Riscuri si cauze

Nu stim ce cauzeaza majoritatea cazurilor de leucemie mieloida acuta (LMA). Dar exista cativa factori care va pot creste riscul de ao dezvolta.

Ce este un factor de risc?

Orice lucru care va poate creste riscul de imbolnavire se numeste factor de risc.

Diferitele tipuri de cancer au factori de risc diferiti. A avea unul sau mai multi dintre acesti factori de risc nu inseamna ca veti avea cu siguranta acel cancer.

Varsta

LMA este mai frecventa la persoanele in varsta. Riscul de LMA creste de la aproximativ 50 de ani si este cel mai mare la cei cu varste cuprinse intre 85 si 89 de ani.

Fumat

Fumatul de tigari va poate creste riscul de a dezvolta LMA. In fumul de tigara exista benzen si este probabil ca aceasta sa fie o cauza semnificativa.

Riscul de LMA creste odata cu fumarea zilnica a numarului mai mare de tigari si cu numarul de ani de fumat.

A fi supraponderal sau obez

Persoanele care sunt supraponderale sau obeze au un risc usor mai mare de LMA decat persoanele care nu sunt supraponderale. A fi supraponderal inseamna ca aveti un indice de masa corporala intre 25 si 29,9. Obezitate inseamna un indice de masa corporala sau 30 sau mai mare.

Radiatii ionizante

Stim de mult timp ca expunerea la radiatii cu energie ridicata (ionizante) creste riscul de leucemie acuta. LMA este un tip de leucemie acuta.

De exemplu, persoanele care au avut radioterapie pentru cancer au un risc crescut de leucemie acuta. Acest lucru se datoreaza faptului ca radioterapia va expune la un nivel de radiatie mai mare decat cel normal. Dar acest risc este foarte mic in comparatie cu riscul pentru sanatatea dumneavoastra de a nu trata cancerul.

Expunerea la benzen la locul de munca

Expunerea la benzenul chimic la locul de munca pe o perioada lunga de timp creste riscul de a dezvolta leucemie acuta. Locurile de munca in care este posibila expunerea includ rafinarii de petrol si instalatiile chimice si petrochimice. In Marea Britanie, angajatorii din aceste industrii sunt obligati sa previna sau sa controleze cat mai mult posibil expunerea la benzen.

Conditii mostenite

Anumite afectiuni mostenite, cum ar fi anemia Fanconi, pot creste riscul de a dezvolta leucemie acuta. Copiii cu sindrom Down au mai multe sanse de a avea leucemie mieloida acuta decat alti copii.

Chimioterapia trecuta

Persoanele care au avut tratament pentru limfom Hodgkin sau cancer de san cu anumite medicamente pentru chimioterapie (cum ar fi clorambucil, melfalan sau ciclofosfamida) prezinta un risc usor crescut de a dezvolta modificari ale sangelui. Aceste schimbari pot duce la AML multi ani mai tarziu. Cantitatea de risc depinde de cat de mult tratament ati avut.

In cei 10 ani de dupa tratament, supravietuitorii cancerului la copil au un risc mai mare de a dezvolta leucemie decat alti oameni. Dar este important sa ne amintim ca acest risc este inca mic in comparatie cu riscul pentru sanatatea lor daca cancerul nu a fost tratat. De asemenea, riscul scade pe masura ce trece timpul de la tratament.

Tulburari de sange

Unele tipuri de tulburari ale sangelui va fac sa aveti mai multe sanse de a suferi leucemie decat persoanele fara aceste tulburari de sange. Acestea includ
• sindrom mielodisplazic
• tulburari mieloproliferative precum policitemia rubra vera (PCV) si leucemia mieloida cronica

Persoanele cu aceste tulburari au inca un risc mic de a dezvolta LMA.

Conditii autoimune

Tulburarile autoimune sunt boli cauzate de faptul ca organismul produce un raspuns imun impotriva propriilor tesuturi. Cercetarile au aratat ca persoanele cu anumite tulburari imune prezinta un risc crescut de LMA.

Conditiile includ

  • artrita reumatoida
  • anemie hemolitica autoimuna
  • colita ulcerativa