Riscuri și cauze ale cancerului de stomac

Riscul de a dezvolta cancer de stomac depinde de multe lucruri, inclusiv vârsta și stilul tău de viață.

Orice lucru care vă poate crește riscul de cancer este numit factor de risc. Cei care scad riscul sunt numiți factori de protecție.

A avea unul sau mai mulți factori de risc nu înseamnă că veți avea cu siguranță cancer de stomac.

Infecția cu Helicobacter pylori

Infecția cu Helicobacter pylori (H.pylori) provoacă aproximativ 40 din 100 (aproximativ 40%) cancere de stomac.

H. pylori este o bacterie care trăiește în mucoasa mucoasei stomacului. Pentru majoritatea oamenilor, infecția cu H. pylori nu va cauza probleme. Dar, în unele cazuri, infecția pe termen lung poate provoca inflamații și ulcere gastrice.

Există, de asemenea, unele dovezi că dieta poate interacționa cu H pylori pentru a crește riscul de cancer de stomac.

Testele de sânge, scaun și respirație pot găsi infecția cu Helicobacter. Tratamentul este un curs de antibiotice cu un medicament pentru a reduce cantitatea de acid din stomac.

Vârstă și sex

Cancerul de stomac este mai frecvent la persoanele în vârstă. Aproximativ jumătate din cancerele de stomac se dezvoltă la persoanele cu vârsta de 75 sau peste.

Bărbații sunt mai predispuși la apariția bolii în comparație cu femeile.

Fumatul de tutun

Fumatul de tutun crește riscul de a face cancer la stomac. Aproximativ 1 din 5 dintre cancerele de stomac din Marea Britanie sunt legate de fumat. Riscul dumneavoastră crește odată cu numărul de țigări fumate pe zi.

Nu este niciodată prea târziu să nu mai fumezi, dar cu cât te oprești mai repede, cu atât mai bine.

A fi supraponderal sau obez

A fi supraponderal sau obez crește riscul de a face cancer în partea superioară a stomacului (cardia). Aici conducta alimentară se alătură stomacului (joncțiunea gastro-esofagiană). Medicii înregistrează cancerele de joncțiune gastro-esofagiană ca cancer de stomac (cardia). Dar le tratează diferit față de alte tipuri de cancer de stomac.

Mai mult de 5 din 100 de cancer de stomac (mai mult de 5%) în Marea Britanie sunt cauzate de supraponderalitatea sau obezitatea.

Obezitatea înseamnă a fi foarte supraponderal cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare.

Încercați să mențineți o greutate sănătoasă, fiind activ și mâncând o dietă sănătoasă.

Alcool

Riscul de cancer de stomac este mai mare la persoanele care beau 3 sau mai multe unități de alcool în fiecare zi, comparativ cu persoanele care nu beau sau beau doar ocazional.

Guvernul recomandă oamenilor să bea mai puțin de 14 unități pe săptămână.

Produse chimice de lucru

Unele ocupații și lucrul cu anumite substanțe chimice vă pot crește riscul de cancer de stomac. De exemplu, lucrul în industria producției de cauciuc.

Există, de asemenea, unele cercetări care leagă expunerea la azbest și compuși anorganici de plumb de cancerul de stomac, însă aceste dovezi sunt limitate.

Expunerea la aceste tipuri de substanțe chimice la locul de muncă este rară și există reglementări pentru a proteja oamenii la locul de muncă.

Reducerea riscului și a altor cauze posibile

Este posibil să fi auzit de alte posibile cauze ale cancerului. Poveștile despre cauzele potențiale sunt adesea în mass-media și nu este întotdeauna clar ce idei sunt susținute de dovezi.

Nu le-am inclus aici, fie pentru că nu există dovezi despre ele, fie este mai puțin clar.