Riscuri și cauze

Riscul de a dezvolta cancer depinde de multe lucruri, inclusiv de vârstă, genetică, stil de viață și factori de mediu.

Orice lucru care vă poate crește riscul de cancer este numit factor de risc.

Cancerul laringian este mai puțin frecvent în Marea Britanie. Există câțiva factori despre care se știe că vă cresc riscul. A avea oricare dintre factorii de risc de mai jos nu înseamnă că veți dezvolta cu siguranță cancer laringian.

Factorii de risc pentru cancerul laringian includ:

Vârstă

La fel ca în majoritatea cazurilor de cancer, cancerul laringian este mai frecvent la persoanele în vârstă decât la persoanele mai tinere. Există foarte puține cazuri la persoanele cu vârsta sub 40 de ani.

Fumat

Când fumezi, acesta trece prin laringe în drum spre plămâni. Acest fum conține substanțe chimice dăunătoare. Fumatul de tutun (țigări, țevi, trabucuri) vă crește riscul de a dezvolta cancer laringian. Este unul dintre principalii factori de risc pentru cancerul laringian din lumea occidentală.

Riscul de cancer crește cu cât fumezi mai mult și cu atât fumezi mai mult pe zi.

Consumul de alcool

Consumul de alcool crește riscul de cancer laringian. Fumatul și băutul împreună cresc și mai mult riscul de cancer.

Orientările din Marea Britanie recomandă nu mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Dietă

Infecția cu HPV

HPV reprezintă virusul papilomului uman. Este o infecție obișnuită și pentru majoritatea oamenilor nu provoacă probleme și dispare de la sine.

Unele cercetări au sugerat că HPV este legat de cancerul laringian, dar sunt necesare mai multe cercetări. Este o cauză frecventă în alte tipuri de cancer de cap și gât. Dar legătura cu cancerul laringian este rară.

Istorie de familie

Persoanele care au o rudă de gradul I diagnosticate cu cancer la cap și gât prezintă un risc crescut de cancer laringian la cineva fără antecedente familiale. O rudă de gradul I este un părinte, un frate, o soră sau un copil.

Imunitate scăzută

Sistemul imunitar al corpului tău combate infecțiile. Unele boli și medicamente vă pot slăbi sistemul imunitar. Cercetările arată că poate exista un risc crescut de cancer laringian dacă:

 • aveți HIV sau SIDA
 • luați medicamente pentru a vă suprima sistemul imunitar după un transplant de organe

Expunerea la substanțe

Unele substanțe chimice vă pot crește riscul de cancer laringian. Este posibil să aveți un risc crescut dacă ați fost expus în mod regulat de-a lungul câtorva ani la niveluri ridicate de:

 • praf de lemn
 • funingine sau praf de cărbune
 • vopsea fum
 • cărbunele ca sursă de combustibil

Substanțele chimice din aceste substanțe pot irita mucoasa laringelui. Dacă acești iritanți sunt în jurul tău, este posibil să respiri și să înghiți cantități mici.

De asemenea, aveți un risc mai mare sau cancer laringian dacă sunteți expus la aceste substanțe chimice:

 • formaldehidă
 • nichel
 • alcool izopropilic
 • ceata acidului sulfuric
 • vapori de motorină
 • azbest

Dar doar un număr mic de cazuri de cancer laringian sunt cauzate de factori precum aceștia.

Alte cauze posibile

Poveștile despre potențiale cauze sunt adesea în mass-media. Nu este întotdeauna clar care dintre ideile raportate sunt susținute de dovezi bune. Este posibil să fi auzit despre o posibilă cauză pe care nu am inclus-o aici. Acest lucru se datorează faptului că fie nu există dovezi care să o susțină, fie că ceea ce arată dovezile nu este pe deplin clar.