Simptome

Cancerul care începe la nivelul ficatului (cancer primar al ficatului) nu cauzează de obicei simptome în stadiile incipiente. Când aveți simptome, acestea pot include:

  • pierdere în greutate
  • îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)
  • mâncărime
  • simtindu-se bolnav
  • burtă umflată (abdomen)
  • pierderea poftei de mâncare sau senzația de plin după ce ați mâncat cantități mici
  • durere în abdomen sau umărul drept
  • o bucată în partea dreaptă a abdomenului

Dacă aveți deja o afecțiune hepatică, cum ar fi ciroză, spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți simptome noi sau agravante.

Consultați medicul generalist dacă aveți oricare dintre aceste simptome. Amintiți-vă că cancerul hepatic primar nu este comun în Marea Britanie și aceste simptome pot fi cauzate de alte afecțiuni. Dar este important să le verificați de către un medic.

Despre aceste simptome

Simptomele variază în funcție de locul în care se află cancerul. Unele simptome, cum ar fi mâncărimea, sunt cauzate de icter.

Simptomele cancerului hepatic sunt adesea destul de vagi, cum ar fi senzația de rău și pierderea poftei de mâncare.

Pierdere în greutate

Pierderea inexplicabilă în greutate este un simptom al cancerului hepatic.

Medicii definesc pierderea semnificativă în greutate ca pierderea a peste 10% din greutatea corporală. Aceasta înseamnă să pierzi 1 piatră pentru fiecare 10 piatră pe care o cântărești.

Consultați-vă medicul dacă nu există un motiv evident pentru pierderea în greutate.

Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)

Icterul este îngălbenirea pielii și a albului ochilor. Când aveți icter, micuța (urina) este mai închisă decât în ​​mod normal, iar caca (scaune sau fecale) are o culoare mai deschisă. Majoritatea persoanelor care au icter au și mâncărimi ale pielii și se pot simți rău.

Icterul este cauzat de un blocaj al căii biliare sau de funcționarea corectă a ficatului.

Puteți obține o temperatură ridicată (febră) atunci când aveți icter. Poate fi un semn de inflamație sau o infecție. Când temperatura dvs. este ridicată, este posibil să vă simțiți frig și frisoane.

O burtă umflată (abdomen)

Cancerul de ficat poate provoca umflarea abdomenului (abdomenului). Acest lucru se poate datora:

  • ficatul se mărește din cauza cancerului în creștere și provoacă umflături pe partea dreaptă a abdomenului
  • cancerul (sau ciroza) crește presiunea în ficat, determinând revenirea sângelui în vase (vene). Acest lucru forțează fluidul să iasă din vene în abdomen (ascită)

Presiunea crescută din vene le poate face să se umfle, astfel încât să poată fi văzute sub suprafața abdomenului. Ascita se poate dezvolta și atunci când ficatul nu produce suficientă proteină din sânge (albumina).

Un abdomen umflat poate provoca disconfort sau durere și pierderea poftei de mâncare sau senzația de plin rapid.

Un ficat umflat (mărit) poate provoca dureri în umărul drept. Acest lucru se datorează faptului că ficatul mărit stimulează nervii care se conectează la nervii din umăr. Se numește durere referită.