Riscuri si cauze

Nu stim ce cauzeaza cele mai multe forme de cancer la rinichi. Dar unii factori pot creste riscul de a obtine.

Ce este un factor de risc?

Orice lucru care va poate creste riscul de imbolnavire se numeste factor de risc.

Diferitele tipuri de cancer au factori de risc diferiti. A avea unul sau mai multi dintre acesti factori de risc nu inseamna ca veti avea cu siguranta acel cancer.

Factori de risc pentru cancer la rinichi

 Greutatea si inaltimea corpului

A fi supraponderal sau foarte supraponderal (obez) creste riscul de a face cancer la rinichi. Acest lucru provoaca 24 din 100 de cancer de rinichi (24%). Deci, aproximativ un sfert din cancerele de rinichi.

Supraponderalitatea inseamna ca indicele de masa corporala (IMC) este cuprins intre 25 si 39,9, iar obezitatea inseamna ca IMC este de 30 sau mai mare. IMC-ul dvs. este stabilit prin utilizarea inaltimii si greutatii dvs.

A fi supraponderal cauzeaza modificari ale hormonilor din organism, in special la femei. Ar putea fi aceasta modificare a echilibrului hormonal al organismului care creste riscul de cancer la rinichi.

 Fumat

Persoanele care fumeaza au un risc crescut de a dezvolta cancer la rinichi. Acest risc creste odata cu durata si numarul de tigari pe care le fumati.

Riscul dumneavoastra scade daca incetati sa fumati. Dupa 10 ani devine aproape la fel ca cei care nu au fumat niciodata.

 Boala de rinichi

Persoanelor cu insuficienta renala li se filtreaza sangele de o masina de aproximativ doua ori pe saptamana. Aceasta se numeste dializa. Persoanele cu dializa renala pe termen lung prezinta un risc crescut de a dezvolta chisturi renale. Acest lucru creste riscul de cancer la rinichi.

Cu cat aveti mai multa dializa, cu atat riscul de cancer la rinichi este mai mare. Dar acest lucru se datoreaza probabil faptului ca ati avut nevoie de dializa din cauza bolilor renale. Dializa in sine nu este direct legata de riscul de cancer.

 Gene defecte si conditii mostenite

Cativa oameni mostenesc gene defecte care isi cresc riscul de a dezvolta cancer la rinichi. Cancerele cauzate de aceste gene defecte se numesc cancer renal ereditar sau familial.

Modificarile ADN-ului care alcatuiesc gena defecta il fac sa se comporte intr-un mod anormal. Oamenii de stiinta afla care gene poarta aceste greseli in ADN. In viitor, acest lucru ar putea ajuta medicii sa prezica cine prezinta riscul de a suferi de cancer renal ereditar.

Persoanele cu cancer de rinichi care au aceste afectiuni genetice au adesea cancer la ambii rinichi (cancer bilateral de rinichi). De asemenea, pot prezenta mai multe tumori in fiecare rinichi. Ei dezvolta adesea cancerul la o varsta mai mica decat persoanele cu tipuri de cancer care nu au fost mostenite.

Conditii mostenite care cresc riscul de cancer la rinichi
Sindromul Von Hippel-Lindau (VHL)

Acesta este un sindrom de cancer mostenit. Gena Von Hippel-Lindau (VHL) trece prin familiile afectate.

Persoanele care poarta gena au un risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer destul de rare la nivelul creierului, coloanei vertebrale, pancreasului, ochilor si urechii interne.

Scleroza tuberoasa

Aceasta este o alta afectiune cauzata de o gena defectuoasa. Persoanele cu scleroza tuberoasa prezinta un risc crescut de chisturi renale si de cancer renal.

Poate provoca probleme cu pielea, creierul si inima, precum si boli de rinichi.

Sindromul Birt-Hogg-Dubé

Aceasta afectiune mostenita determina aparitia multor tumori necanceroase (benigne) in foliculii de par ai pielii. Acestea se dezvolta de obicei pe fata, gat si trunchi. Persoanele care poarta aceasta gena prezinta un risc crescut de cancer la rinichi.

Cancer ereditar cu celule clare si celule papilare renale

Cancerul renal ereditar cu celule limpezi si cancerul renal papilar ereditar sunt ambele cauzate de gene defectuoase mostenite. Sunt conditii genetice dominante. Aceasta inseamna ca trebuie doar sa mosteniti gena defecta de la un parinte. Chiar si asa, ambele sunt foarte rare.

Istorie de familie

Persoanele cu o ruda de gradul I care au fost diagnosticate cu cancer la rinichi au aproximativ dublu riscul de a dezvolta ele insele carcinom cu celule renale. O ruda de gradul intai este parintele, fratele sau sora sau copilul dumneavoastra.

 Tensiune arteriala crescuta

Unele studii de cercetare au descoperit o legatura intre medicamentele pentru hipertensiune arteriala sau hipertensiune arteriala si cancerul de rinichi.

Este probabil ca tensiunea arteriala crescuta sa fie veriga, mai degraba decat medicamentele. Tensiunea arteriala ridicata este un factor de risc cunoscut pentru bolile renale in general.

 Cancer tiroidian

Persoanele care au avut cancer tiroidian au un risc crescut de cancer la rinichi. Acest lucru se poate datora schimbarilor genetice care sunt comune ambelor tipuri de cancer.

 Diabet

Unele studii au constatat ca persoanele cu diabet de tip 1 prezinta un risc mai mare de cancer la rinichi.

Riscul poate fi mai mare la persoanele care utilizeaza insulina pentru a-si controla diabetul. Dar alte medicamente pentru diabet, cum ar fi metformina sau pioglitazona, nu par sa creasca riscul.