Scanare CT

Veți face o scanare CT a stomacului, a pieptului și a zonei dintre șolduri (pelvis) pentru a afla unde este cancerul și dacă s-a răspândit.

Computerele computerizate iau raze X detaliate ale corpului dvs. din diferite unghiuri folosind un aparat CT. Apoi computerul le pune laolaltă pentru a crea o serie de imagini. Acestea ajută la aflarea locului în care este cancerul și a răspândirii acestuia.

CT (sau CAT) înseamnă tomografie computerizată (axială).

Fotografia unui scaner CT

De obicei, aveți o scanare CT în departamentul de radiografie (radiologie) ca ambulatoriu. Un radiograf operează scanerul. Poate dura aproximativ o jumătate de oră, dar poate fi mai lungă. Uneori durează mai mult, în funcție de preparatul de care aveți nevoie.

Pregătirea pentru scanarea CT

Cu câteva ore înainte de scanare, este posibil să trebuiască să nu mai mâncați și să beți. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aceasta este o problemă pentru dvs.: de exemplu, dacă aveți diabet.

S-ar putea să beți o băutură sau o injecție de mediu de contrast sau ambele. Mediul de contrast este un colorant care ajută țesuturile corpului să apară mai clar pe scanare.

Înainte de a avea mediu de contrast, radiograful vă întreabă dacă aveți afecțiuni medicale sau alergii. Unele persoane sunt alergice la colorant.

De asemenea, verifică rezultatele celui mai recent test de sânge. Aceasta este pentru a vă asigura că rinichii dvs. funcționează bine și sunt capabili să elimine substanța de contrast din corp. Veți face un test de sânge înainte de scanare, dacă nu ați făcut unul recent.

Radiograful explică cum se bea contrastul. De obicei, beți lichidul încet timp de aproximativ o oră înainte de scanare.

Unele persoane se simt claustrofobe sau închise atunci când fac o scanare. Spuneți radiografilor înainte de programare dacă credeți că este posibil să vă simțiți așa. Ei pot avea grijă suplimentară pentru a vă asigura că vă simțiți confortabil.

Ce se întâmplă

Cand sosesti

Radiograful vă poate cere să vă schimbați într-o rochie de spital. Ar trebui să îndepărtați bijuteriile și alte obiecte metalice, cum ar fi agrafe de păr din zona scanată. Metalul interferează cu imaginile produse de scaner.

În camera de scanare

Când sunteți gata, radiograful sau un asistent vă duce în camera de scanare. O mașină de scanat CT este mare și are forma unei gogoși.

Este posibil să aveți o injecție cu un tip de colorant numit mediu de contrast printr-un tub mic (canulă) în braț. Poți:

  • simțiți-vă fierbinte și spălate timp de un minut sau două
  • au un gust metalic în gură
  • simțiți că treceți urina, dar nu sunteți – acest sentiment este obișnuit și trece rapid

Spuneți radiografului dvs. dacă vă simțiți anxios sau claustrofob cu privire la efectuarea unei scanări.

Scanarea CT

De obicei, vă culcați pe canapeaua mașinii de pe spate. Odată ce vă aflați în poziția corectă, radiograful dvs. părăsește camera pentru a-i proteja de radiații. Vă pot vedea pe un ecran TV sau printr-o fereastră din camera de control. Puteți vorbi între ei printr-un interfon.

Canapeaua alunecă încet înapoi și înainte prin orificiul scanerului. Aparatul face fotografii pe măsură ce treceți prin el.

Scanarea este nedureroasă, dar poate fi inconfortabilă, deoarece trebuie să stați nemișcat. Spuneți radiografului dvs. dacă vă înțepeniți și trebuie să vă mișcați.

În timpul scanării

Veți auzi un zgomot șuierător de pe scaner.

Radiograful dvs. vă poate cere să vă țineți respirația uneori.

Când scanarea s-a încheiat, radiograful dvs. revine în cameră și coboară canapeaua pentru a vă putea ridica.

Înainte de scanare, poate fi necesar să beți fie o jumătate de litru de apă, fie un tip de colorant numit mediu de contrast. Acest lucru ajută la clarificarea scanării.

Înainte de majoritatea scanărilor, aveți un tub mic introdus în venă, care se conectează la o picurare care conține colorantul. Din nou, acest lucru vă ajută să arătați mai clar interiorul corpului pe scanare.

În timpul scanării, patul se deplasează în interiorul și în afara acestuia. S-ar putea să vi se pară puțin zgomotos.

Pe măsură ce picurarea intră, veți avea probabil un gust metalic în gură, vă veți simți cald și ați putea crede că treceți urină, nu sunteți. Aceste sentimente trec repede.

Radiograful controlează scanarea dintr-o cameră separată. Aparatul CT face fotografii ale corpului dvs. din diferite unghiuri și construiește o serie de secțiuni transversale.

Aceasta creează o imagine foarte detaliată a părții corpului care este scanată. Majoritatea scanărilor durează doar câteva minute. Întregul lucru durează aproximativ 90 de minute și obțineți de obicei rezultatele în câteva săptămâni.

Riscuri posibile

O scanare CT este un test sigur pentru majoritatea oamenilor, dar, ca toate testele medicale, prezintă unele riscuri posibile. Medicul și radiograful dvs. vă asigurați că beneficiile efectuării testului depășesc aceste riscuri.

Reactie alergica

Rareori, oamenii au o reacție alergică la substanța de contrast. Acest lucru începe cel mai adesea cu slăbiciune, transpirație și dificultăți de respirație. Spuneți radiografului imediat dacă vă simțiți rău.

Vânătăi și umflături

S-ar putea să aveți o mică vânătăi în zona în care au introdus acul.

Există riscul ca mediul de contrast să se scurgă în afara venei. Acest lucru poate provoca umflături și dureri în mână sau braț, dar este rar.

Probleme la rinichi

Există un risc mic ca agentul de contrast să vă afecteze rinichii. Radiograful vă verifică cele mai recente rezultate ale testelor de sânge înainte de scanare pentru a vă asigura că rinichii dvs. funcționează bine.

Radiații

Expunerea la radiații în timpul unei scanări CT poate crește ușor riscul de a dezvolta cancer în viitor. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă acest lucru vă îngrijorează.

Sarcina

Femeile însărcinate ar trebui să facă CT doar în caz de urgență. Contactați departamentul cât mai curând posibil înainte de scanare dacă sunteți gravidă sau credeți că ați putea fi.

După scanarea CT

Rămâneți în departament aproximativ 15-30 de minute dacă ați făcut o injecție de colorant. Acest lucru se întâmplă în cazul în care vă face să vă simțiți rău, ceea ce este rar.

Radiograful dvs. vă îndepărtează canula de pe braț înainte de a pleca acasă.

Ar trebui să puteți merge acasă, să vă întoarceți la serviciu sau la secție la scurt timp după aceea. Puteți mânca și bea în mod normal.