Riscuri si cauze

Riscul de a dezvolta cancer depinde de multe lucruri, inclusiv de varsta, genetica, stil de viata si factori de mediu.

Cancerul cailor biliare este rar. Este putin mai frecvent la barbati decat la femei. Cele mai multe tipuri de cancer ale cailor biliare se dezvolta fara o cauza evidenta. Dar exista factori despre care se stie ca cresc riscul, inclusiv afectiuni care provoaca inflamatii pe termen lung (cronice) ale cailor biliare.

A avea unul sau mai multi dintre urmatorii factori de risc nu inseamna ca veti avea cu siguranta cancer de cai biliare.

Imbatranire

Riscul de a face cancer la nivelul cailor biliare creste pe masura ce imbatranesti. Se poate dezvolta la orice varsta, dar majoritatea persoanelor care o dezvolta au peste 65 de ani. Amintiti-va, riscul este inca mic, deoarece acesta este un cancer rar.

Colangita sclerozanta primara

Colangita sclerozanta primara (PSC) este un tip rar de inflamatie a cailor biliare. Nu stim ce o provoaca.

Persoanele cu PSC prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer al cailor biliare. Intre 5 si 10 persoane din 100 cu PSC continua sa dezvolte cancer de cai biliare.

Colita ulcerativa

Cu multi ani in urma, medicii au observat ca persoanele cu colita ulcerativa au un risc usor crescut de a dezvolta cancer al cailor biliare.

Mai putin de 1 din 10 persoane cu colita ulcerativa (mai putin de 10%) au, de asemenea, PSC. Medicii cred acum ca este mai probabil ca riscul crescut de cancer al cailor biliare sa fie cauzat de PSC, mai degraba decat de colita ulcerativa.

Chisturi coledocale

Chisturile coledocale sunt foarte rare. Persoanele cu chisturi coledocale le au de la nastere si majoritatea dezvolta simptome in copilaria timpurie. Dar unii oameni nu dezvolta niciun simptom pana la varsta adulta.

Chisturile coledocale sunt saci care se conecteaza la conducta biliara si se umple cu bila. Celulele care acopera sacii pot fi anormale si ocazional prezinta modificari precanceroase. Daca un chirurg nu elimina chisturile, pana la 30 din 100 de persoane pot continua sa dezvolte cancer al cailor biliare.

Boala Caroli este o afectiune similara cu chisturile coledocale. Este o afectiune foarte rara cu care te-ai nascut. Face ca conductele biliare din ficat sa se largeasca (sa se dilate). Acest lucru va poate creste riscul de a dezvolta cancer la nivelul cailor biliare la nivelul ficatului (cancer al cailor biliare intrahepatice).

Fluxuri hepatice (viermi paraziti)

Fluxurile hepatice sunt viermi paraziti care invadeaza caile biliare si cresc riscul de cancer al cailor biliare. Nu sunt de obicei o cauza a cancerului de cai biliare in Romania.

Pietre ale cailor biliare

Pietrele din caile biliare pot irita mucoasa canalului si pot provoca inflamatii. Acest lucru va poate creste riscul de cancer al cailor biliare. Dar cresterea riscului este mica.

Pietrele se dezvolta de obicei dupa infectie sau din cauza miscarii lente a bilei prin conducte. Tind sa se dezvolte in caile biliare comune sau hepatice.

Ciroza

Ciroza inseamna cicatrizarea ficatului din cauza deteriorarii anterioare. Aceasta cicatrizare poate provoca probleme cu modul in care functioneaza ficatul. A avea ciroza creste riscul de a face cancer de cai biliare. Ciroza poate fi cauzata de:

  • infectie cu un virus cum ar fi hepatita B sau C.
  • consumul de alcool pe termen lung

Virusul hepatitei B sau C.

Infectia pe termen lung cu virusul hepatitei B sau C ar putea creste riscul de a dezvolta cancer al cailor biliare. Aceste virusuri provoaca leziuni hepatice (ciroza) si sunt, de asemenea, un factor de risc cunoscut pentru cancerul hepatic primar.