Simptome de cancer mamar

Primul simptom al cancerului de sân observat de majoritatea oamenilor este un nod în sân sau o îngroșare.

Simptomele mamare care trebuie avute în vedere:

  • o umflatură nouă sau îngroșare la nivelul sânului sau axilei
  • o schimbare în dimensiune, formă sau senzație a sânului
  • modificări ale pielii la nivelul sânului, cum ar fi încrețirea, gropițele, erupții cutanate sau roșeață a pielii
  • scurgeri de lichid din mamelon la o femeie care nu este însărcinată sau care alăptează
  • modificări în poziția mamelonului
Aceste simptome enumerate aici sunt mai des cauzate de alte afecțiuni medicale. Dar dacă aveți oricare dintre ele, este important să vă consultați medicul.

Nod în sân

Primul simptom al cancerului de sân pentru multe femei este un nod în sân. Cele mai multe bulgări de sân nu sunt cancer (benigne).

Cele mai multe bulgări benigne de sân sunt:

  • zone de grumaz normal, care este mai evident chiar înainte de o perioadă
  • chisturi – saci de lichid în țesutul mamar, care sunt destul de frecvente
  • fibroadenom – o colecție de țesut glandular fibros (acestea sunt frecvente la femeile mai tinere, de exemplu sub 30 de ani)

Este important să vă verificați întotdeauna o bucată de sân de către medicul dumneavoastră. Aceștia vor aranja să aveți teste pentru a afla dacă nodul dvs. este canceros sau nu.

 Umflături

De obicei nu puteți simți glandele limfatice din corpul dumneavoastră. Dar ele se umflă adesea atunci când aveți o infecție sau o răceală, inclusiv ganglionii limfatici din axilă.

O cauză mai puțin frecventă a umflării glandelor limfatice sau a nodulului la axilă este cancerul de sân care s-a răspândit în această zonă.

Schimbarea dimensiunii, formei sau senzației sânului

Un cancer ar putea determina sânul să arate mai mare sau să aibă o formă diferită decât de obicei, s-ar putea să te simți diferit.

Multe femei sănătoase consideră că sânii lor se simt aglomerați și sensibili chiar înainte de menstruație.

Vă poate ajuta să fiți conștienți de sân. Asta înseamnă să cunoașteți dimensiunea, forma și senzația sânilor.

Modificări ale pielii

Modificările pielii includ înțepături, gropițe, erupții cutanate sau roșeață a pielii sânului. Unele persoane prezintă o erupție sau roșeață a mamelonului și a pielii din jur.

Pielea ar putea arăta ca o coajă de portocală sau textura ar putea fi diferită. Acest lucru poate fi cauzat de alte afecțiuni ale sânilor. Dar cereți medicului dumneavoastră să verifice orice nu este normal pentru dvs.

Se scurge lichid din mamelon

Scurgerea de lichid dintr-un mamelon la o femeie care nu este însărcinată sau care alăptează poate fi un semn de cancer. Dar și alte afecțiuni medicale pot provoca acest lucru.

Schimbați poziția mamelonului

Un mamelon se poate întoarce sau se poate scufunda în sân. S-ar putea să arate sau să se simtă diferit de obișnuit.

Consultați-vă medicul dacă observați ceva diferit sau neobișnuit cu una sau ambele mameloane.

Dureri de sân

Durerile mamare sunt foarte frecvente și în mod normal nu se datorează cancerului. Este posibil să aveți durere la unul sau la ambii sâni pentru o vreme, care se întâmplă după un timp. S-ar putea să nu existe un motiv evident pentru această durere, chiar dacă aveți o mulțime de teste.

Simptome de cancer mamar inflamator

Un tip rar de cancer mamar numit cancer mamar inflamator poate avea simptome diferite față de alte tipuri.

Întregul sân ar putea părea roșu și inflamat și să se simtă dureros. Sânul s-ar putea să se simtă dur, iar pielea să arate ca o coajă de portocală.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste simptome.

Boala Paget a sânului

Aceasta este o afecțiune rară a pielii, care este uneori un semn al unui cancer de sân subiacent. Simptomele sunt o erupție roșie, solzoasă pe mamelon și zona înconjurătoare. Acest lucru poate fi mâncărime și arată un pic ca eczema. Uneori este confundat cu eczema la început.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți modificări ale pielii sânului.

La medic

Este posibil ca simptomele dvs. să nu fie cauzate de cancerul de sân și este posibil să nu vă facă să vă simțiți rău. Dar este important ca orice simptom pe care îl aveți să fie verificat de un medic, chiar dacă vă simțiți bine.

Cu cât un cancer este descoperit mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat și cu atât este mai probabil ca tratamentul să aibă succes.