Simptomele cancerului anal

Cancerul anal este un tip neobișnuit de cancer care apare în canalul anal. Canalul anal este segmentul terminal al intestinului gros, între rect și anus, situat sub nivelul diafragmei pelvine.

Cancerul anal poate avea semne și simptome precum sângerări rectale și dureri anale.

Majoritatea persoanelor cu cancer anal sunt tratate cu o combinație de chimioterapie și radiație. Deși combinarea tratamentelor pentru cancerul anal crește șansele de vindecare, tratamentele combinate cresc și riscul de efecte secundare.

Simptome cancer anal

  • Sângerări de la anus sau rect
  • Durere în zona anusului
  • O masă sau o creștere în canalul anal
  • Mâncărime anală
  • Aparitia unei formatiuni tumorale in zona anala

Când să vedeți un medic

Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice semne și simptome care vă deranjează, mai ales dacă aveți factori care vă cresc riscul de cancer anal.

Cauze

Cancerul anal se formează atunci când o mutație genetică transformă celulele normale și sănătoase în celule canceroase. Celulele sănătoase cresc și se înmulțesc intr-un ritm controlat, si în cele din urmă mor, fiind inlocuite cu celule noi, sanatoase. Celulele canceroase cresc și se înmulțesc fără control și nu mor. Celulele canceroase care se acumulează formează o masă (tumoră). Celulele canceroase invadează țesuturile din apropiere și se pot separa de o tumoare inițială pentru a se răspândi în altă parte a corpului (metastază).

Cancerul anal este strâns legat de o infecție cu transmitere sexuală numită papilomavirus uman (HPV). Dovezile HPV sunt detectate în majoritatea cancerelor anale. HPV este considerat a fi cea mai frecventă cauză de cancer anal.

Factori de risc

S-au găsit mai mulți factori care cresc riscul de cancer anal, inclusiv:

  • Bătrânețe. Majoritatea cazurilor de cancer anal apar la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.
  • Mulți parteneri sexuali. Persoanele care au mulți parteneri sexuali de-a lungul vieții au un risc mai mare de cancer anal.
  • Sex anal. Persoanele care fac sex anal receptiv au un risc crescut de cancer anal.
  • Fumat. Fumatul de țigări vă poate crește riscul de cancer anal.
  • Istoria cancerului. Cei care au avut cancer de col uterin, vulvar sau vaginal prezintă un risc crescut de cancer anal.
  • Virusul papilomului uman (HPV). Infecția cu HPV crește riscul apariției mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancer anal și cancer de col uterin. Infecția cu HPV este o infecție cu transmitere sexuală care poate provoca, de asemenea, veruci genitale.
  • Medicamente sau afecțiuni care vă suprimă sistemul imunitar. Persoanele care iau medicamente pentru a-și suprima sistemul imunitar (medicamente imunosupresoare), inclusiv persoanele care au primit transplanturi de organe, pot avea un risc crescut de cancer anal. HIV – virusul care provoacă SIDA – suprimă sistemul imunitar și crește riscul de cancer anal.

Complicații

Cancerul anal se răspândește rar (metastazează) în părți îndepărtate ale corpului. Cancerul anal care metastazează se răspândește cel mai frecvent în ficat și plămâni.

Prevenirea

Nu există o modalitate sigură de a preveni cancerul anal. Pentru a reduce riscul de cancer anal:

  • Practicați sex mai sigur. Practicarea sexului în condiții de siguranță poate ajuta la prevenirea HPV și HIV , doi viruși cu transmitere sexuală care vă pot crește riscul de cancer anal. Folositi prezervativul
  • Vaccinați-vă împotriva HPV . Este disponibil un vaccin pentru a proteja împotriva infecției cu HPV . Este recomandat adolescenților, inclusiv băieților și fetelor, dar poate fi administrat și adulților.
  • Renunța la fumat. Fumatul crește riscul de cancer anal. Nu te apuca de fumat. Opriți-vă dacă fumați în prezent.
  • Dieta. Mentineti o dieta sanatoasa, bogata in fructe, legume si salate verzi. Este recomandat consumul redus de carne, o data sau de doua ori pe saptamana, pentru a usura digestia.
  • Sport. Nu in ultimul rand, sportul este una dintre cele mai bune metode de prevenire a bolilor. Faceti sport in fiecare zi, pentru cel putin 30 de minute.
 

