Scanare cu ultrasunet
Este posibil să aveți o ecografie externă a abdomenului inferior (pelvis) sau o ultrasunete vaginală pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului ovarian.
Ecografiile folosesc unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a unei părți a corpului. Poate arăta ovarele, uterul și structurile înconjurătoare.
În timpul unei ecografii externe a bazinului, medicul sau radiograful deplasează o sondă peste partea inferioară a burticii. Pentru o ecografie vaginală, acestea introduc sonda în vagin. Aceasta se numește ultrasunete transvaginală.
Motive pentru efectuarea unei ecografii
Ecografiile pelvine și ecografiile vaginale pot arăta dacă:
- ovarele dvs. au dimensiunea potrivită
- ovarele tale arată ca textură normală
- există chisturi în ovare
Ecografia vaginală vă poate ajuta să arătați dacă chisturile de pe ovare conțin sau nu cancer. Dacă un chist are zone solide, este mai probabil să fie cancer.
Uneori, la femeile care au trecut de menopauză, ovarele nu apar la ultrasunete. Aceasta înseamnă că ovarele sunt mici și nu sunt susceptibile de a fi canceroase.
Dacă aveți un chist cu aspect suspect, specialistul vă va recomanda să vă operați pentru a-l elimina. Chistul va fi examinat cu atenție în laborator.
Indicele de risc al malignității (RMI)
Medicii pot utiliza un instrument numit riscul indicelui malign (RMI) pentru a decide dacă o anomalie este mai probabil să fie cancer sau nu. Acest indice combină rezultatele ultrasunetelor, nivelului sanguin CA125 și starea menopauzei (indiferent dacă ați trecut sau nu de menopauză).
Acest lucru oferă medicilor un scor final. Femeile cu un scor mare sunt direcționate către o echipă specializată multidisciplinară (MDT). Ei decid cu privire la ce teste și intervenții chirurgicale suplimentare pot fi necesare.
Specialistul dvs. vă poate cere să faceți o scanare CT pentru a arăta ovarele mai clar. Uneori, totuși, nu este posibil să se diagnosticheze sigur cancerul ovarian fără o operație.
Dacă specialistul dvs. crede că este puțin probabil să aveți cancer, dar nu îl puteți exclude complet, vă poate cere să reveniți la o ecografie repetată în 3 luni, pentru a vedea dacă s-a schimbat ceva.
Ecografii externe
Pregătirea pentru scanare
Verificați scrisoarea de întâlnire pentru instrucțiuni despre cum să vă pregătiți pentru scanare.
Este posibil să trebuiască să nu mai mâncați cu 6 ore în prealabil. Anunțați echipa de scanare dacă aceasta va fi o problemă din orice motiv, de exemplu dacă sunteți diabetic.
S-ar putea să vă ceară să beți mult înainte de scanare, astfel încât să aveți o vezică plină confortabil.
Luați medicamentele în mod normal, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă spune altfel.
Înainte de scanare
Când ajungeți la clinică, un membru al personalului vă poate cere să vă scoateți hainele până la lenjeria intimă și să vă îmbrăcați o rochie de spital. Va depinde de ce parte a corpului ați scanat dacă trebuie să vă dezbrăcați sau nu.
În timpul scanării
Te întinzi pe canapea lângă aparatul cu ultrasunete. S-ar putea să vă puteți ridica în funcție de ce parte a corpului dvs. este scanată.
Sonograful va răspândi un gel limpede pe pielea ta peste zona pe care o verifică. Gelul se simte rece. Ajută la transmiterea undelor sonore la microfon. Scanarea apare pe un ecran de lângă dvs.
S-ar putea să simțiți o mică presiune în timp ce sonograful apasă microfonul pe piele și îl deplasează în jurul zonei scanate. Spuneți-le dacă acest lucru este inconfortabil.
O scanare cu ultrasunete poate dura până la 45 de minute, în funcție de ceea ce este scanat.
Ecografie vaginală
S-ar putea să aveți o ecografie vaginală pentru a privi ovarele, uterul și structurile înconjurătoare. Se numește ultrasunete transvaginale sau TVS.
Pregătirea scanării
Nu este necesară o pregătire specială pentru această scanare. Deci, puteți mânca și bea în mod normal. Și vă puteți lua medicamentele în mod normal.
Medicul sau sonograful vă vor cere să vă goliți vezica înainte de a efectua scanarea. Vă pot cere să vă schimbați într-o rochie de spital sau să vă dezbrăcați de la talie în jos. Veți avea o foaie care să vă acopere.
Înainte de scanare
Medicul sau sonograful vă solicită să vă întindeți pe spate cu fundul la capătul unei scurte canapele de scanare. Există suporturi pentru picioare, astfel încât să puteți îndoi genunchii și să aveți picioarele separate. Dacă această poziție este dificilă pentru tine, este posibil să poți să te întinzi de partea ta cu genunchii ridicați spre piept.
În timpul scanării
Medicul pune un mic microfon cu ultrasunete subțire sau o sondă în vagin. Arată ca aceeași formă și dimensiune ca un tampon. Sonda este acoperită cu o înveliș de protecție ca un prezervativ și are niște gel lubrifiant pe ea. Testul poate fi inconfortabil și puțin rece de gel, dar nu ar trebui să doară. Acest tip de scanare nu durează mult.
Sonograful va muta ușor microfonul sau sonda pentru a obține imaginile de care au nevoie. Uneori, sonograful poate să-ți pună mâna pe burtă și să apese pentru a mișca unele dintre organele tale pentru a avea o vedere clară pe ecran.
Ce se întâmplă după aceea
Puteți mânca și bea în mod normal după test. Puteți merge direct acasă sau înapoi la serviciu după aceea.
Riscuri posibile
O scanare cu ultrasunete este o procedură foarte sigură. Nu implică radiații și de obicei nu există efecte secundare.