Riscuri și cauze

Riscul de a dezvolta cancer esofagian depinde de multe lucruri, inclusiv vârsta, stilul de viață și alte afecțiuni medicale.

Orice lucru care vă poate crește riscul de cancer este numit factor de risc. Cei care scad riscul sunt numiți factori de protecție.

A avea unul sau mai mulți factori de risc nu înseamnă că veți obține cu siguranță cancer esofagian.

Vârstă

Cancerul esofagului este mai frecvent la persoanele în vârstă. Aproximativ 40 din 100 de cancere esofagiene (aproximativ 40%) se dezvoltă la persoanele cu vârsta de 75 de ani și peste.

A fi supraponderal sau obez

Obezitatea înseamnă a fi foarte supraponderal cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare.

Încercați să mențineți o greutate sănătoasă, fiind activ și mâncând o dietă sănătoasă.

A fi supraponderal sau obez crește riscul de a face cancer esofagian. Cu cât ești mai supraponderal, cu atât riscul este mai mare.

Fumatul sau consumul de tutun

Fotografie a fumatului

Riscul crește cu cât fumezi mai mult timp. Nu este niciodată prea târziu să renunți, dar cu cât te oprești mai repede, cu atât mai bine.

Fumatul vă crește riscul de apariție a 2 tipuri principale de cancer esofagian – cancer cu celule scuamoase și adenocarcinom.

Fumatul și băutul împreună cresc și mai mult riscul apariției unor tipuri de cancer esofagian mai mult decât unul singur.

De asemenea, aveți un risc crescut de cancer esofagian dacă:

  • mestecati tutun
  • mestecati nuca de areca
  • folosiți tabac

Alcool

Fotografia alcoolului

Riscul dumneavoastră crește dacă beți mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. Cu cât bei mai puțin, cu atât riscul de a dezvolta cancer este mai mic.

Consumul de alcool crește riscul de cancer esofagian cu celule scuamoase.

Riscul este mai mare dacă bei și fumezi, dar riscul tău se reduce după ce încetezi să fumezi sau să bei.

Esofagul lui Barrett

Esofagul Barrett vă crește riscul de cancer esofagian, deși riscul este încă mic. Multe persoane cu esofag Barrett nu dezvoltă cancer.

Esofagul Barrett este o afecțiune în care celulele care acoperă esofagul dvs. au devenit anormale. Acest lucru se poate întâmpla din cauza indigestiei acide pe termen lung (reflux acid). Nu toată lumea cu esofagul lui Barrett are reflux.

Între 3 și 13 persoane din 100 (între 3 și 13%) cu esofag Barrett din Marea Britanie vor dezvolta adenocarcinom esofagian în timpul vieții lor. Și în fiecare an, mai puțin de 1 din 100 de persoane cu Barrett (mai puțin de 1%) dezvoltă adenocarcinom esofagian. Riscul de a dezvolta cancer esofagian este mai mare dacă aveți modificări celulare mai severe (displazie de grad înalt).

Riscul dvs. este, de asemenea, afectat de cât de lungă este zona lui Barrett. Persoanele cu zone mai lungi ale lui Barrett prezintă un risc mai mare decât persoanele cu zone mai scurte.

Conditii medicale

Boala de reflux gastro-esofagian (GORD) crește riscul de a dezvolta adenocarcinom esofagian. Cu cât simptomele sunt mai lungi, cu atât riscul este mai mare.

GORD este o afecțiune comună în care acidul stomacului curge înapoi în esofag din stomac. Aceasta se numește reflux acid. Simptomele includ arsuri la stomac cronice și indigestie.

Radioterapie

Radioterapia pentru alte tipuri de cancer crește ușor riscul de cancer esofagian, inclusiv:

  • cancer mamar
  • cancer de plamani
  • cancer orofaringian
  • cancer laringian

Riscul dumneavoastră de a face cancer esofagian este încă mic. Ați avea un risc mai mare de cancer existent dacă nu ați avea radioterapia recomandată de medicul dumneavoastră.

Băuturi foarte calde

Riscul de a dezvolta cancer esofagian este crescut dacă beți ceai, cafea sau alte băuturi la temperaturi ridicate.