Riscuri si cauze

Cancerul uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femeile din Marea Britanie. Nu stim ce cauzeaza cele mai multe tipuri de cancer uterin. Dar exista cativa factori care va pot creste riscul de ao dezvolta.

Ce este un factor de risc?

Orice lucru care va creste riscul de imbolnavire se numeste factor de risc. Diferitele tipuri de cancer au factori de risc diferiti.

A avea un factor de risc nu inseamna neaparat ca veti dezvolta cancer. De asemenea, faptul ca nu aveti factori de risc nu inseamna ca cu siguranta nu veti face cancer.

Unii factori va scad riscul de cancer si sunt cunoscuti ca factori de protectie.

Varsta

Riscul de cancer uterin creste odata cu inaintarea in varsta. Majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer uterin au avut menopauza. Si aproape trei sferturi din cazurile de cancer uterin sunt la femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 74 de ani.

A fi supraponderal

A fi supraponderal sau obez este cel mai mare factor de risc prevenibil al cancerului uterin. A fi supraponderal sau obez cauzeaza aproximativ o treime din cancerele uterine.

Niveluri mai ridicate de estrogen

Femeile supraponderale au niveluri mai ridicate de estrogen. Celulele adipoase transforma hormonii intr-un tip de estrogen. Deci, cu cat aveti mai multe grasimi corporale, in general, cu atat produceti mai multi estrogeni. Cand se produce mai mult estrogen, mucoasa uterului se acumuleaza. Cand se produc mai multe celule mucoase (endometriale), exista sanse mai mari ca una dintre ele sa devina canceroasa.

Estrogen

Estrogenul este un hormon feminin. Inainte de menopauza ovarele fac cea mai mare parte a estrogenului de care are nevoie o femeie. Impreuna cu un alt hormon feminin numit progesteron regleaza ciclul de reproducere al femeilor.

Dupa menopauza ovarul nu mai produce hormoni. Dar corpul continua sa produca o cantitate mica de estrogen. Celulele adipoase produc si estrogen.

Estrogenul determina divizarea celulelor din uter, crescand riscul de greseli. Deci orice creste cantitatea de estrogen din corpul tau creste riscul de cancer uterin.

Terapia de substitutie hormonala (TSH)

Exista diferite tipuri de terapie de substitutie hormonala (HRT). Doar estrogenul HRT creste riscul de cancer uterin. Din aceasta cauza, medicii prescriu, in mod normal, doar estrogen, TSH numai pentru femeile carora li s-a indepartat uterul (o histerectomie).

HRT combinat contine hormonii estrogen si progesteron. Exista dovezi ca partea progesteronului poate contracara efectele cancerului cauzate de partea estrogenului. Dar depinde de tipul de TSH combinata utilizata.

Tamoxifen

Tamoxifenul este o terapie hormonala pentru unele tipuri de cancer de san. Poate creste riscul de cancer uterin, deoarece se crede ca are un efect similar cu estrogenul asupra uterului. Acesta este un efect secundar rar al administrarii acestuia.

Iar beneficiile administrarii tamoxifenului ca parte a tratamentului pentru cancerul de san depasesc riscul mic de cancer uterin.

Daca luati tamoxifen, spuneti medicului dumneavoastra daca aveti:

  • sangerari vaginale neasteptate
  • sangerari vaginale dupa oprirea perioadelor

Diabet

Mai multe studii arata un risc mai mare de cancer uterin la femeile cu diabet, atat pentru tipul 1, cat si pentru tipul 2. Aceasta legatura se poate datora excesului de greutate si avem nevoie de mai multe cercetari pentru a afla de ce creste riscul.

Captuseala uterina ingrosata

Hiperplazia endometriala este o afectiune necanceroasa (benigna) in care mucoasa uterului devine mai groasa. Aveti un risc mai mare de a dezvolta cancer uterin daca aveti aceasta ingrosare, mai ales daca celulele de captuseala suplimentara sunt anormale.

Simptomele hiperplaziei endometriale sunt perioade grele, sangerari intre perioade si sangerari dupa menopauza.

Sindromul ovarului polichistic

Femeile cu sindromul ovarului polichistic (SOP) au un dezechilibru hormonal care poate provoca perioade foarte neregulate. Femeile cu SOP au un risc crescut de cancer uterin in comparatie cu femeile care nu au SOP. Cauza cresterii este neclara, dar se poate datora dezechilibrului hormonal.

Sindromul ovarului polichistic este, de asemenea, legat de rezistenta la insulina, fiind supraponderal si diabetul de tip 2. Acestia sunt factori de risc pentru cancerul uterin.

Istorie menstruala

Unii factori legati de perioade (menstruatie) va pot creste riscul de cancer uterin, deoarece acestea cauzeaza niveluri mai ridicate de estrogen. Acestea includ:

  • incepand menstruatia de la o varsta frageda
  • o menopauza tarzie

Daca ai avut copii, riscul scade

Studiile arata ca a avea copii scade riscul de cancer uterin cu aproximativ o treime. Riscul scade cu cat mai multi copii au o femeie.

Nivelurile de estrogen sunt scazute, iar nivelul de progesteron este ridicat in timpul sarcinii. In timpul ciclului menstrual, exista estrogen in organism fara progesteron. Aceasta se numeste estrogen fara opozitie.

Estrogenul fara opozitie creste riscul de cancer uterin. Deci, orice opreste acest lucru (cum ar fi sarcina) reduce riscul de cancer uterin.

Pilula contraceptiva este legata de un risc redus

Pilula combinata, cel mai frecvent tip de pilula contraceptiva, este legata de un risc redus de cancer uterin. Aceste efecte protectoare sunt mai mari cu cat o femeie ia mai mult pilula combinata. Pot continua decenii dupa ce ea inceteaza sa o mai ia.

Utilizarea unui dispozitiv intrauterin non hormonal (DIU sau bobina) a fost, de asemenea, legata de un risc scazut de cancer uterin.

Dieta si alcoolul

Studiile au analizat daca dieta ar putea afecta riscul de cancer uterin. In acest moment nu exista factori alimentari convingatori care sa mareasca sau sa scada in mod direct riscul de cancer uterin. Dar o dieta sanatoasa va ajuta sa pastrati o greutate sanatoasa, ceea ce la randul sau reduce riscul de cancer al uterului.

Cafeaua a fost, de asemenea, legata de un risc redus de cancer uterin. Dar, in general, dovezile nu sunt puternice.

O analiza a studiilor nu a aratat o legatura intre consumul de alcool si riscul de cancer uterin. Dar alcoolul creste riscul multor alte tipuri de cancer.

Activitate fizica

Fondul mondial de cercetare a cancerului a enumerat activitatea fizica ca fiind probabil protejanta impotriva cancerului uterin.

Aceasta legatura se poate datora partial faptului ca femeile care sunt mai active au o greutate corporala mai mica. A fi activ fizic ajuta si la controlul hormonilor din corp, cum ar fi estrogenul si insulina.