Simptome cancer vezica urinara

Principalul simptom al cancerului de vezica urinara este sangele din urina. Acelasi lucru este valabil atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Sange in urina

Sangele din urina este cel mai frecvent simptom al cancerului de vezica urinara. 8 din 10 persoane cu cancer al vezicii urinare (80%) au ceva sange in urina. Medicii numesc sange in urina hematurie (pronuntat heem-at-you-ree-ah).

Este posibil sa vedeti sangele din urina. De obicei arata rosu aprins. Rareori, poate arata maro inchis.

Uneori sangele este acolo in cantitati atat de mici incat nu il puteti vedea. Dar un test de urina il va ridica.

Este posibil ca sangele sa nu fie acolo tot timpul. Poate veni si pleca. Dar daca vedeti vreodata sange in urina, ar trebui sa mergeti la medicul de familie.

Sangerarea nu este de obicei dureroasa. Dar va poate ajuta medicul sa stie daca ati avut dureri cand ati trecut urina cu sangele in ea.

De asemenea, va poate ajuta daca le spuneti daca:

exista sange numai cand incepi sa faci pipi
sangele este amestecat cu toata urina pe care o treceti

Alte simptome ale cancerului de vezica urinara pot include:

  • trecerea urinei foarte des (frecventa)
  • trecerea urinei foarte brusc (urgenta)
  • durere sau senzatie de arsura la trecerea urinei
  • pierdere in greutate
  • durere de spate, abdomen inferior sau oase
  • senzatie de oboseala si de rau

Aceste simptome sunt mult mai probabil sa fie cauzate de alte afectiuni, mai degraba decat de cancer. De exemplu, o infectie cu urina, mai ales daca nu aveti sange in urina. Pentru barbati, simptomele ar putea fi cauzate de o prostata marita.

Dar spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti aceste simptome. Daca aveti o infectie, aceasta poate fi, de obicei, eliminata foarte repede cu antibiotice. Si este intotdeauna cel mai bine sa verificati cancerul cat mai devreme posibil, astfel incat sa poata fi diagnosticat in timp ce este mai usor de tratat.