Riscuri și cauze
Riscul de a dezvolta cancer depinde de multe lucruri, inclusiv de vârstă, genetică, stil de viață și factori de mediu.
Orice lucru care vă poate crește riscul de cancer este numit factor de risc.
Cancerul hepatic primar este mai puțin frecvent în Marea Britanie, dar ratele cresc. Există câțiva factori despre care se știe că vă cresc riscul. A avea oricare dintre factorii de risc de mai jos nu înseamnă că veți dezvolta cu siguranță cancer la ficat.
Factorii de risc pentru cancerul hepatic primar includ:
Îmbtranire
Deși cancerul hepatic poate apărea la orice vârstă, este cel mai frecvent la persoanele în vârstă. Majoritatea persoanelor diagnosticate au peste 60 de ani. Cele mai mari rate sunt la vârstele de 85 până la 89 de ani.
Ciroza
Ciroza este cicatricea ficatului datorită deteriorării anterioare. Această cicatrizare poate provoca probleme cu modul în care funcționează ficatul.
A avea ciroză crește riscul de cancer hepatic (carcinom hepatocelular sau HCC). Riscul variază în funcție de cauza cirozei. Ciroza poate fi cauzată de:
- infecție pe termen lung cu un virus precum hepatita B sau C.
- consumul de alcool pe termen lung
- boli moștenite, cum ar fi tulburarea de supraîncărcare a fierului (hemocromatoză) și deficitul de antitripsină alfa 1
- boală hepatică grasă nealcoolică
- ciroza biliara primara (PBC)
Fumat
Fumatul vă crește riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, inclusiv a ficatului.
Riscul de cancer hepatic crește și mai mult dacă fumați și beți mult alcool. Riscul ar putea fi, de asemenea, mai mare la fumătorii care au infecție cu hepatită B sau C.
Greutate corporala
A fi supraponderal sau obez crește riscul de cancer la ficat. Diabetul și bolile hepatice grase nealcoolice (vezi mai jos) sunt mai frecvente la persoanele care sunt supraponderale, deci acest lucru poate explica parțial legătura.
Alcool
Consumul intens de alcool crește riscul de cancer la ficat. Consumul de alcool pe termen lung poate provoca ciroză hepatică, ceea ce crește riscul de cancer hepatic. Alcoolul ar putea afecta direct ADN-ul din celulele hepatice.
Riscul de cancer hepatic este mai mare la băutorii în greutate care au infecții cu virusul hepatitei B sau C comparativ cu cei care beau cantități moderate de alcool sau nu beau deloc.
Boală hepatică grasă nealcoolică
A avea boli hepatice grase nealcoolice vă crește riscul de cancer hepatic.
Boala hepatică grasă nealcoolică (NAFLD) este un grup de afecțiuni, inclusiv steatoza hepatică ușoară și steatohepatita nealcoolică. În aceste condiții, grăsimea se acumulează în ficat. Grăsimea provoacă inflamații și leziuni, care ar putea duce la ciroză. Boala hepatică grasă nealcoolică este frecventă la persoanele care au un grup de simptome (numit sindrom metabolic), inclusiv:
- având greutate suplimentară în jurul taliei
- folosind insulina mai puțin eficient decât în mod normal
- tensiune arterială crescută
- niveluri ridicate de grăsime în sânge
Infecție cu virusuri ale hepatitei
Infecția pe termen lung cu virusul hepatitei B sau C crește riscul de a dezvolta cancer hepatic primar. Acest lucru se datorează în principal faptului că aceste virusuri provoacă leziuni ale ficatului (ciroză).
Consumul de alcool atunci când aveți hepatită B sau C poate crește și mai mult riscul de cancer la ficat.
Diabet
Persoanele cu diabet au un risc mai mare de cancer la ficat decât persoanele care nu au diabet. Riscul mai mare se poate datora nivelurilor mai ridicate de insulină la persoanele cu diabet zaharat sau din cauza leziunilor hepatice cauzate de diabet. Riscul poate fi crescut mai mult la persoanele care au alți factori de risc, cum ar fi ciroza hepatică și infecția cu hepatită.
Unele tratamente pentru diabet, cum ar fi metformina, pot reduce riscul de cancer la ficat.
Virusul imunodeficienței umane (HIV) sau SIDA
Studiile au arătat că persoanele cu HIV sau SIDA prezintă un risc crescut de cancer la ficat. Acest lucru se poate datora faptului că au o imunitate scăzută, ceea ce înseamnă că organismul este mai puțin capabil să lupte împotriva infecțiilor. Deci, este mai puțin probabil să elimine o infecție cu hepatită B sau C, care poate provoca ciroză.
Aflatoxină
Aflatoxina este o substanță găsită în arahide mucegăite, grâu, boabe de soia, arahide, porumb și orez. Persoanele din Africa și Asia care le-au mâncat pe o perioadă lungă de timp au un risc crescut de a dezvolta cancer la ficat. Riscul este crescut și mai mult la persoanele care au și infecție cronică cu hepatită B.
Îndepărtarea calculilor biliari sau a vezicii biliare
Persoanele care au avut anterior calculi biliari sau li s-a îndepărtat vezica biliară (colecistectomie) pot avea un risc crescut de cancer la ficat. Riscul crescut se poate datora creșterii presiunii în conducta biliară care provoacă inflamații pe termen lung în țesutul hepatic.
Produse chimice
Există dovezi că expunerea la substanța chimică clorură de vinil crește riscul de cancer la ficat. Există, de asemenea, dovezi limitate că expunerea la alte substanțe chimice, cum ar fi arsenicul și tricloretilena, poate crește riscul. Oamenii pot intra în contact cu aceste substanțe chimice prin munca lor.