Simptomele cancerului tiroidian

Simptomele cancerului tiroidian includ:

  • un nod in gat
  • o voce ragusita care dureaza mai mult de 3 saptamani
  • o durere in gat sau dificultati la inghitire care nu se amelioreaza

Aceste simptome ar putea fi cauzate de alte afectiuni medicale. Dar este important ca orice simptome sa fie verificate de medicul de familie.

Un nod in gat

Glanda tiroida se afla la baza gatului. Buclele tiroidiene sunt foarte frecvente. Dar doar aproximativ (5%) sunt cancer. Persoanele in varsta, in special, pot avea mici bulgari in glanda tiroida numite noduli. Nodulii sunt mai frecventi la femei decat la barbati.

O glanda tiroida marita, care nu este cancer, se numeste gusa. Aceasta umflare apare in partea din fata a gatului, care uneori urca si coboara la inghitire.

Nodurile tiroidiene canceroase nu sunt de obicei dureroase. Dar ar trebui ca orice nodul (indiferent daca este dureros sau nu)sa fie verificat de medicul dumneavoastra.

De asemenea, consultati-va medicul daca:

  • o umflatura care a fost verificata anterior se mareste brusc
  • gasesti un nod in alta parte in gatul tau

Voce ragusita

O voce ragusita este mai probabil sa fie cauzata de o infectie bacteriana sau virala. Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti o voce ragusita mai mult de 3 saptamani.

Durere in gat sau dificultati la inghitire

Durerile de gat sunt foarte frecvente si ar putea fi cauzate de infectii. Dar consultati medicul daca:

  • ati avut dureri in gat mai mult de 3 saptamani
  • aveti dificultati la inghitire si acest lucru nu se imbunatateste

Simptome neobisnuite

Un tip rar de cancer tiroidian numit cancer tiroidian medular poate provoca simptome neobisnuite. Este posibil sa aveti frecvente miscari intestinale libere sau sa va inrositi pe fata (inrosirea fetei). Acestea sunt cauzate de o cantitate prea mare de hormon calcitonin, produs de celulele medulare ale cancerului tiroidian.

La medic

Este posibil ca simptomele dvs. sa nu fie cauzate de cancerul tiroidian. Dar este important ca orice simptom pe care il aveti sa fie verificat de un medic, chiar daca va simtiti bine.

Cu cat un cancer este depistat mai devreme, cu atat este mai usor sa-l tratezi si cu atat este mai probabil ca tratamentul sa aiba succes.