Riscuri si cauze ale cancerului penian

Cauza exacta a cancerului penian nu este cunoscuta, dar exista mai multi factori de risc.

A avea oricare dintre acesti factori de risc nu inseamna ca veti dezvolta cu siguranta cancer.

Virusul papilomului uman (HPV)

HPV este o infectie obisnuita care se raspandeste prin contact strans dintre piele si piele, de obicei in timpul activitatii sexuale, inclusiv a sexului oral.

Aproximativ 8 din 10 persoane (80%) din Marea Britanie se infecteaza cu virusul HPV la un moment dat in timpul vietii lor. Pentru majoritatea oamenilor virusul nu provoaca rau si dispare fara tratament. Dar barbatii cu virusul papiloma uman prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer al penisului.

Aproximativ 6 din 10 din cazuri de cancer al penisului sunt cauzate de infectia cu HPV. Unele tipuri de HPV provoaca veruci genitale.

Exista peste 100 de tipuri de HPV si fiecare are un numar. Principalele tipuri de HPV gasite la barbatii cu cancer penian sunt HPV 16 si 18. Pot exista si alte tipuri.

Intr-un studiu danez, barbatii care nu folosisera niciodata prezervative comparativ cu barbatii care folosisera prezervative aveau mai mult de dublu riscul de cancer al penisului. Acest lucru se poate datora faptului ca prezervativele reduc riscul infectiei cu HPV.

Circumcizia poate reduce riscul infectiei cu HPV a penisului.

Varsta

Cancerul penisului este mai frecvent la barbatii cu varsta peste 50 de ani. Este rara la barbatii cu varsta sub 40 de ani.

Sistem imunitar slabit

Sistemul imunitar combate infectiile si bolile precum cancerul din organism. Este posibil sa aveti un risc mai mare de cancer al penisului daca aveti un sistem imunitar slabit si alte tipuri de cancer.

Infectia cu HIV sau SIDA poate reduce sistemul imunitar. Unele medicamente dupa un transplant de organe pot, de asemenea, sa slabeasca sistemul imunitar.

Barbati necircumcisi

Circumcizia este o mica operatie de indepartare a unei parti sau a intregului preput. Barbatilor necircumcizati le este uneori dificil sa isi retraga preputul. Aceasta se numeste fimoza. Barbatii cu fimoza prezinta un risc mai mare de cancer al penisului decat alti barbati.

Motivul pentru aceasta nu este clar. Poate fi legat de alti factori de risc cunoscuti cauzate de fimoza, inclusiv o acumulare de secretii sub preput. Smegma este o substanta asemanatoare unei branzeturi formata din celule moarte ale pielii care se pot acumula sub preputul strans. Acest lucru poate provoca iritatii si inflamatii ale penisului daca acesta nu este curatat in mod regulat.

Bebelusii pot avea circumcizie la nastere din motive sociale sau religioase. Varsta circumciziei poate afecta riscul de cancer al penisului:

  • barbatii care sunt circumcizati ca bebelusi par sa aiba mai putine sanse de a face cancer la penis.
  • barbatii care sunt circumcidati in adolescenta par sa aiba o oarecare protectie impotriva cancerului penian.
  • circumcizia la varsta adulta pare sa nu faca nicio diferenta in ceea ce priveste riscul de cancer penian al unui barbat.

Amintiti-va ca a nu fi circumcis este doar un factor de risc pentru acest tip de cancer. Infectia cu HPV este mai importanta.