Evitarea factorilor de risc și creșterea factorilor de protecție pot ajuta la prevenirea cancerului.

Evitarea factorilor de risc pentru cancer poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer. Factorii de risc includ fumatul, supraponderabilitatea și lipsa de exerciții fizice. Creșterea factorilor de protecție, cum ar fi renunțarea la fumat și exerciții fizice, poate ajuta, de asemenea, la prevenirea majoritatiii tipurilor de cancer. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cum vă puteți reduce riscul de cancer.

Următorii factori de risc pentru cancerul anal:

Infecție HPV anală

A fi infectat cu virusul papilomului uman (HPV) este principalul factor de risc pentru cancerul anal . HPV poate duce la carcinom cu celule scuamoase ale anusului , cel mai frecvent tip de cancer anal. Aproximativ nouă din zece cazuri de cancer anal se găsesc la pacienții cu infecție HPV anală .

Pacienții cu sisteme imune puternice sunt de obicei capabili să lupte împotriva infecțiilor cu HPV. Pacienții cu sistem imunitar slăbit care sunt infectați cu HPV prezintă un risc mai mare de cancer anal.

Anumite afecțiuni medicale

Antecedente de cancer de col uterin, vaginal sau vulvar

Cancerul de col uterin , cancerul vaginal și cancerul vulvar sunt legate de infecția cu HPV. Femeile care au avut cancer de col uterin, vaginal sau vulvar prezintă un risc mai mare de cancer anal.

Infecția HIV / SIDA

A fi infectat cu virusul imunodeficienței umane (HIV) este un factor de risc puternic pentru cancerul anal. HIV este cauza sindromului imunodeficienței dobândite (SIDA). HIV slăbește sistemul imunitar al organismului și capacitatea acestuia de a combate infecțiile. Infecția HPV a anusului este frecventă la pacienții cu HIV-pozitivi .

Riscul de cancer anal este mai mare la bărbații care sunt HIV-pozitivi și fac sex cu bărbați în comparație cu bărbații care sunt HIV-negativi și fac sex cu bărbați. Femeile care sunt seropozitive au, de asemenea, un risc crescut de cancer anal, comparativ cu femeile care sunt seropozitive.

Studiile arată că consumul de droguri intravenoase sau fumatul de țigări pot crește și mai mult riscul de cancer anal la pacienții cu HIV-pozitivi.

Imunosupresia

Imunosupresia este o afecțiune care slăbește sistemul imunitar al organismului și capacitatea acestuia de a combate infecțiile și alte boli. Imunosupresia cronică (pe termen lung) poate crește riscul de cancer anal deoarece scade capacitatea organismului de a combate infecția cu HPV.

Pacienții care au un transplant de organe și primesc medicamente imunosupresoare pentru a preveni respingerea organelor au un risc crescut de cancer anal.

A avea o tulburare autoimună, cum ar fi boala Crohn sau psoriazisul, poate crește riscul de cancer anal. Nu este clar dacă riscul crescut se

Bărbații și femeile care au antecedente de negi anal sau alte boli cu transmitere sexuală prezintă, de asemenea, un risc crescut de cancer anal.

Fumatul de țigări

Studiile arată că fumatul țigării crește riscul de cancer anal. Studiile arată, de asemenea, că fumătorii actuali au un risc mai mare de cancer anal decât fumătorii care au renunțat sau persoanele care nu au fumat niciodată.

Următorul factor protector scade riscul de cancer anal:

Vaccinul HPV

Vaccinul împotriva papilomavului uman (HPV) este utilizat pentru a preveni cancerul anal, cancerul de col uterin, cancerul vulvar și cancerul vaginal cauzat de HPV. De asemenea, este utilizat pentru a preveni leziunile cauzate de HPV care pot deveni cancer în viitor.

Studiile arată că vaccinarea împotriva HPV scade riscul de cancer anal. Vaccinul trebuie administrat înainte ca o persoană să fie expusă la HPV.