Riscuri si cauze

Exista cativa factori care va pot creste riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Factorii de risc pentru cancerul pulmonar sunt explicati mai jos. A avea oricare dintre acesti factori de risc nu inseamna ca veti avea cu siguranta cancer.

 Fumatul de tutun

Fumatul de tutun este cea mai mare cauza a cancerului pulmonar in Romania. Aproximativ 7 din 10 tipuri de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat. Aceasta include respiratia fumului de tigara al altor persoane.

Chiar si fumatul usor sau ocazional creste riscul de cancer pulmonar. Insa riscul creste cu cat fumezi mai mult si cu atat fumezi mai mult. Incetarea fumatului este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta. Cu cat te opresti mai repede, cu atat mai bine.

 Chimice si riscuri la locul de munca

Unele substante cresc riscul de cancer pulmonar. Acestea includ azbest, silice si motorina. Oamenii pot fi expusi la acestea prin munca lor.

Azbestul a fost utilizat in constructia navala si in industria constructiilor in anii 1960.  Exista legi stricte privind munca care implica azbest: de exemplu, atunci cand lucrati sau reparati structuri care contin azbest. Fumatul creste riscul de expunere la azbest.

Silica este o substanta utilizata in unele industrii de constructii si materiale, cum ar fi fabricarea sticlei si zidaria. Persoanele care au lucrat ca zidari pot avea un risc usor crescut de cancer pulmonar. Poate provoca o afectiune cunoscuta sub numele de silicoza, care creste riscul de cancer pulmonar.

Expunerea la vapori de esapament a motorului diesel creste riscul de cancer pulmonar. Deci, persoanele care sunt expuse in mod regulat la fumurile de esapament prin locul de munca au un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar. Aceasta include soferi profesionisti si mecanici.

Poluarea aerului

Stim ca poluarea aerului poate provoca cancer pulmonar. Riscul depinde de nivelurile de poluare a aerului la care sunteti expus in mod regulat.

 Boli pulmonare anterioare

Bolile pulmonare anterioare va pot creste riscul de cancer pulmonar. Aceste riscuri sunt de obicei mai mari la fumatori.

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) este numita si boala obstructiva cronica a cailor respiratorii. Inseamna boli pulmonare pe termen lung, cum ar fi emfizemul si bronsita cronica. BPOC se dezvolta de obicei din cauza deteriorarii pe termen lung a plamanilor prin respiratia unei substante daunatoare, de obicei fumul de tigara. Riscul de cancer pulmonar este mai mare daca aveti BPOC sau infectie pulmonara (pneumonie) in comparatie cu persoanele care nu o au.

 Expunerea la gazul radon

Gazul radon este un gaz radioactiv natural care provine din cantitati mici de uraniu prezente in toate rocile si solurile. Gazul radon se poate acumula in case si alte cladiri.