Riscuri si cauze ale tumorilor cerebrale
Orice lucru care va creste riscul de a face cancer este un factor de risc. A avea un factor de risc nu inseamna ca vei face cancer.
Varsta este un factor de risc in tumorile cerebrale. Cu cat imbatranesti, cu atat riscul este mai mare. A fi supraponderal sau obez poate, de asemenea, creste usor riscul.
Daca ati mai avut tratament cu radioterapie, va puteti creste riscul usor. La fel cum poate avea o ruda apropiata, cum ar fi parintele, copilul sau fratii care au avut o tumoare pe creier.
Exista modalitati prin care va puteti reduce riscul de cancer in general.
Riscul de a dezvolta cancer depinde de multe lucruri, inclusiv varsta, genetica, stilul de viata si factorii de mediu. Orice lucru care va poate creste riscul este numit factor de risc.
Factorii de risc pentru dezvoltarea unei tumori cerebrale includ imbatranirea si istoricul familial. Dar a avea un factor de risc nu inseamna ca veti dezvolta cu siguranta o tumoare pe creier.
Varsta
Tumorile cerebrale pot incepe la orice varsta. Dar pe masura ce imbatranim, riscul de a dezvolta majoritatea cancerelor, inclusiv a tumorilor cerebrale, creste.
Riscul aparitiei tumorilor cerebrale este cel mai mare la cei cu varste cuprinse intre 85 si 89 de ani.
Excesul de greutate si obezitatea
A fi supraponderal sau obez creste riscul unor tipuri de cancer, inclusiv un tip de tumoare pe creier numit meningiom. Aproximativ 2 din 100 de tumori cerebrale (2%) diagnosticate in Romania in fiecare an sunt cauzate de supraponderalitatea sau obezitatea.
Incercati sa pastrati o greutate sanatoasa, mentinandu-va activ fizic si mancand o dieta sanatoasa si echilibrata.
Radiatii medicale (radiatii ionizante)
Radiatiile ionizante sunt un tip de radiatii utilizate de unele scanari medicale, cum ar fi razele X si scanarile CT. Aceste scanari sunt importante pentru a ajuta la diagnosticarea multor boli, inclusiv a cancerului.
Mai putin de 1 din 100 de tumori cerebrale (mai putin de 1%) diagnosticate in Marea Britanie sunt cauzate de radiatii ionizante. Cele mai multe cazuri se intampla la persoanele care au primit radiatii din tratamentele anterioare de radioterapie, mai degraba decat din radiografii si tomografii.
Riscurile de radiatii din scanarile medicale sunt foarte scazute. Medicii si medicul dentist va vor mentine expunerea la radiatii cat mai scazuta posibil. Vor face radiografii si CT numai atunci cand sunt necesare.
Aceste sindroame includ:
- neurofibromatoza (NF) tip 1 si tip 2
- scleroza tuberoasa (TSC)
- Sindromul Li-Fraumeni
- Sindromul Von Hippel-Lindau (VHL)
- sindromul Turner
- Sindromul Turcot
- Sindromul Gorlin