Riscuri și cauze

Orice lucru care vă poate crește riscul de îmbolnăvire se numește factor de risc. Rețineți că a avea unul sau mai mulți dintre acești factori de risc pe care trebuie să-i ai limfom non-Hodgkin (NHL).

Vârstă și sex

Deși NHL se poate întâmpla la orice vârstă, puțin peste o treime (35%) dintre persoane diagnosticate cu NHL la vârsta de 75 de ani și peste. În general, NHL este puțin mai frecvent la bărbați decât la femei.

Sistem imunitar slăbit

Persoanele al căror sistem imunitar nu funcționează la fel de bine ca ar trebui să fie mai susceptibile de a dezvolta un limfom. Imunitatea poate fi redusă din următoarele motive:

  • administrarea de medicamente pentru a opri respingerea organelor după un transplant
  • HIV sau SIDA
  • fiind născut cu o afecțiune medicală rară care afectează imunitatea
  • boală autoimună

Dacă aveți boli autoimune, propriul dvs. sistem imunitar vă atacă țesutul corporal, deoarece ar ataca un germen. Bolile autoimune include artrita reumatoidă, anemia hemolitică, boala celiacă, sindromul Sjogren și lupusul eritematos sistemic.

Infecții

O serie de viruși și bacterii au fost asociate cu un risc crescut de NHL. Cu toate acestea, multe dintre aceste infecții sunt mai puțin frecvente în Marea Britanie. Deci, numărul real de cazuri cauzate de infecții aici este mic.

Infecția este doar o parte a unui proces complex pentru dezvoltarea cancerului. Majoritatea persoanelor cu aceste infecții nu continuă să dezvolte NHL. Și NHL în sine nu este infecțios.

Helicobacter pylori

O infecție bacteriană mai frecventă numită Helicobacter pylori poate provoca un tip rar de limfom care începe în stomac. Acest tip de limfom se numește limfom MALT. MALT înseamnă țesut limfoid asociat mucoasei. Aceasta înseamnă că limfomul începe în țesutul limfatic în afara sistemului limfatic principal. În acest caz, în mucoasa stomacului. 

Virusul imunodeficienței umane (HIV)

Având virusul imunodeficienței umane (HIV) crește riscul unei persoane de la dezvolta NHL. Acest risc este mai mare în unele tipuri de NHL, cum ar fi limfomul difuz cu celule B mari (DLBCL). HIV poate fi adesea tratat cu succes prin terapie antiretrovirală foarte activă (HAART). Riscul de NHL a scăzut de la introducerea HAART în 1996.

Virusul 1 al limfomului cu celule T (HTLV1)

Infecția cu un virus numit limfom uman cu celule T virus 1 (HTLV1) poate crește riscul de a dezvolta NHL. HTLV1 este cel mai frecvent în Japonia și Caraibe.

Virusul Epstein Barr

Virusul Epstein Barr este legat de o incidență crescută a unui tip de NHL numit limfom Burkitt. Limfomul Burkitt este mai frecvent în Africa decât în ​​Europa. Acesta este virusul care provoacă febră glandulară (mononucleoză). Persoanele care au avut mononucleoză ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta NHL.

Hepatita

Persoanele cu virusul hepatitei C prezintă un risc crescut de a dezvolta NHL. Dar acesta este un risc mic pentru persoanele care trăiesc în această țară. Virusul hepatitei B ar putea crește și riscul.

Boala celiacă

Aceasta este o boală a intestinului subțire. Afectează aproximativ 1 din 100 de persoane. Persoanele cu boală celiacă au o reacție imună la gluten, o proteină care se găsește în secară, grâu și orz. Această reacție provoacă inflamația intestinului subțire. 

De ceva timp, boala celiacă este un factor de risc cunoscut pentru un tip rar de limfom al intestinului subțire numit limfom cu celule T tip enteropatie (ETTL).

Riscul pare a fi mai mare la persoanele cu boală celiacă slab gestionată. Riscul persoanelor cu diagnostic de boală celiacă sa redus de fapt în ultimele decenii. Dacă aveți boală celiacă, respectarea unei diete fără gluten vă poate ajuta să vă reduceți riscul.

Istoria familiei NHL

A avea un părinte, un frate sau o soră diagnostic cu NHL crește ușor riscul de al lua. Dar acesta nu este un factor de risc major. Riscul general este încă mic și majoritatea persoanelor care primesc NHL nu au o rudă care a avut-o.

Cancerul anterior și tratamentul

Unele alte tipuri de cancer, în special cancerele de sânge, cum ar fi limfomul Hodgkin și leucemia, au fost legate de un risc crescut de NHL. S-ar putea să aveți, de asemenea, un risc mai mare dacă ați avut un melanom sau cancer de prostată.

Medicii nu sunt siguri dacă această creștere a riscului se datorează efectului tratamentului pentru primul cancer sau din cauza acelorași factori de risc care au cauzat primul cancer. Dar acestea sunt creșteri foarte mici ale riscului în comparație cu riscul de a nu avea tratament pentru cancer original. 

Limfom anaplastic cu celule mari asociate implantului mamar (BIA-ALCL)

Unele femei care au un implant mamar pot dezvolta un tip rar de limfom al sânului numit limfom anaplastic cu celule mari. Aceasta include femeile care au mărit sânul sau femeile care au un implant pentru a-și reconstitui sânul după o intervenție chirurgicală de cancer mamar.

Riscul ca o femeie să dezvolte un limfom anaplastic cu celule mari în urma unui implant este mic. Acest lucru se poate întâmpla câțiva ani mai târziu. Medicii cred că, pe ansamblu, implanturile sunt o opțiune sigură pentru reconstrucția sânilor, dar femeie ar trebui să fie conștientizate de acest risc. Acest link este asociat cu implanturi texturate. Nu au existat femei diagnosticate cu acest lucru în urma unui implant neted.

Cei care au avut un implant mamar sunt încurajați să-și contacteze medicul dacă au o umflătură în sânul respectiv. Acest tip de limfom este de obicei ușor de tratat prin îndepărtarea chirurgicală a limfomului și a implantului.