asemănătoare sunt cu celulele mamare normale (gradul nuclear)
  • câte dintre celule se divid (numărul mitotic)

Aceste caracteristici luate împreună indică cât de diferențiat este cancerul și gradul.

Gradul scăzut (gradul 1) celulele arată similar cu celulele mamare normale și cresc lent. Acestea sunt cancere bine diferențiate. Acestea sunt aranjate în tubuli mici pentru cancerul ductal și corzi pentru cancerul lobular. Aceste tipuri de cancer tind să crească și să se răspândească încet și au o perspectivă bună (prognostic).

Gradul intermediar  (gradul 2) celulele arată destul de diferit de celulele mamare normale. Ele sunt moderat diferențiate. Aceasta înseamnă că trăsăturile și perspectivele (prognosticul) sunt undeva între bine și slab diferențiate.

De înaltă calitate  (gradul 3), celulele arată foarte diferit de celulele mamare normale și cresc mai repede, acestea sunt tipuri de cancer slab diferențiate, care au caracteristici anormale. Ei tind să crească și să se răspândească mai repede și au o perspectivă mai proastă (prognostic).

Cancerele de grad scăzut tind să crească mai încet decât cele de grad înalt. Cancerele de grad înalt sunt mai susceptibile de a reveni după ce au fost tratate pentru prima dată. Dar nota poate oferi doar un ghid despre modul în care se va comporta orice cancer individual și cancerele individuale se pot comporta diferit.